Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
27. siječnja 2020.
Ispis članka: Bandićeva forenzika - Novi List

NoviList.hr

Bandićeva forenzika

TRIBINA »B« Darka PAJIĆA

6. kolovoz 2016 19:45

Napisao: Darko Pajić

Bandićeva forenzika

Kralj fontana i dreka. Zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića moglo bi se pamtiti po ovoj krilatici. Njegova ljubav prema fontanama već je godinama čvrsta i nepokolebljiva. Ali, ono što je najavio ovog tjedna, a tiče se uvođenja DNK analiza za pasji drek, doista je nevjerojatna vijest, iako je Hrvatska navodno zemlja što je debelo zakoračila u 21. stoljeće, pa joj korištenje najmodernije tehnologije ne bi trebalo biti strano ni odbojno. Ali, gdje baš za pasji drek raditi tehnološki naprednu DNK analizu? Zar nema i važnijih stvari za uložiti novac, recimo u vrtiće, škole, bolnice, da ostalo ne spominjemo?

I pitanje je bi li ovaj projekt uopće zaživio u glavi zagrebačkoga gradonačelnika da nije njegova voljenog psa Rudija s kojim redovno šeta po zagrebačkim ulicama i Sljemenu, pa mu ponekad silno smeta što se za Rudijem drekec kupi savjesno i redovno, dok neki drugi sugrađani slobodno puštaju svojim najvećim prijateljima, a pas to doista jest, da ostavljaju drek gdje stignu i koliko hoće, ne mareći pritom za čišćenje hrpice govana kojom se poslije može svatko ukaljati, pa čak i zagrebački gradonačelnik ako ne pazi gdje gazi. Tko bi rekao da će baš ovo pitanje, ovaj projekt, Zagreb uz Tel Aviv trajno uvrstiti na listu metropola gdje ponekad ni forenzika ne može pomoći u rješavanju ozbiljnog kriminala ili ubojstava, ali uvijek može otkriti čiji je pas gdje kakio. Jest, točno je, nekima fali odgovornosti prema sugrađanima i nije ih briga za izmet svojih kućnih ljubimaca, ali svakako postoje i druge, daleko jeftinije metode da ih se priuči kulturi i pristojnosti. Uostalom, forenzika bi mogla i zakazati ako susjed baš ne voli susjeda, pa mu odluči ukrasti pasji drek, podmetnuti ga na zelenu ili betoniranu javnu površinu i sačekati da mu masna kazna od 4.000 kuna stigne na vrata. A onda bi i MUP mogao imati dodatnog posla, jer bi trebalo uz Odjel za gospodarski kriminal osnovati i Odjel za pasji drek i ostale izmete, te imenovati vrhunsku ekipu policijskih istražitelja specijaliziranih za progon vlasnika pasa.

Ova bizarna i sasvim ozbiljna priča ima i jednu dublju pouku baš u progonu i razotkrivanju kriminala, koji doduše nema nikakve veze sa psima. Hrvatskoj doista treba više efikasnosti, vrhunske tehnologije i znanosti u službi svih nas. Baš na primjeru Milana Bandića vidi se koliko je hrvatskom pravosuđu i represivnom aparatu potreban svaki oblik pomoći. Inače ne bismo imali gradonačelnika najvećega grada u Hrvatskoj za kojeg ne znamo treba li biti u zatvoru ili je nepravedno optužen i progonjen, nevin na pravdi boga.

Bandić je dva puta bio u zatvoru po mjesec dana. Prvi put uhićen je u listopadu 2014. godine, a drugi put u ožujku prošle godine. Ništa nije jasno, ništa riješeno. Sudski proces čeka afera Agram, također i navodno neplaćanje poreza za donacije iz Bandićeve predsjedničke kampanje 2010. godine, šteta se i dalje samo procjenjuje na 20-tak milijuna kuna. Što je istina, je li Bandić nagovarao na lažni iskaz i krivotvorenje dokumentacije svjedokinju Vidu Demarin oko skupocjenih slika i skulptura, koje su pronađene u njegovoj vikendici i na nekim drugim adresama? Hrvatsko je pravosuđe toliko efikasno da će uskoro biti dvije godine kako optužbe nisu na sudovima, procesi se ne vode, a osumnjičeni gradonačelnik nesmetano radi svoj posao. Ta nenormalna situacija naprosto traje. Unedogled. I nitko se zbog toga ne uzbuđuje. Kao ni zbog silnih nekretnina povezanih s Bandićem, vikendica, stanova, apartmana, šuma, pašnjaka, koji su u nesrazmjeru s njegovim prihodima, a nisu niti u skladu s imovinskom karticom. Moglo bi se lako dogoditi da Bandić odradi tekući mandat, kandidira se ponovo, a sve navedeno ostane trunuti u ladicama hrvatskog pravosuđa. Dok se uvodi DNK analiza za pasji drek, jedan od najvažnijih pravosudnih predmeta, koji se vodi protiv prvog čovjeka grada u kojem živi četvrtina Hrvatske, nalikuje na tursku sapunicu s tisuću epizoda u kojoj nismo pogledali ni stotinu nastavaka.

Kamo sreće da postoji DNK analiza, koja bi omogućila hrvatskom pravosuđu da bilo koji veliki i važan sudski proces provede u roku od nekoliko godina. Trebalo bi to biti normalno, ali nije. Zato i živimo šizofrenu situaciju i imamo osumnjičenoga gradonačelnika koji se, čekajući presude, kandidira za premijera na parlamentarnim izborima.

Kako presumpcija krivnje legalno nema pravo javnog života, jer je sumnja trajno stanje, a presumpcija nevinosti također može potrajati vječno uz floskulu »neka institucije rade svoj posao«, preostaje tek slegnuti ramenima i upitati se: tko to ostavlja izmet po Zagrebu? A nije Bandić.