Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1n
Sutra: 14° 14° 1n
22. listopada 2019.
Ispis članka: Pjesma o Agrokoru: milijarda gore, dolje - Novi List

NoviList.hr

Pjesma o Agrokoru: milijarda gore, dolje

Tribina »B« Darka Pajića

14. svibanj 2017 08:15

Napisao: Darko Pajić

Sve je jasnije da sat otkucava. I Cvitanu i Plenkoviću i Todoriću. Ako ima i milimetra pravde u Hrvatskoj neće još dugo kucati

Pjesma o Agrokoru: milijarda gore, dolje

To je kao da državni odvjetnik Dinko Cvitan svira na šešir negdje u pothodniku Zagrebačkog velesajma, pa se taman fino pogodi da prođe premijer Plenković i uvali mu 5 milijuna kuna iz državnog proračuna. Jer ovaj lijepo pjeva. Nek mu se nađe. To je taj prosjački mentalitet, posprdan i podcjenjivački odnos prema instituciji DORH-a, koja bi trebala biti iznad svih i svega, čak i samog Plenkovića kad bi ovaj, nepogrešiv kakav jest, nešto i mogao zgriješiti. Pa tako i iznad Ivice Todorića. Međutim, Dinko Cvitan svira i pjeva po narudžbi. A nikako da čujemo pjesmu o Agrokoru. 

U toj pjesmi svakog dana izlaze novi stihovi. Po prvi puta je pred javnost izašao Ante Ramljak, Vladin izvanredni povjerenik u Agrokoru i redom iznio dramatične i grube spoznaje o dubini rasapa u Todorićevom koncernu i teškom kriminalu, koji se u njemu očito odvijao. Kazao je tako Ramljak, čovjek koji trenutno ima najbolji uvid u Todorićeve tajne, kako su se krediti dobijali na osnovu friziranih financijskih izvješća, što je kazneno djelo. Kamo sreće da je to najgora vijest u nevjerojatno važnom i grubo konkretnom razgovoru sa Ramljakom, koji nije skrivao da bi država mogla biti izložena tužbama kreditora Agrokora. Hladnokrvno je onda priznao i kako taj problem sa 6 milijardi kuna iznenada pronađenog duga od strane revizora doista postoji, a onda optimistično zaključio kako to nije tako puno – milijarda gore, milijarda dolje. Još nije siguran je li bivša Uprava izvlačila novac sa strane ili nije, a ako jest, njemu valjda nije alarmantno – milijarda gore, milijarda dolje. 

Doznali smo i to da Agrokor holding više neće postojati, ali hoće Konzum, Mercator, Jamnica, Ledo, Zvijezda, PIK Vrbovec i mnoge druge tvrtke, koje treba prodati kako bi se namirio barem dio od 40 milijardi kuna duga, milijarda gore – milijarda dolje. Za kraj, čovjek je zaključio kako je Agrokor 25 godina živio u dogovornoj ekonomiji u kojoj je jedan čovjek odlučivao tko će moći plasirati proizvode kroz njegove dućane, a tko neće. Shodno toj faraonskoj poziciji mogao je, a to je i radio, ucjenjivati vlastite dobavljače i partnere. Ta je ekonomija bila takva da si mogao u Hrvatskoj raditi pod precizno određenim uvjetima. Ili slušaš Gazdu ili nećeš raditi. I sada naravno, Ramljak i cijela Hrvatska, imaju ozbiljan problem raskrstiti s takvom biznis tehnologijom, koja je daleko gora od dogovorne ekonomije socijalističke Jugoslavije, jer je tamo ipak bilo kakve-takve konkurencije na tržišnoj osnovi. 

I kad se nakon svega vratimo Dinku Cvitanu jasno je da je već trebao biti smijenjen po hitnom postupku, jer ništa ne radi. Pitanje je koliko treba DORH-u novca da unajmi jednu maricu ako kojim slučajem nemaju niti jedne, skrpaju lovu za rezervoar goriva, odvezu se do Kulmerova dvorca u Šestinama podno Sljemena, uljudno zakucaju na vrata i fino zamole gospodina Todorića da se odazove pozivu na obavijesni razgovor, za početak. Možda to nešto i košta, ali sigurno manje od 5 milijuna kuna, koje mu je velikodušno udijelio premijer Plenković prikazujući se tako čvrstim borcem za istjerivanja kriminala iz Agrokora. I Plenković je naravno već trebao biti smijenjen, ali nije isključivo zahvaljujući operacijama prebrajanja i preslagivanja u Saboru, matematike kratkog daha s neizvjesnim završetkom. Tako da sada nemamo ni Sabora koji bi Cvitana mogao smijeniti.

Najavljujući usred sjednice Vlade, pred upaljenim kamerama i mikrofonima, kako će velikodušno pomoći Cvitanu u istraživanju onoga što je ovaj već trebao istražiti, Plenković je između ostalog i javno upozorio Ivicu Todorića da se sada navodno ozbiljno pripremaju izvidi u Agrokoru, pa bi mu možda bilo najpametnije razmisliti treba li na vrijeme spakirati kofere i uteći na neku egzotičnu destinaciju iz koje nema izručenja Hrvatskoj. Velikodušno, nema što. Da ste kojim slučajem gladni kruha i uhvate vas u Konzumu u krađi sendviča ili paštete, nitko vas ne bi upozoravao, a našla bi se i marica i policajci koji će vas prepratiti do prve ćelije. 

Sve je jasnije da sat otkucava. I Cvitanu i Plenkoviću i Todoriću. Ako ima i milimetra pravde u Hrvatskoj neće još dugo kucati. U suprotnom preostat će samo zgražati se nad ljudima, koji su iznad zakona. I slušati ono što bi trebalo biti doista nevjerovatno i sasvim neprihvatljivo. Kako se ukradeni novac zbraja poput špekula na dječjem igralištu, Milijarda gore, milijarda dole. Dok traje pjesma o Agrokoru. Cvitanu, na šešir.