Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
27. siječnja 2020.
Ispis članka: Njemački sud naredio Appleu da povuče sporne modele iPhonea iz njemačkih trgovina - Novi List

NoviList.hr

Njemački sud naredio Appleu da povuče sporne modele iPhonea iz njemačkih trgovina

Sudska presuda

4. siječanj 2019 13:58

Napisao: HINA

Prema presudi suda u Muenchenu od 20. prosinca 2018. godine Apple je prekršio patentna prava Qualcomma na tehnologiju štednje struje

Foto Reuters

MUENCHEN Njemački sud naložio je tehnološkom divu Appleu povlačenje određenih modela iPhonea iz tamošnjih trgovina zbog kršenja patentnih prava proizvođača čipova Qualcomm, prenijeli su u petak britanski mediji.

Prema presudi suda u Muenchenu od 20. prosinca 2018. godine Apple je prekršio patentna prava na tehnologiju štednje struje, pojašnjava BBC.

Stoga je sud Appleu naložio da povuče modele iPhone 7 i 8 iz 15 specijaliziranih trgovina u Njemačkoj, a zabrana prodaje obuhvaća i druge prodavatelje, kao što su trgovine operatera mobilne telefonije i ostale malotrgovce.

U četvrtak je Qualcomm platio 1,3 milijarde eura jamstva i time omogućio primjenu zabrane.

Tim jamstvom bit će financirane eventualne odštete Appleu u slučaju da američki proizvođač pametnih telefona dobije spor u žalbenom sudskom postupku.

Njemački slučaj treći je pokušaj američkkog Qualcomma da blokira prodaju iPhonea. Taj proizvođač čipova sa sjedištem u Kaliforniji već je protiv Applea podigao tužbe u SAD-u i Kini zbog kršenja patentnih prava, podsjeća BBC.

Prema izvješću koje je objavio Reuters, Apple i neki promatrači mišljenja su da će neovisni trgovci moći nastaviti prodavati sporne modele pametnih telefona.

Tehnološke tvrtke često podižu tužbe u Njemačkog zbog navodnog kršenja prava iz domene intelektualnog vlasništva budući da tamošnji sudovi brže rješavaju takve predmete nego u drugim zemljama. Dodatni je razlog što je u pojedinim slučajevima u

Njemačkoj također lakše ishoditi zabranu prodaje, prema specijaliziranom časopisu PCWorld.

Njemačka je također najveće europsko tržište pa može snažnije neizravno utjecati i na druge članice Europske unije, pojašnjava BBC.