Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 1
Sutra: 18° 18° 1
15. listopada 2019.
Ispis članka: Bravo, HDZ je jedno obećanje ipak ispunio! - Novi List

NoviList.hr

Bravo, HDZ je jedno obećanje ipak ispunio!

TRIBINA »B« Darka PAJIĆA

14. travanj 2018 22:41

Napisao: Darko Pajić

Foto D. Kovačević

Da HDZ-ovci doista imaju savjesti i političke dosljednosti, ne bi imao tko glasati protiv Istanbulske konvencije. Niti bi bilo prijepora prije jučerašnjeg glasanja treba li svakom zastupniku dozvoliti izricanje stava po savjesti ili im unaprijed odrediti, kao što se u HDZ-u i većini ostalih stranaka obično radi, što će misliti i za što će dignuti ruku, ne pitajući za posljedice. Njihovo je mišljenje postojano koliko i lanjski snijeg. Odavno ga više nema, ali se živo sjećamo da je nekad bio tu. Trideset zastupnika jučer je glasalo protiv Istanbulske konvencije, gotovo polovica, odnosno njih 14 iz HDZ-a, plus još nekoliko koji su mandat zaradili na listi HDZ-a, ali više ne pripadaju vladajućoj stranci poput Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića.

Svi oni imaju isti problem. HDZ je prije prošlih parlamentarnih izbora jasno i glasno u svoj program stavio obvezu i namjeru ratifikacije Istanbulske konvencije. Može biti, nitko to od njih nije ni čitao, može biti nije ih bilo ni briga. Obećanje više ili manje, kao da je to neka obveza. Nitko se tada nije bunio. Neki od njih prethodno su gorljivo napadali Milanovićevu Vladu zato što ti zadrti i zatucani SDP-ovci nisu odmah ratificirali međunarodni dokument koji štiti prava žena i bori se protiv nasilja u obitelji. Recimo, Miro Kovač, koji je jučer glasao protiv. I danas možete pogledati snimku tiskovne konferencije HDZ-a na kojoj se izričito traži ratifikacija dok Kovač stoji u pozadini i potvrdno klima glavom. Sve to zbivalo se u vrijeme kad je predsjednik HDZ-a bio Tomislav Karamarko, a njegov glavni operativac u stranci Milijan Brkić, koji je jučer također glasao protiv onoga za što se njegova stranka zalagala u vrijeme kada je on u njoj bio itekako važan faktor. Ilustracija koliko je HDZ bio jedinstven prema ovom pitanju ogleda se i u predizbornom programu s kojim je Kolinda Grabar-Kitarović postala predsjednica. Dok su slavili svoju novu kraljicu, prvu predsjednicu u povijesti Hrvatske, nitko u HDZ-u nije rekao da nešto možda i nije u redu s njezinim jasnim i čvrstim određenjem za ratifikaciju Istanbulske konvencije. Ali im je pobjeda bila draga. Kad se zna da je BiH prva u Europi ratificirala ovu konvenciju, naravno i uz podršku HDZ-a, onda stvarno preostaje zapitati se tko je ovdje bio i ostao lud. Ta HDZ-ova politička šizofrenija definitivno je proizvela dobar dio kolektivnog ludila u birača ove stranke od kojih su mnogi izašli na prosvjede mučeći se objasniti zbog čega se uopće bune.
Nećemo mi našu djecu zvati »ONO«! Tako zvuče, posvađani sami sa sobom i zdravim razumom, argumenti prosvjednika protiv rodne ideologije, koji su smrtno preplašeni time što bi jednog dana mogli doći po dijete u vrtić, gdje će ih umjesto njihova dječaka ili djevojčice dočekati »ONO«. Sigurno je i to da ovdje nije riječ o kratici za općenarodnu obranu, što ne znači da nije potrebna određena doza društvene samozaštite protiv smiješnih izmišljotina kojima se cijela Hrvatska maltretira već mjesecima, a tiču se Istanbulske konvencije – te najveće prevare hrvatskih birača u ovom desetljeću.

U Zagrebu i na splitskoj rivi prosvjedovalo se pod geslom: Ja mislim da znam kako nemam pojma o čemu se ovdje radi, ali sam čvrsto protiv! Čak se i u Hrvatskoj rijetko kada dogodi tako velik sukob i rasprava oko nečega što većina ne razumije, uključujući i HDZ-ove saborske zastupnike, koji su pronašli zakašnjelu pamet i glasali protiv tog navodnog istanbulskog zla.
Stoga ne treba jučerašnju ratifikaciju u Saboru smatrati nekom velikom pobjedom, iako je riječ o pozitivnom civilizacijskom iskoraku za Hrvatsku. Nerealno je govoriti i o nekom dubokom raskolu unutar HDZ-a, koji bi mogao završiti bunom protiv Plenkovića i rušenjem njegove Vlade. Nije se stvorio niti temelj za veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a u budućnosti, iako je većina njihovih zastupnika glasala za konvenciju. Ništa se od navedenog neće dogoditi. Željka Markić može pokušati organizirati referendum, ali ta akcija objektivno nema šanse uspjeti jer građani po svim anketama u velikoj većini ne podržavaju referendum, što se vidjelo i po brojnosti prosvjednika u Splitu i Zagrebu.
U stvari je žalosno što se oko Istanbulske konvencije uopće potrošilo toliko žuči i svađe. Kuriozitet je što je HDZ barem jedno obećanje ipak ispunio. Zaslužili su jedno veliko – bravo! A ostatak njihova predizbornog programa nema smisla iščitavati. Kad već ni sami HDZ-ovci ne znaju što u njemu piše.