Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
27. ožujka 2019.
Ispis članka: Trump kao sudac Roy Bean - Novi List

NoviList.hr

Trump kao sudac Roy Bean

OPĆA PRAKSA Tihomira PONOŠA

4. srpanj 2018 19:53

Napisao: Tihomir Ponoš

Reuters

Američki predsjednik Donald Trump sve više podsjeća na suca Roya Beana. Taj je sudac zapravo bio vlasnik saluna u Vinegaroonu, u saveznoj državi Teksas. Nadomak tog mjestašca više od osam tisuća ljudi radilo je na izgradnji željeznice, a najbliži sud bio je udaljen više od 300 kilometara. Ne bi li se uveo kakav-takav red, Bean, čovjek problematične prošlosti, imenovan je za suca. No, on je zakon i suđenje doživljavao prilično čudno, dapače voluntaristički. Sudio je kako mu se prohtjelo, presuda je ovisila o situaciji, suđenja su održavana u njegovom salunu, a porotu su činile njegove najbolje mušterije koje su za vrijeme suđenja pile viski koji im je on naplaćivao. Po svemu sudeći, nasuprot kasnije nastaloj legendi, nije izrekao mnogo smrtnih kazni, navodno samo dvije. Jednom zgodom sudio je Ircu koji je bio optužen za ubojstvo Kineza. Obojica su bila radnici na željeznici. Beanov salun okružili su bijesni Irci, odlučni u tome da linčuju Beana ako njihovog sunarodnjaka osudi na smrt. Bean je pogledao u Revidirane statute Teksasa (to su bili jedini propisi koje je koristio), zaključio da u njima piše što je ubojstvo, da se ono odnosi na ubijanje ljudskog bića, ali da ne može naći nikakav propis koji priječi ubijanje Kineza. Drugom zgodom je na području njegove jurisdikcije pronađen mrtav čovjek koji je imao 40 dolara i navodno skriveno oružje. Bean je taj leš globio s 20 dolara zbog prikrivanja oružja. Nikada nije imao ništa protiv novca u svojim džepovima.
O sucu Royu Beanu su pisani romani, snimani filmovi. Vjerojatno najpoznatiji je »Život i doba suca Roya Beana« s Paulom Newmanom u glavnoj ulozi. U tom je filmu Bean prikazan kao samovoljni sudac kojega nije briga za zakon, pravda je ono što on kaže da je pravda, a presude je izricao u ime »države Teksas i Lillie Langtry« (žene koju je obožavao iako ju je vidio samo na fotografiji). Tako se nekako u međunarodnim odnosima ponaša i Donald Trump.
U svibnju je unilateralno, bez ikakva valjana argumenta, povukao Sjedinjene Američke Države iz nuklearnog sporazuma s Iranom, iako je ta država (dosadno je to već i pisati, koliko je puta napisano) prošla na svim dotadašnjim kontrolama Međunarodne agencije za nuklearnu energiju. Nastavak te politike trasira ovih dana. State Department je nagovijestio da će uvesti sankcije svim državama koje do 4. studenoga ne prestanu kupovati iransku naftu. Valja podsjetiti da su sankcije koje je UN uveo Iranu zbog sumnje u vojnu narav njegova nuklearnog programa suspendirane. Dakle, Trumpove Sjedinjene Države će određivati što je kažnjivo i kažnjavati po vlastitom nahođenju.

Sve to posljedica je Trumpove politike »America First«, a ona pak znači da je Amerika prva u svemu, pa i kao ona koja određuje s kim se i pod kojim uvjetima može trgovati, a oni drugi, oni koji nisu Amerika, nisu ni bitni ni važni jer na njima je da izvršavaju ono što oni koji su »first« kažu da se mora izvršiti. Posljedice takve Trumpove politike lako mogu biti pogubne, pa i za SAD koje Trump toliko želii uzvisiti kao jedinu svjetsku silu kojoj su svi podložni. Uvođenje sankcija državama koje ne poslušaju naputak State Departmenta i nastave trgovati s Iranom i kupovati njegovu naftu može se itekako obiti o glavu Washingtonu, posebno uvedu li sankcije Kini i Indiji, zemljama koje kupuju goleme količine iranske nafte.
Politiku po uzoru na suca Roya Beana Trump uopće prakticira u međunarodnoj trgovini. Radi samo ono što misli da odgovara Sjedinjenim Državama, ne obazire se na prošlost, postignute sporazume, dugotrajna savezništva. Upravo zbog toga može uvoditi carine na čelik i aluminij Europskoj uniji i ljutiti se zato što mu Europska unija odgovara kontramjerama. Trump je samopogoneća opasnost za međunarodni poredak i međunarodnu trgovinu uvjerena da u međunarodnoj areni ne ovisi ni o kome i nitko mu ne treba, baš kao što je sudac Roy Bean vjerovao da mu ne trebaju zakoni, svakako ne oni dijelovi zakona koji nisu usklađeni s njegovom presudom.
Trumpa već i Američka gospodarska komora, tradicionalno sklona Republikanskoj stranci, upozorava i osuđuje zbog zaoštravanja trgovinskih sporova i odnosa i zaključuje da će carine koje on nameće više naštetiti američkoj ekonomiji nego onima kojima će biti nametnute. Na političkim odnosima stvari su i dalekosežnije: Trumpu je prvorazredni cilj što je moguće više rasklimati i oslabiti Kinu koja je u njegovim očima glavni (vjerojatno i jedini pravi) suparnik SAD-a, pa ako zbog toga usput treba razrovati višedesetljetno savezništvo s zapadnoeuropskim državama, to je za njega prihvatljiva cijena. Za Europu SAD polako prestaje biti partner i postaje država na koju će se sve teže oslanjati. To bi mogao biti najdalekosežniji učinak prvog Trumpova mandata – dramatično pogoršati odnose sa saveznicima i pri tome ne steći nove.