Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Ispis članka: BRANKO MIJIĆ Ljetni karneval - Novi List

NoviList.hr

BRANKO MIJIĆ Ljetni karneval

Uvodnik

2. kolovoz 2019 19:16

Napisao: Branko Mijić

Još uvijek nema uvjeta za bezuvjetni optimizam u opstanak riječkog škvera i nastavak brodogradnje na Kantridi, jer iza ovog prekomjernog granatiranja birokratskim jezikom krije se samo nesigurnost da je sve ono što su načelno obećali u Vladi moguće i ostvariti

Snimio Nenad REBERŠAK

Kao da su nakon žarkog ilinštaka nastupili pusni dani, čini se ovo vrzino kolo u koje se uhvatila Plenkovićeva Vlada koja će s godišnjeg odmora dumati kako spasiti »3. maj«!

Dobro, neće ministri u kupaćim gaćicama između dva skoka u more, partije tenisa, ribe i vina razbijati glavu kako održati proizvodnju u »dolini gladi« i isplatiti plaće radnicima u plavim trlišima, ali saga o opstanku riječkog brodogradilišta još uvijek je daleko od kraja, pogotovo onog s »happy endom«.

Optimizam je produljen do 26. rujna, do kada je Trgovački sud u Rijeci odgodio ročište o otvaranju stečaja u Brodogradilištu »3. maj«, dok je Vlada prije odlaska na ferije donijela »zaključak o uključivanju u proces deblokade računa, pripremu i pokretanje proizvodnje te dovršetak započetih gradnji«.

U prijevodu, zadužili su državnu tvrtku Hrvatska brodogradnja – Jadranbrod da izradi »sveobuhvatnu analizu predloženih mjera«, a onda će Horvatovo Ministarstvo gospodarstva »predložiti konkretne mjere i odluke« te »iste dostaviti Ministarstvu financija i Ministarstvu pravosuđa«.

A kada se sve to uskladi, »dostavit će Vladi prijedlog akata za provedbu zaključka« do 29. kolovoza. Zato još uvijek nema uvjeta za bezuvjetni optimizam u opstanak riječkog škvera i nastavak brodogradnje na Kantridi, jer iza ovog prekomjernog granatiranja birokratskim jezikom krije se samo nesigurnost da je sve ono što su načelno obećali u Vladi moguće i ostvariti.

Pokušao je cijelu priču o »3. maju« premijer Plenković svesti na tri proste faze, ali već prvi korak koji ga čeka opasna je nagazna mina, a tiče se pitanja vlasnika riječkog škvera koji formalno još uvijek pripada Uljaniku u stečaju.

Pretpostavimo li da su političkim utjecajima već stvoreni preduvjeti za ponovno osamostaljenje »3. maja«, on opet mora postati nečijim vlasništvom, dakle morala bi ga preuzeti država, prije nego li dočekamo treću Plenkovićevu fazu dvijetisućedvadeset i neke, kada bi nepoznat netko mogao pokazati interes da ga kupi.

Bi li ta činjenica i otvoreni državni intervencionizam mogli doći u koliziju s europskim zakonodavstvom, otvoreno je pitanje koje bi, kao i brzina briselske administracije, koja ima i vlastitih prioriteta dok traje primopredaja vlasti, moglo pričekati svoj odgovor.

Tek kada odradi pravni dio priče, Vlada će moći odobravati jamstva za kredite potrebne za završetak svake od novogradnji, i to po svakom brodu posebno, što je samo po sebi procedura koja traje, baš kao i dogovori s poslovnim bankama.

Uspije li se sve to obaviti za godišnjih odmora u Hrvatskoj, zemlji poznatoj, blago rečeno, po nepremostivo usporenoj administraciji, ostaje ono zbog čega ovoga ljeta i trebaju čizme od sedam milja, a to je završetak tri novogradnje.

Čak da je u škveru ostalo dovoljno radnika za sve to obaviti, čak da se i neki koji su otišli vrate kad se isplate plaće, a kooperanti dodatno angažiraju, na navozima bi mogla biti velika gužva jer su rokovi prilično zgusnuti, budući da i Kanađani i ostali naručioci očekuju isporuku u kolovozu sljedeće godine.

Do tada radnici »3. maja« neće moći iskoristiti svoje godišnje odmore, dok će, ostane li status quo, Plenkovićevi ministri otići na svoje posljednje ljetovanje prije parlamentarnih izbora.

Na kraju ispada da je najlakše pronaći stotinu milijuna eura kako bi trećemajski račun bio deblokiran a proizvodnja nastavljena. Dok čekamo 29. kolovoza, kada bi se trebala složiti Rubikova kocka opstanka »3. maja«, ostaje tek pitanje je li se sve to moglo i moralo dogoditi ranije.

Jesmo li ove teške poteze morali vući u »cajtnotu«, jesmo li trebali čekati ljetni karneval i plesati alegorijska kola nepotrebno gubeći vrijeme i sada, odlazeći na zaslužene godišnje odmore, donositi sudbonosne odluke?

Bilo kako bilo, Vlada se pred javnošću obvezala spasiti »3. maj«, dok oni koji su se već stotinu puta opekli na prazna obećanja, imaju razloga puhati na hladno. A sve u nadi da se sljedećeg kolovoza ne vidimo na plaži, nego na porinuću.