Ubojstvo bez namjere

Rodbina stradalih u požaru u Grčkoj tuži vlasti zbog smrti bližnjih

Hina



 Rodbina žene i muškarca koji su prošloga tjedna poginuli u požaru u blizini Atene tužila je državne vlasti, vatrogasce i policiju zbog smrti svojih bližnjih, doznaje se u srijedu.


Vlasti bi se tako mogle naći pod optužbama poput one za ubojstvo bez namjere, tjelesne ozljede, izlaganje mogućoj pogibelji i uroti u požaru koji su nazvali “bliblijskom katastrofom”, kako stoji u tekstu tužbe koja je predočena Reutersu.


“Vjerujem da će oni koji su odgovorni za zaštitu ljudi, izvlačenje iz vatre i poduzimanje mjera opreza kako bi se nesreća spriječila biti kažnjeni”, kazao je odvjetnik Antonis Foussas.




Tužitelj istražuje uzrok požara i ulogu vlasti u odgovoru na situaciju u kojoj je najmanje 91 osoba smrtno stradala u obalnom gradiću Matiju i obližnjem području.


 Oboje poginulih čija rodbina je podnijela tužbu stradalo je prilikom pokušaja bijega od požara. Tijela su im pronađena oko 400 metara od kuće.


“U tužnoj smo i tragičnoj situaciji oplakivanja nepravednog gubitka naših bližnjih”, navode u tužbi rođaci poginulih.


Učitelj Vvassilis Katsargyis (70) našao se blokiran u garaži dok su se njegova supruga i prijatelji iz SAD-a borili kako bi se dokopali najbliže plaže. Njegova supruga vratila se po njega kako bi  spasila njega i 73-ogodišnju susjedu, no nije uspjela.


Dva dana prije katastrofe i pogibelji slavili su kćerkino vjenčanje, naveo je odvjetnik.


Ni prije niti tijekom požara vlasti im nisu preporučile kako se ponašati ili kako pobjeći na sigurno mjesto, navodi rodbina.


Veliki požari opustošili su to područje i ostavili za sobom spaljeno drveće, pepeo i izgorjele domove.


Grčki ministri izjavio su kako ima indicija da je uzrok požara kriminalna aktivnost odnosno namjerno izazivanje požara.