»IT« MJESTO

Kavana Grad – savršeno mjesto za svako doba dana: Popularno okupljalište nudi ukusan doručak, ručak i večeru

Ana Braškić

Snimio Vedran Karuza

Snimio Vedran Karuza

U pripremi je novi meni za koji je zaslužan naš mladi kuhar Matija Marić, koji ujedno potpisuje i delikatese koje su trenutačno u ponudi, a bit će spreman za mjesec dana i nudit će desetak jela. Radimo hranu koja ide u smjeru bistroa, otkrio nam je voditelj Kavane Grad Tin Žulić



Od prosinca 2017. godine u posve renoviranom i lijepom prostoru gdje je davnih dana radila konoba Rijeka, na adresi Riva Boduli 7b, otvorena je kavana jednostavnog i lako pamtljivog imena – Grad, projekt obitelji Žulić.


Iako su je na samom početku mnogi percipirali kao mjesto gdje mogu pojesti izvrsne kolače slastičarnice KaoKakao iz Voloskog čija je autorica Anja Žulić, to se s vremenom promijenilo. Kavana je postala pravo »it« mjesto na putu za omiljenu riječku šetnicu Molo Longo, u koje Riječani odlaze zbog vrhunske kave i velikog izbora čajeva te ukusnih slastica, ali i zbog raznovrsne ponude slanih jela. Kavanu Grad od samog otvorenja vodi Tin Žulić koji nam je otkrio što se novo događa.


NL promo


NL promo





U smjeru bistroa


– U pripremi je novi meni za koji je zaslužan naš mladi kuhar Matija Marić, koji ujedno potpisuje i delikatese koje su trenutno u ponudi, a bit će spreman za mjesec dana i nudit će desetak jela. Radimo hranu koja ide u smjeru bistroa, a podijelili smo je u tri segmenta – ponudu za doručak, ručak i večeru. Večera nam se još uvijek temelji na ponudi finger fooda, a za ručak pripremamo konkretna jela. Kao i na samom početku i dalje se trudimo čim više koristiti blizinu tržnice i ribarnice i gostima želimo ponuditi samo najbolje. Ostvarili smo suradnju s brojnim OPG-ima čije proizvode koristimo pri pripremi naših jela i na to smo iznimno ponosni, govori nam Tin Žulić i nastavlja:


NL promo


NL promo



– Za doručak nudimo primjerice roastbeef i losos sendvič, dok za ručak nudimo Hobu »in forno«, odnosno hobotnicu u kombinaciji s krumpirom i interesantnim rižinim noodlesima, brancina omotanog kadaifi tjesteninom u kombinaciji s narančom i batatom, oradu, ali i trganu pa prešanu svinjetinu – Pulled pork s demi glaceom, panko mrvicama, cvjetačom i mrkvom. Radimo i domaću paštu koju trenutno poslužujemo s kozicama i tartufima, a već sljedećeg tjedna bit će u kombinaciji s nekim drugim namirnicama. Na dnevnom meniju za ručak svakodnevno nudimo šest jela od kojih su neka u stalnoj ponudi, dok druga mijenjamo na dnevnoj ili tjednoj bazi, priča nam Žulić te ističe kako je među njihovim gostima jako zaživio dnevni meni.


NL promo


NL promo



– Za 95 kuna gosti dobivaju predjelo, glavno jelo i kolač, i moram priznati da to jako vole i s time svakako nastavljamo. Trenutno radimo na novome meniju i idemo u malo apstraknijem smjeru još neviđenom u Rijeci. O čemu je točno riječ otkrit ćemo vam za mjesec dana, tajanstven je Žulić.


Hrana s OPG-ova


Zanimala nas je večernja ponuda.


– Kao što sam već prije naglasio, navečer nudimo tapase maštovitih imena – Funky Chicken, Fish&Chips, Kozica na oblaku, Lignje noći… Jednako kao i za ručak, i za večeru koristimo isključivo svježe lokalne namirnice. Finger food je zamišljen kao hrana za večernja druženja uz vino ili koktel. Gostima poslužujemo pršut i sir istarskih OPG-ova, priča nam Žulić koji za Grad ima brojne planove.


NL promo


NL promo



Kavana Grad od samog otvaranja ima odličnu ponudu žestokih pića među kojima su i kraft gin, votka i rum. Vinska karta sastoji se od većinom hrvatskih vina i to onih najpoznatijih. Riječani su se već navikli na njihove tematske večeri, tjedne, ali i kulturna događanja kao što su koncerti brojnih poznatih glazbenika.


Podsjetimo da su prostor kavane zajedno uredile arhitektica Andreja Bušić Vargić i akademska kiparica Darija Žmak Kunić, dok jedan od zidova krasi tapeta s makovima Ele Štefanec.