Zalogajčići

Što s ostacima pečene piletine? Napravite hrskave krokete

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Danas predlažemo recept za hrskave krokete koje će voljeti odrasli jer odlično idu uz ljuti umak i pivu, ali i djeca koja vole sve što je hrskavo i prženo



Kada pečete cijelo pile često se dogodi da ostane mesa i to najčešće prsa koja, ako se ne ispeku pravilno, ostanu suha pa je jedini način da ih se konzumira njihova kombinacija s nekom salatom. Danas predlažemo recept za hrskave krokete koje će voljeti odrasli jer odlično idu uz ljuti umak i pivu, ali i djeca koja vole sve što je hrskavo i prženo. Količinu sastojaka možete i povećati, ovisno za koji broj ljudi pripremate i koliko vam je mesa ostalo.


Sastojci za 9 komada: 160 g pečenih pilećih prsa, 30 g mozzarelle, 20 g krušnih mrvica, 20 g parmezana, 1 jaje, origano ili majčina dušica, sol, paparZa paniranje i pohanje: 1 jaje, krušne mrvice, zobene pahuljice, ulje za prženjePriprema: Mesu ukloniti kožu i kosti i iskidati na komadiće. Dodati jaje, krušne mrvice i parmezan, origano, prstohvat soli i papar. Mijesiti dok smjesa ne postane kompaktna. Mozzarellu narezati na kockice. Oblikovati polpete i u sredinu svake staviti nekoliko komadića mozzarelle i zatim oblikovati kuglicu.

Vilicom »istući« jaje, u drugoj posudi pomiješati krušne mrvice i zobene pahuljice i te zagrijati ulje za prženje. Svaku lopticu prvo umočiti u jaje, zatim u smjesu mrvica i pahuljica i odmah pržiti u ulju. Pažljivo ih okrećite, a gotove su kada postanu zlatno-žute boje.


Ocijedite ih na kuhinjskom ručniku i poslužite još tople s omiljenim umakom po izboru. Umjesto mozzarelle upotrijebite neki drugi, jednako topljivi, sir.