Jedini u Europskoj uniji

Talijansko gospodarstvo ušlo u recesiju: BDP pao drugo tromjesečje zaredom

Hina

Premijer Giuseppe Conte / Reuters

Premijer Giuseppe Conte / Reuters

Italija je nakon financijske krize već zabilježila veliki pad aktivnosti a sada je jedino veliko gospodarstvo svijeta i jedina zemlja EU-a koja ponovo bilježili recesiju



RIM Talijansko gospodarstvo službeno je ušlo u recesiju nakon što su službeni podaci u četvrtak pokazali da je bruto domaći proizvod (BDP) u posljednjem tromjesečju 2018. godine pao drugo tromjesečje zaredom.


Aktivnosti su u razdoblju od listopada do prosinca smanjene za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su pale 0,1 posto.


To znači da je zemlja tehnički u recesiji.




Italija je nakon financijske krize već zabilježila veliki pad aktivnosti a sada je jedino veliko gospodarstvo svijeta i jedina zemlja EU-a koja ponovo bilježili recesiju.


Premijer Giuseppe Conte u srijedu je rekao da očekuje negativne podatke. U govoru na poslovnom skupu u Milanu kazao je da ne očekuje oporavak gospodarstva prije drugog tromjesečja ove godine.


Koalicijska vlada usvojila je u prosincu proračun s opsežnim planovima za potrošnju kako bi otklonila prijetnju recesije. Proračun je izmijenjen nakon prigovora Europske komisije da neće smanjiti visoki talijanski dug a uključuje, između ostalog, nove mjere potpore siromašnima i raniji odlazak u mirovinu. Također su smanjeni porezi za samozaposlene.


U studenome je statistički ured ISTAT objavio da će proračun u ovoj godini poduprijeti osobnu potrošnju, prognozirajući rast aktivnosti u 2019. za 1,3 posto. U međuvremenu su se pogoršali izgledi za većinu glavnih talijanskih izvoznih tržišta, uključujući Njemačku.


Italija bilježi najslabiji rast gospodarskih aktivnosti među zemljama eurozone još od osnutka monetarne unije. Tek malobrojni analitičari vjeruju da će proračun omogućiti zaokret nabolje s obzirom na usporavanje gospodarskih aktivnosti u Europskoj uniji, slabljenje globalne trgovinske razmjene i kroničnu stagnaciju produktivnosti u Italiji.