Pravo na život

Zahtijeva se australsko državljanstvo za Veliki koraljni greben. Pokrenuta je kampanja

Bojana Guberac

Foto: Reuters

Foto: Reuters

U 2017. godini vlada Novog Zelanda je nakon napora plemena Maori dodijelila trećoj najvećoj rijeci Whanganui ista prava koja imaju ljudska bića



U Australiji je krajem lipnja pokrenuta kampanja kojom se nastoji dodijeliti državljanstvo Velikom koraljnom grebenu kako bi se zaštitio najveći živi organizam na svijetu.


U peticiji na Change.org, upućenoj ministrima zaštite okoliša, građanstva i unutarnjih poslova, kao i premijeru Scottu Morrisonu, stoji da Veliki koraljni greben štiti obalu zemlje te godišnje donosi gospodarstvu oko 4,5 milijardi dolara i 64.000 radnih mjesta.


“Unatoč svom ogromnom doprinosu Australiji, još uvijek mu se uskraćuje jedno osnovno pravo svakog australskog građanina – pravo na život”, piše u peticiji koju je pokrenuo portal LADbible.


Zdravlje Velikog koraljnog grebena, kojeg je UNESCO proglasio spomenikom svjetske baštine, pogoršalo se posljednjih desetljeća zbog klimatskih promjena, što je uzrokovalo i masovnu smrt koralja u 2016. i 2017. godini.




U peticiji je rečeno da ekosustavu grebena prijete eksploatacija ugljena, emisije stakleničkih plinova i neaktivno djelovanje na klimatske promjene.


Imajući u vidu navedeno, autori peticije predlažu da mu se dodijeli državljanstvo kojim bi greben dobio prava, uključujući pravo na zdravlje, kako bi bio oslobođen mučenja ili nečovječnog postupanja ili kažnjavanja, dobio pravo na održavanje sredstava za život te posljednje i najvažnije – pravo na život.


Veliki koraljni greben, u kojem dom pronalazi 400 vrsta koralja, 1,500 vrsta riba i 4,000 sorti mekušaca u posljednjih tridesetak godina se upola smanjio.


Veliki koraljni greben / Reuters


Veliki koraljni greben / Reuters



Postoji nada


U 2017. godini vlada Novog Zelanda je nakon napora plemena Maori dodijelila trećoj najvećoj rijeci Whanganui ista prava koja imaju ljudska bića.


Peticijom je zasad prikupljeno nešto više od 60,000 potpisa, a cilj im je prikupiti 75,000. 


Trenutno su u fazi kada su prikupili velik broj potpisa te smatraju da je vrijeme da se građani i građanke obrate putem emaila ministru građanstva Davidu Colemanu i zahtijevaju promptnu (re)akciju.


Veliki koraljni greben / Reuters


Veliki koraljni greben / Reuters