Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. veljače 2020.
Ispis članka: Reputacijski rizik Grabar-Kitarović - Novi List

NoviList.hr

Reputacijski rizik Grabar-Kitarović

Opća praksa Tihomira Ponoša

15. studeni 2017 23:47

Napisao: Tihomir Ponoš

Predsjednica samoj sebi nanosi reputacijsku štetu, a ta bi šteta, zbog Mamićeve dionice, za nju i njene ambicije mogla biti mnogo opasnija od povremenih verbalnih razmirica s Vladom Andreja Plenkovića

arhiva NL

Predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović stalo je do njene reputacije, što je samo po sebi potpuno normalno, do reputacije je, valjda, stalo svakom normalnom čovjeku, a posebno bi moralo biti stalo političaru kojem o reputaciji može (nije nužno) ovisiti i izbor i politička karijera. No, problem je u tome što Grabar-Kitarović sama sebi počesto zadaje reputacijske glavobolje. Posljednji put to je učinila u subotu kada je u intervjuu za Novu TV konstatirala da je Zdravko Mamić za nju organizirao više večera. Sama činjenica da Mamić, zbog njegove reputacije u javnosti, nekome organizira večere nije baš dobra vijest za tu osobu. Tome treba pridodati za dužnosnika dodatan problem jer takva večera, prelazi li vrijednost od 500 kuna, može biti i nedopušten dar. Što li je predsjednica Republike htjela time poručiti, doista je nejasno, osim ako se u slučaju svog odnosa s Mamićem nije htjela izvaditi iz jedne rupe i upasti (zapravo samu sebe ubaciti) u drugu, potencijalno mnogo dublju i mračniju. Ne bi li prekinula rasprave o tome kako je Mamić organizirao njenu rođendansku proslavu 2015. godine, izjavila je da je Mamić za nju organizirao više večera čime je, valjda, htjela banalizirati odnos na relaciji predsjednica Republike – izvršni predsjednik GNK »Dinamo«, a učinak bi mogao biti upravo suprotan. Govoreći, pak, o tom rođendanu iz 2015. godine, kazala je da je 29. travnja bila s obitelji u Bruxellesu, ali, pitanje i ne glasi gdje je bila u srijedu 29. travnja 2015. godine, nego gdje je bila u subotu 25. travnja 2015. godine u vrijeme održavanja navodno sponzorirane rođendanske proslave.

Izjava o organiziranju više večera može imati postupovne posljedice pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa i ta je mogućnost iz Povjerenstva već nagoviještena. A upravo to tijelo Grabar-Kitarović doživljava kao tijelo koje njoj nanosi reputacijsku štetu. Povijest sukoba je bogata, predsjednica Grabar-Kitarović više je puta burno reagirala već i na najave da će biti objekt rada Povjerenstva, a svoj je sukob s Povjerenstvom vremenom i svela na osobnu razinu i pokušava ga predočiti kao fiksaciju predsjednice Povjerenstva Dalije Orešković. Ostavimo po strani to što Povjerenstvo odluke donosi kolektivno (pa i to što je Orešković kao izvjestiteljica u pojedinim slučajevima znala biti i preglasana, što znači da prijedlog njene odluke nije prošao), pa je već i zbog toga ta fiksacija promašena. Zamislimo na časak da je točna i da predsjednica Povjerenstva doista ima fiksaciju na pojedine dužnosnike, jer ako ima fiksaciju na Grabar-Kitarović, zašto bi stala samo na njoj, zašto se ne bi iskaljivala i na drugim dužnosnicima. U tom slučaju Grabar-Kitarović svakako ne bi smjela biti prva koja se žali zbog toga jer što bi u tom slučaju rekao nekadašnji ministar zdravlja Siniša Varga bez kojega je svojedobno bilo gotovo nemoguće sastaviti dnevni red sjednica Povjerenstva.

Reputacijsku štetu Kolindi Grabar-Kitarović ipak ne nanosi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, pa to neće biti slučaj ni pokrene li ponovo postupak u slučaju »rođendan« ili pokrene novi postupak u slučaju »više večera«. Reputacijsku štetu samoj sebi nanosi predsjednica Republike, a ta bi šteta, posebno zbog Mamićeve dionice, za nju i njene ambicije da bude reizabrana za predsjednicu mogla biti mnogo opasnija od povremenih verbalnih razmirica s Vladom Andreja Plenkovića. U svemu tome, svakako u svojim povremenim verbalnim obračunima s Povjerenstvom i njenom predsjednicom Dalijom Orešković, Grabar-Kitarović potencijalno šteti i vladajućoj parlamentarnoj većini. Ta bi većina u dogledno vrijeme trebala odlučiti o izboru članova i predsjednice Povjerenstva (sadašnjima mandat završava u veljači), a ne izaberu li, primjerice, Daliju Orešković kako će se braniti od tvrdnje da su njenim neizborom ispunjavali želju predsjednice Republike?