Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Ispis članka: Križni put bosonogih HDZ-ovaca - Novi List

NoviList.hr

Križni put bosonogih HDZ-ovaca

Tribina B Darka Pajića

6. siječanj 2018 18:50

Napisao: Darko Pajić

 Šteta je što se vjerojatno nikad neće ispuniti zavjet ličko-senjskog HDZ-a jer bi križni putbosonogih bio prizor dostojan milenijske fotografije Šime Strikomana. Još od Mlečana nitko ne bi tako poharao ponosni Velebit kao što bi to učinili HDZ-ovci dokazujući odanost stranci

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Zamislite tu scenu, 10.000 ličko-senjskih HDZ-ovaca leži u Babić dolu. Sunce mladog proljeća im miluje lica i taman je mnogima laki sanak pao na oči nakon kila-dva masnije janjetine. Više se nitko i ne pita zašto im je mailom stigla okružna naredba o stranačkom postrojavanju i zašto su kod tajnice u Gospiću zadužili mast protiv žuljeva na nogama. Taman im je dobro.

– Ustaj bagro HDZ-ovska, niste ovdje na žderanju i lokanju, uuuuustaj Mate, nemoj da t' sina istjeramo iz općine, a ti Ivane, vidi ga, ne spavaj, nije ti ovo referada! Šunje ajde i pones' one krvave gaće, znaš da moramo imat bar jedne na Velebitu. I skidajte sve, čizme, tensce', opanke, šta god imate na nogama, nemoj da mi neko šverca čarape. Oću' da vidim bose noge u svakog, ko ne dođe bos na Zavižan more odma u Gospić odnijet stranačku iskaznicu.

– Ali Dado, zašto mi to radimo?

– Zašto, zašto, šta te briga. Jer sam ja tako reko! Za HDZ majku mu, pokažte' bar jednom da vam je stalo. Nek svi vide da nam nije teško. Ako sam ja reko' da smo spremni uzać bosi na Velebit za HDZ, onda ćemo uzać i gotovo!

- Ali gore još ima snijega...

– Nek ima, još bolje. Ajmo svi u kolonu dva po dva da vas opet ne moramo vezivat lancima. I nemoj da neko' kasni il' se izgubi po putu, bolje da ga nađe međed nego ja.

A onda bosonogi Dado Milinović izlazi na čelo i tako u tišini kreće HDZ-ovska kolona. Ne vidi im se kraja, beskrajna gusjenica vijuga kilometrima. Siti, ali bosi, kao na Igmanskom maršu. Tek tu i tamo čuje se poneko njurganje ispod glasa.

– Pa što nismo išli na Plitvice, tamo je barem ravno?

– Šuti budalo, ko bi nam platio tolke' karte za nacionalni park sad kad više nemamo blagajnu.

Tako bi nekako u praksi trebalo izgledati ispunjenje zavjeta Darka Milinovića o križnom putu HDZ-a Ličko-senjske županije, koji je izrečen u afektu i vjerojatno se nikad neće ispuniti što je šteta, jer bi to bio prizor dostojan milenijske fotografije Šime Strikomana. Još od Mlečana nitko ne bi tako poharao ponosni Velebit kao što bi to učinili HDZ-ovci dokazujući odanost stranci za vjeke vjekova.

Stvari su ipak daleko ozbiljnije od ove tragikomične farse. Način na koji je Milinović ustao braniti teritorij svog kalifata pokazuje koliko je u Hrvatskoj među političarima duboko ukorijenjen stav o smislu bavljenja politikom kako bi se uzeo plijen, koji dolazi u različitim oblicima. Općina, grad, komunalac, vijeće ovo, vijeće ono, posla i plaće nađe se za mnoge. A Plitvice su dio plijena i to vrijedan, tamo se godišnje prihoduje oko 300 milijuna kuna, što i nije neko čudo, jer se za užitak u ovom svjetski čuvenom prirodnom fenomenu plaća karta od 180 kuna za odrasle, odnosno 80 kuna za djecu stariju od 7 godina u ljetnoj sezoni kad je tarifa najskuplja.

Plitvice nisu samo hrvatska već i svjetska znamenitost, ali začudo nije bilo horde bosonogih HDZ-ovaca kad se trebalo priključiti lokalnoj akciji hrvatskih branitelja i drugih građana, koji su prošle godine ustali protiv devastacije nacionalnog parka, jer se isti, pazite koincidencije, uništava zbog prekomjerne gradnje i apartmanizacije unutar zaštićenog područja. Tamo se gradi nemilice, iako fali kanalizacije i odvodnje, a tu devastaciju omogućile su naravno lokalne vlasti, čije predstavnike treba tražiti baš među onih desetak tisuća ličkih HDZ-ovaca, što su zbog imenovanja pogrešnog ravnatelja spremni bosonogi osvajati Velebit, ali zbog samih Plitvica nisu spremni mrdnuti ni malim prstom. Pa makar bili i bosi. Beton, beton, samo beton, pa taman zabetonirali i veliki i mali slap!

Utoliko su i manje važne medijske procjene hoće li Plenković uzeti uzde u ruke i disciplinirati ličke HDZ-ovce ili će Milinović preživjeti i odnijeti pobjedu nad središnjicom. Ovako ili onako, za spas i očuvanje Plitvica sve će ostati isto. Milinović je tek jedan od lokalnih šerifa, kojemu nitko ne može ništa, a sad mu je status dodatno cementiran tzv. lex šerif. Sve će i ubuduće ostati isto taman i da Plenković instalira nekog drugog umjesto Milinovića. Zato bi bilo dobro kad bi krvavih nogu lički HDZ-ovci ipak krenuli u osvajanje Velebita, jer je stvarno red da pokažu koliko im je stalo do stranke čak i kad se s njom ne slažu. Dado, povedi ih! A ostala Hrvatska može biti »spokojna«. Ukoliko vjerujete da će sve biti u redu dok o Plitvicama brine HDZ.