Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. listopada 2019.
Ispis članka: HAK, etika, pamet i genetika - Novi List

NoviList.hr

HAK, etika, pamet i genetika

Blogovanje ludom radovanje Siniše Pavića

29. studeni 2011 10:31

Napisao: Siniša Pavić

Zna li itko o nas koji je to Marković za kojega ćemo 4. prosinca, naravno ako se dogegamo do biračkog mjesta, glasati. Svi su isti, a svi se iz petnih žila trude kazati da nisu. Jesu, ili nisu!? Odgovor – pametnom - nudi HAK revija!

Ilustracija

- Dida, čega se ti spominješ vezano za Markovića?

- Novog dinara! Vidim ga, k'a sad, kako maše novim dinarom!

- Novim dinarom!?

- E, da novi dinar!

Eto, čega se stari spominje. Majka tek iz pozadine dobacuje, kako nikad nije bilo bolje nego tad. Došao Marković i oprostio nam kredite naše, makar ne negiraju ni stari ni stara, da je bilo i zajebanih nekih stari u to doba. Ali, prvo se pamti, novi dinar koji nas je vratio u život.

- Mala, znaš li ti tko je bio Marković?

Dijete, naravno, ne zanima. Samo, zna li itko o nas koji je to Marković za kojega ćemo 4. prosinca, naravno ako se dogegamo do biračkog mjesta, glasati. Mislim, sada kad i HDZ ima svoj visoko stilizirani spotić u kojem Hrvatska izgleda zemljom idealnom za reklamiranje talijanske tjestenine, spot u kojem se glasić premijerkin čini skoro pa umilnijim od glasa Tarika Filipovića, ionako se čini svi su isti. Čak i ti laburisti, čine se isti dok u krugu stoje i gledaju u nebo, kao da očekuju vanzemaljce koji će učiniti čudo pa Lesaru dati da nas vodi. Svi su isti, a svi se iz petnih žila trude kazati da nisu.

Jesu, ili nisu!? Odgovor – pametnom - nudi HAK revija!

Svjesni, naime, kako nema smisla ići na široko, oni koji uređuju reviju Hrvatskog auto kluba strankama su ponudili samo tri pitanja, vezana, dakako, uz problematiku prometa, vožnje i vozača; jest li zadovoljni trenutačnim stanjem sigurnosti cestovnog prometa, kako smanjiti broj stradalih na cestama, koje infrastrukturne cestovne projekte planirate graditi. Stranke na sve uredno odgovaraju. No, ako vam je do testa vlastitog poznavanja sličnosti i razlika naših stožernih stranaka, mudro je prije čitanja prekriti nečim logo i ime stranke. A onda, kad sve pročitate, pokušajte odgonetnuti koja stranka stoji iza kojih odgovora. Sigurno ćete pogriješiti!  

Stranka prva kaže "nismo u potpunosti zadovoljni iako je u zadnje dvije godine smanjen broj smrtno stradalih u prometnim nesrećama“. Ha, to jamačno nije HDZ. Oni bi se učinjenim hvalili. Ali, nije ni ljuta oporba, jer oni bi i na ovoj platformi napadali. Možda je neki koalicijski partner, netko tko nit smrdi nit miriše, svoga stava nema, pa dobro pazi da je taman po sredini na vazi vjerujući da su baš oni jezičaca svake buduće većine. Stranka druga je posve zadovoljna stanjem cestovnog prometa. E, to je vladajuća, ona bezgrešna, ona koja ne dvoji da je sve učinila kako treba, makar sad bilo najgore. Stranka treća pomirljivo veli da može i bolje. Uvijek može bolje. Hm, opet pitijski, opet pišiću kakiću. Da nije Čačićeva ekipa, taman da pokažeš senzibilitet, a ostavi prostora za ispravak prometnih prekršaja. Četvrti su rezolutni, njima ništa ne valja. To ili je SDP, ili oni laburisti kojima ionako ništa nikad ne valja. Zapravo, prije da su Lesarovi momci i djevojke s obzirom da je SDP za neke zakone, pa i one vezane za promet, uredno ruke dizao u Saboru. Samo i šesta je stranka nezadovoljna skroz. Ko su sada ti!? Da nisu liberali? Stvar spašavaju oni šesti po redu anketirani, oni koji misle da se napravilo mnogo. Za razliku od sedmih koji su strašno nezadovoljni pa to još ilustriraju brojkama o stradalima. Tko je tko? Vrag bi ga znao. Za koje će te glasati? Vrag bi ga znao. 

I drugi su odgovori 'zanimljivi'. Društvo se ne može složiti je li važnija prevencija, dizanje svijesti u vozača, ceste kvalitetne. Najpametniji su oni koji traže sinergiju svega spomenutog. Ali zato bi ceste gradili svi. Svuda. Pod svaku cijenu. U svakom slučaju, nema sumnje, vozačima-biračima će sada biti lakše, lakše shvatiti da im je apsolutno svejedno koga će zaokružiti na listiću prije nego ga bace u kartonsku  škrabicu. Jer, nismo svi isti, ali nismo ni puno drugačiji, barem kad je promet u pitanju. 

Tu negdje i leži problem ovih naših, a i mnogih drugih, nam izbora. Baljezga se o svemu, svi se čine smrtno među sobom zavađeni, a kad temu posve suziš dobiješ isto. Mali i ništa. Jer, niti oni imaju vremena išta nam objašnjavati, niti mi imamo vremena išta slušati. Nama je i njima je na koncu samo do jeftina štosa i slabašna efekta. Pa ako to ne riješe partizani i ustaše, MMF i vanjski neprijatelje, hoće pjesma!

- Lipa si lipa, anđeli ti sliče – pjevao je, na uho, premijerki njen koalicijski partner Kerum.

Prije toga se pohvalio da mu je Bog dao pamet i genetiku. A ona se, njegova koalicijska partnerica, odvažila kazati kako jedva čeka sjesti s Angelom Merkl i s njom raspravljati o budućnosti EU. To još jednog trenutka kada se vidi da nismo svi isti. Samo, što to vrijedi čitateljima HAK revije. Ništa, baš ništa. 

- Znaš li ti, oko tatino, tko je bio Ante Marković? – pita brižni otac.

- Nemam pojma! – k'o iz topa će njegovo čedo, prije nego je posve izgubilo interes za ćaćino bulažnjenje pred izbore. 

I bolje je tako, jer tko bi joj objasnio i kao da bi vjerovala da je nekad bilo političara koji su jednostavno došli, pokazali novi dinar i odriješila nas kredita svake vrste. Bio je to, u tadašnje vrijeme, play of the day. 

- Tata, vidi Kerum pjeva – kazuje malica, uvjerena kako je  danas potez dana kad partner partneru na uho zapjeva Karanovu uspješnicu.