Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Ispis članka: Ka siromašnom kazalištu - Novi List

NoviList.hr

Ka siromašnom kazalištu

Kultura&Kolera Kim Cuculić

14. prosinac 2014 16:35

Napisao: Kim Cuculić

Foto Arhiv NL

U proračunu Grada Rijeke za 2015. godinu došlo je do dodatnih rezanja sredstava za javne potrebe u kulturi u odnosu na ovu godinu. Reklo bi se očekivano. Iz godine u godinu sa sve manjim svotama sufinancira se i programska djelatnost HNK Ivana pl. Zajca, na koji inače otpada najveći dio riječkog kulturnog »kolača«.

   Ovom prilikom nećemo ulaziti u to zašto je to tako, već je zanimljivo da su novi intendant Oliver Frljić i glavni dramaturg Marin Blažević izgleda predvidjeli situaciju da će sljedeće sezone morati raditi s bitno manje novca. Početkom ovog tjedna oni su prilikom predstavljanja božićne instalacije na balkonu »Zajca« najavili da će teme sljedeće riječke kazališne sezone biti »Reciklirani teatar« i »Ka siromašnoj operi«. U ovom trenutku još ne znamo detalje, no mogao bi to biti interesantan kazališni eksperiment koji će pokazati je li moguće dobar teatar raditi i s manje novca? Dosadašnji intendanti svih hrvatskih narodnih kazališta tvrdili su da je to nemoguće, a upravo za HNK-ove i dalje se izdvaja najviše proračunskog novca. Naročito su skupe operne produkcije, pa će za riječki HNK pravi izazov biti napraviti izvrsnu »siromašnu operu«.

   Praksa je već mnogo puta pokazala da količina sredstava uloženih u neku predstavu nije i garancija njene umjetničke kvalitete, dok su predstave pravljene s manje novca ponekad postale prave uspješnice. U našim HNK-ovima i prečesto se događa da preskupi operni projekti igraju svega nekoliko puta i brzo padaju u zaborav. Zato će biti zanimljivo vidjeti hoće li koncept »siromašne opere« dokazati da je kvalitetne operne predstave moguće raditi i u skromnijim uvjetima.

   S obzirom na financijska rezanja u kulturi, iznova postaje aktualno »siromašno kazalište« – termin koji je skovao poljski redatelj Jerzy Grotowski kako bi okarakterizirao svoj stil režije zasnovan na krajnjoj štedljivosti scenskih sredstava. Godine 1968. objavljena je knjiga »Towards a Poor Theatre/Ka siromašnom kazalištu«, s predgovorom Petera Brooka, u kojoj Grotowski ističe: »Postupnom eliminacijom svega suvišnog, našli smo da kazalište može postojati bez šminke, samostalnih kostima i scenografije, odijeljenog prostora za izvođenje – pozornice, bez svjetlosnih i zvučnih efekata itd. Ali ne može postojati bez odnosa između glumca i publike, bez njihovog očiglednog, neposrednog, »živog« zajedništva«.

   Ta težnja prema siromaštvu vrlo je naglašena u suvremenoj režiji, ali više zbog estetskih nego zbog ekonomskih razloga. Kresanje budžeta za kulturu – što ne smije postati pravilo – moglo bi prisiliti kazališta da se prilagode situaciji i dokažu da »siromašno kazalište« može biti prednost, a ne mana. Makar na eksperimentalni rok.