Čuvanje grada

Pariz planira zabraniti najam apartmana preko Airbnb-ja. Možemo li sutra to očekivati i kod nas?

P. N.

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.com

Želimo li da Pariz ostane grad u kojem si srednja klasa može priuštiti život ili želimo samo biti igralište za saudijske i američke milijardere. U svakom četvrtom stanu više ne žive Parižani, pita Brossat



Nakon što je prije dvije godine New York već zabranio najam apartmana i stanova preko Airbnb-ja i sličnih internetskih servisa kraći od 30 dana, a zimus isto učinio i San Francisco, ista odluka sprema se i u jednoj europskoj metropoli.


Naime, zabrana kratkoročnog najma stanova turistima uskoro čeka i Pariz, potvrdio je razgovoru za AFP gradski pročelnik za stanovanje Ian Brossat. Odluka će se odnositi na centar grada, odnosno prva četiri arondismana, a argumentirana je činjenicom da zbog turista grad napušta sve više Parižana.


U Parizu se, prema navodima portala France24 nalazi čak 60 tisuća apartmana i taj grad figurira kao najveće tržište za Airbnb.




– Želimo li da Pariz ostane grad u kojem si srednja klasa može priuštiti život ili želimo samo biti igralište za saudijske i američke milijardere. U svakom četvrtom stanu više ne žive Parižani, pita Brossat.


– Ne učinimo li sada nešto, ovdje više neće biti domaćih ljudi. Broj stanovnika će pasti, a mi ćemo postati samo trgovina hranom i velika suvenirnica, dodao je.


Gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo već je poduzela mjere protiv Airbnb-ja i drugih sličnih kompanija, tražeći od njih da registriraju iznajmljivače apartmana i uvodeći limit za najam apartmana na 120 noćenja godišnje. Pariške gradske vlasti prošlog su mjeseca objavile da su od početka godine do 15. kolovoza odrezale ukupno 1,38 milijuna eura novčanih kazni za nezakonito iznajmljivanje aparmana putem Airbnb-ja i ostalih internetskih agencija, više nego u cijeloj prošloj godini.


Broj iznajmljivača ozbiljno raste i u najatraktivnijim hrvatskim turističkim odredištima poput Splita i Dubrovnika. U njima, pak, više skoro da i nema stambene zgrade na kojoj nema natpisa apartman, a najveći je problem rad bez registracije za tu djelatnost, odnosno najam na crno.


Možemo li najavljenu parišku praksu uskoro očekivati i kod nas?