Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
Ispis članka: Savršena talijanska poslastica: Raskošna panna cotta s jagodama - Novi List

NoviList.hr

Savršena talijanska poslastica: Raskošna panna cotta s jagodama

Kremasti desert

16. travanj 2019 11:05

Napisao: P. N.

Pripremite pravi talijanski klasik koji oduševljava okusom

Foto: iStock

Jedna od najomiljenijih talijanskih slastica je panna cotta, lagani kremasti desert kojemu je zaista teško odoljeti. Ovaj klasik talijanske kuhinje sastoji se od kuhane kreme i čokoladnog ili voćnog preljeva, a mi vam donosimo recept za elegantnu i raskošnu panna cottu s jagodama.

Sastojci:

5 g želatine

30 ml hladne vode

200 ml mlijeka

200 ml vrhnja za šlag

¼ šalice šećera

1 žličica ekstrakta vanilije

Za preljev s jagodama:

400 g jagoda

2 žlice vode

1/3 šalice šećera

Priprema:

1. Želatinu potopite u hladnu vodu i pustite 5 minuta da nabubri.

2. U posebnoj posudi na laganoj vatri zakuhajte mlijeko, vrhnje za šlag i šećer (pripazite da ne počne kipjeti). Kad se šećer rastopi, maknite s vatre i dodajte ekstrakt vanilije. Ohladite 5 minuta.

3. U posudu s mlijekom i vrhnjem dodajte želatinu i miješajte dok se potpuno ne rastvori. Izlijte u manje čaše i stavite u hladnjak na minimalno 4 sata ili preko noći.

4. Jagode operite, posušite i razrežite na četvrtine. U manji lonac stavite jagode, šećer i vodu i zakuhajte do vrenja, a zatim maknite s vatre.

5. Jagode izmiksajte štapnim mikserom do glatke smjese. Procijedite kroz cjedilo kako biste odstranili sjemenke. Poklopite i pustite da se rashlade do sobne temperature, a zatim prebacite u hladnjak. Prelijte preko panna cotte i servirajte rashlađeno.