Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Ispis članka: ZDENKO DUKA Licemjerna predstava za hrvatsku javnost - Novi List

NoviList.hr

ZDENKO DUKA Licemjerna predstava za hrvatsku javnost

DRUGO MIŠLJENJE

13. siječanj 2019 07:31

Napisao: Zdenko Duka

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio najvjerojatnije će uskoro biti razriješen jer je bio prisutan barem u dijelu svečanosti »Dana Republike Srpske« 9. siječnja u Banja Luci, a taj je »Dan« Ustavni sud BiH proglasio neustavnim jer diskriminira Hrvate i Bošnjake.

Del Vechio se opravdava da je zbog drugačijeg povoda stigao tog dana u Banja Luku. »Nisam bio na svečanom postrojavanju ni na dodjeli odličja. Ne pada mi na pamet da idem na to. Bio sam na sastanku s predsjedavajućim Miloradom Dodikom. Nespretno je izabran datum za sastanak koji smo ranije dogovarali«, kaže on jučer. O njihovom susretu svjedoči i fotografija s Dodikom, a snimljena je valjda po završetku svečanosti, okolo ima još drugih ljudi.

Velika se povika digla na vrlo iskusnog diplomata, odmah sutradan je pozvan u Zagreb na konzultacije. Takav njegov gaf čini se zaista čudnim, jer on je sigurno znao da će svih 27 veleposlanika zemalja EU odbiti Dodikov poziv, a da će se odazvati jedino još ruski i srpski veleposlanik.

Ali, bitno je nešto drugo. Zašto je Del Vechio ove godine bio tamo, a prošle i pretprošle nije? Pa zato jer se ravnao prema velikoj naklonosti vladajuće hrvatske politike prema Draganu Čoviću, lideru HDZ-a BiH, sestrinske stranke Plenkovićevog HDZ-a. A ako su Čović i još nekoliko najviših HDZ-ovih dužnosnika i obnašatelja vlasti u BiH išli ove godine u Banja Luku, jer je HDZ BiH postao dobar partner Milorada Dodika i njegove stranke, nije li to bio sasvim dovoljan signal Del Vechiju da ode tamo? Čović je na svečanoj akademiji (a kojoj Del Vechio, kako kaže, nije ni prisustvovao) sjedio u prvom redu i bio predstavljen kao »voditelj izaslanstva hrvatskog naroda«.

Dakle, mogli bismo sad ovo povlačenje i vjerojatnu smjenu Ivana Del Vechija vidjeti kao jednu licemjernu predstavu za hrvatsku javnost. Javnost je s dobrim razlogom ogorčena (a iznenađena više i nije) da se daje legitimitet neustavnoj proslavi republike-države koju su malo prije početka jako krvavog rata u BiH ustanovili Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik i proslavi na kojoj se postumno odlikuje Slavko Lisica, čovjek kojeg je Hrvatska osudila zbog ratnih zločina, jer je temeljem Mladićevih naloga topnički tukao Šibenik. Nije ugodno sve to progutati, a svi su dobro znali što tamo mogu očekivati.

A što ćemo s Draganom Čovićem i svim ostalim HDZ-ovim dužnosnicima koji su osjetili da je pravi politički trenutak da se pruži podrška Dodiku i separatističkoj politici Republike Srpske, pa i bez obzira na to što je odande, uglavnom pod prisilom, moralo otići gotovo 200 tisuća Hrvata?
Pa, nećemo ništa. Svi političari HDZ-a koji su se o tome posljednja dva dana izjašnjavali, kažu da je HDZ BiH autonomna stranka i da Dragan Čović potpuno autonomno vodi svoju politiku. Pa, eto, zašto onda ne bi išao tamo? Da, formalno je to tako.

Ali, HDZ, okej, ponajviše Milijan Brkić, ali i Andrej Plenković, otkako su na vlasti, svesrdno su podržavali Čovićevu politiku i iznimno mu pomagali u predizbornoj kampanji. Možda Plenković intimno i nije neki veliki Čovićev fan, ali je zbog rovite situacije u vlastitom HDZ-a i zbog desničarske politike predsjednice RH koju je vodila i prema BiH, izabrao igrati ulogu velikog Čovićevog zaštitnika.

Plenković je bio prisutan i na Čovićevom ključnom predizbornom skupu. Ali, bio je i dionik svečanosti u povodu sramotne odluke o dodjeli počasnog doktorata Zagrebačkog sveučilišta Draganu Čoviću, a takvu odluku rektor Boras ne bi niti bio donio bez da je pitao vlast.

I, Andrej Plenković je i prije predsjedničkih izbora i nakon što je Čović te izbore izgubio, svesrdno lobirao među najvišim europskim državnicima da se mijenja izborni zakon u BiH zbog navodno nelegitimnog izbora Predsjedništva BiH, točnije hrvatskog člana Predsjedništva. Postizborni argument je da su Željka Komšića, hrvatskog člana Predsjedništva, izabrali bošnjački, a ne hrvatski birači. Koliko je poznato, nije bilo nikakvih pozitivnih reakcija na tu promašenu Plenkovićevu inicijativu. I nije točno da je i Ustavni sud BiH u svojim primjedbama na izborni zakon ustvrdio da je način biranja članova Predsjedništva BiH nelegitiman, o izboru za Predsjedništvo BiH nije rekao niti riječi.

Hrvatski porezni obveznici od 1. siječnja na svojim nejakim plećima imaju novi teret od 240 milijuna eura godišnje koliko će nas koštati dodatna prava za veterane Hrvatskog vijeća obrane i članove njihovih obitelji. Zbog rovitog stanja u HDZ-u. I u spomen tuđmanovskoj politici Herceg Bosne.
A gospodin Del Vechio je tu nevažan. U jednom se trenutku nije baš najbolje snašao i bit će žrtvovan. Dok karavana vozi dalje.