Kaos

Užas u Venezueli: Dvije osobe poginule. Htjeli su spriječiti vojnike da blokiraju rutu za ulazak humanitarne pomoći

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

»Oni su nas napali. Ubili su nedužne ljude koji su bili u svojim domovima, radili«, dodao je Fernandez



KUMARAKAPAY/CUCUTA Dvije osobe poginule su a petnaestak je ranjeno u sukobima u petak s vojskom na jugoistoku Venezuele, blizu granice s Brazilom, dok su pokušavale spriječiti vojnike da blokiraju rutu za ulazak humaniarne pomoći, objavila je nevladina organizacija.


Radi se o prvim slučajevima ubojstva povezanim s dopremom humanitarne pomoći Venezueli, čemu se protivi predsjednik Nicolas Maduro.


Nasilje je izbilo u selu Kumarakapaj, na jugu Venezuele, nakon što su lokalni dužnosnici pokušali zaustaviti vojni konvoj koji se kretao prema brazilskoj granici, misleći kako vojnici namjeravaju blokirati dopremanje strane pomoći po naređenju Madura. Konvoj je ipak ušao u selo, a na svome je putu otvorio vatru i ubio jedan bračni par.




»Suprotstavili smo im se kako bismo podržali humanitarnu pomoć«, opisao je lokalni čelnik Richard Fernandez. »Oni su nas napali. Ubili su nedužne ljude koji su bili u svojim domovima, radili«, dodao je Fernandez.


Venezuelansko ministarstvo za informiranje nije odmah komentiralo događaj.


Incident se odvijao u isto vrijeme kada se u kolumbijskom graničnom gradu Cucuta, na kraju mosta Tienditas koji dijeli dvije južnoameričke države, odvijao humanitarni koncert Venezuela Live Aid u organizaciji britanskog milijardera Richarda Bransona.


Humanitarnim koncertom želi se prikupiti 100 milijuna dolara za pomoć onima kojima nedostaje hrane i lijekova, a prema podacima agencije dpa okupio je desetke tisuća stanovnika Venezuele i Kolumbije.


Venezuelska opozicija, predvođena samoproglašenim predsjednikom Juanom Guaidoom, želi u subotu iskoristiti taj granični prijelaz za prihvat inozemne humanitarne pomoći, čemu se protivi Nicolas Maduro.


Maduro je ranije proglasio venezuelsku granicu s Brazilom zatvorenom, uz prijetnju kako će isto učiniti i s Kolumbijom.


SAD je poslao tone pomoći u Kolumbiju na granicu s Venezuelom, a Maduro je takvu pomoć odbacio, rekavši da je to »jeftini show» i da računa na pomoć svojih saveznika Rusije i Kine.


Neki politički analitičari, javlja Reuters, smatraju kako subotnji rok ne predstavlja rješenje venezuelanskih humanitarnih problema, već pokušaj ispitivanja vojne odanosti Maduru.


Guaido je obećao kako će opozicija dopremiti stranu pomoć Venezueli iz susjednih zemalja u subotu te pozvao snage sigurnosti da ne poslušaju Madura i propuste humanitarnu pomoć u državu kojoj nedostaje hrane i lijekova.


»Morate odlučiti na čijoj ste strani u ovom odlučujućem trenutku«, napisao je Guaido na Twitteru, »Čitavoj vojsci: danas i sutra odlučit ćete kakvim će vas pamtiti«, dodao je.