Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Ispis članka: Pantovčak treba ostati - Novi List

NoviList.hr

Pantovčak treba ostati

Drugo mišljenje Zdenka Duke

2. lipanj 2018 13:26

Napisao: Zdenko Duka

NL arhiva

Sukob predsjednice i premijera prešao je diplomatske granice. Osobito je takve granice prekardašila komunikacija između Ureda predsjednice i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Koristili su se izrazi kako ona suprotna strana »laže«, a iz predsjedničinog ureda su se i prepričavali razgovori koji nisu bili namijenjeni javnosti, kao onaj navodni razgovor o tome da je demografski problem sada »in« ali da će vrlo skoro postati »out«.

Demografija je tu najmanje važna i za Pantovčak i za Banske dvore, ona je samo povod. Premijer je nešto oslabio a predsjednici je bilo važno sazvati sjednicu Vlade na vlastiti zahtjev.

O »lupanju šakom o stol« i sazivanju takve sjednice svakog je dana govorila u svojoj predizbornoj kampanji prije tri i pol godine kada joj je glavni politički oponent bio Zoran Milanović. Njega je bila pozivala i da podnese ostavku. Plenković je barem zasad toga pošteđen.

I ovaj sukob imat će svoj nastavak – ali neće se dogoditi ništa dramatično. Doduše, netko je pustio u javnost da se pripremaju i malo šire ustavne promjene a ne samo one manje-više tehničke.

Jasno je da nikakvih ustavnih promjena ne može biti bez dogovora HDZ-a i SDP-a. Onaj prvi dogovor u vezi održavanja referenduma bio bi ne samo poželjan nego i nužan za čvršće utemeljenje države.

Ali, drugi dogovor koji bi uključivao i moguću suspenziju predsjedničkih ovlasti te biranje predsjednika RH u Hrvatskom saboru teško je očekivati i takav dogovor HDZ-a i SDP-a ne bi niti bio moguć bez dogovorene koalicije HDZ-a i SDP-a.

A takva koalicija ipak bi teško prošla i u SDP-u i u HDZ-u. Istina, EU navija za to jer ne vidi kako na neki drugi način u Hrvatskoj može proći ijedna jedina racionalna reforma.

Premijer Plenković je u četvrtak jasno opovrgnuo da se radi na detroniziranju predsjednice i da brojne medijske priče nisu istinite. Ali, te spinove, ako su spinovi, netko vrlo svjesno pušta u javnost, a ne pušta ih bez veze, nego s jasnim ciljem.

U najmanju ruku, to je poruka predsjednici a onda se ona zbog tih puštenih spinova osjeća nervoznom.

Osim toga, pričom od prije nekih mjesec dana, kada je Plenković kazao da će HDZ i on osobno podržati predsjednicu u trci za novi predsjednički mandat, premijer je postupio vrlo lukavo.

Time joj je htio »začepiti« usta, ali javnim vezivanjem uz sebe je i malo potopio Grabar-Kitarović, jer je ona u HDZ-u više miljenica one druge desničarske struje, kojoj Andrej Plenković ne pripada.

Što se tiče merituma stvari, treba li predsjedni/ci/ku smanjiti ovlasti a izbor preseliti u Sabor?

Kada su predsjednik i premijer iz iste političke opcije, onda njihovo nadmetanje doista postaje besmisleno, jer predsjedni/k/ca, zna da vrlo teško može dobiti izbore bez da se retorički osjetno ne odvoji od politike vlade koje su u Hrvatskoj uobičajeno više neuspješne nego uspješne.

Ali, ako su predsjednik i premijer iz različitih opcija, onda njihova kohabitacija u zemlji kakva je Hrvatska i dalje ima smisla, pomaže demokraciji i štiti od političkog jednoumlja, iliberalnih pa i totalitarnih tendencija.

Istina, Pantovčak košta, ali institucija predsjedni/ce/ka trebala bi ostati. Vidimo kako je to u Italiji. Predsjednik koji je izabran u parlamentu svejedno ima čak i moć da ospori ministra.