KAO IZ FRANCUSKE

Ručak ili predjelo: Quiche sa špinatom i ricottom

Ana Braškić

Foto Istock

Foto Istock

Smjesu kojom se puni tijesto možete peći i samostalno, u silikonskim kalupima za muffine. Tada ćete dobiti pravi proteinski obrok pogodan za ponijeti sa sobom u prirodu ili na posao



Špinat je namirnica koja se najčešće poslužuje kao prilog, no naš je prijedlog da ga iskoristite kao dodatak popularnom francuskom slanom „kolaču“ poznatom kao quiche. Osim špinata u receptu se može koristiti i blitva. Smjesu kojom se puni tijesto možete peći i samostalno, u silikonskim kalupima za muffine. Tada ćete dobiti pravi proteinski obrok pogodan za ponijeti sa sobom u prirodu ili na posao. Ovaj recept koji predlažemo može biti predjelo, ali i glavni obrok. Dovoljno je poslužiti ga uz sezonsku salatu. Jednom kada savladate osnovni recept uvijek može


Sastojci:


Za tijesto: 300 grama brašna, 150 grama maslaca narezanog na kockice, 1 jaje, po potrebi još 2 žlice vode za povezivanje, sol, crvena paprika (po želji).




Za nadjev: 5 jaja, 500 grama svježeg špinata, 2 mlada luka, 100 grama pancete, 250 grama ricotte, pola vrećice parmezana, 3 dcl slatkog vrhnja, sol, papar, muškatni oraščić


Priprema: Zamijesiti tijesto i ostaviti ga u hladnjaku na pola sata. Razvaljati i njime obložiti kalup za pitu. Nabosti vilicom i kratko staviti u zamrzivač. Narezati mladi luk i pancetu i kratko ih popržiti na teflonskoj tavici. Na to dodati špinat (ako su listovi veliki narezati ih na veće komade) i pustiti da povene (ovo je jako važno kako špinat tijekom pečenja ne bi pustio vodu). Pomiješati jaja sa ricottom i slatkim vrhnjem, dodati sol, papar i muškatni oraščić. Tijesto peći na 180 stupnjeva 15 minuta.


Na tako pečeno tijesto staviti špinat i pancetu, preliti smjesom od jaja i za kraj posuti parmezanom. Peći 30 do 40 minuta na 180 stupnjeva (mora dobiti zlatnu boju). Kada je pečeno pustiti pola sata da se stisne i tek tada poslužiti. Odlično je i hladno.