Onečišćenje

Otrovan smog natjerao vlasti da zatvore više od 400 škola – stiže i zabrana vježbanja na otvorenom

P. N.

Foto Reuters

Foto Reuters

Bangkok ove godine bilježi nezapamćeno onečišćenje zraka, zbog kojih je vlada pokrenula do sad neviđene mjere.



Toksični je smog prisilio vlasti u Bangkoku da upravo danas, zatvore gotovo 450 škola, jer ne mogu izaći na kraj s krizom zagađenja koja prelazi u stanje panike među građanima. Grad je okružen tamnim dimom već tjednima, tjerajući stanovnike da nose maske na licu.


Razlozi ovakvog onečišćenja kriju se u pretjeranom prometu, nesputanoj konstrukciji, spaljivanju usjeva i zagađenju koje dolaze iz tvornica.


Vlasti su pokušale umjetnim oblacima stvoriti kišu, prskanjem nadvožnjaka vodom uhvatiti mikro onečišćivače, a tražili su i od ljudi da tijekom proslave kineske nove godine ne pale tamjan i štapiće, prenosi Guardian.




Poduzete mjere su do sada samo izazvale ismijavanje od strane stanovnika, ali maske za lice su svejedno rasprodane. Danas je gradska uprava Bangkoka i službeno pojačala igru.


Zatvorili su 437 škola, koje neće raditi sve do petka, a  1500 kvadratnih metara, stavili su pod “područje kontrole”.


“Situacija će biti loša do trećeg ili četvrtog veljače, tako da sam odlučio zatvoriti škole”, kaže guverner grada za Guardian, Aswin Kwanmauang, dodajući da se nada kako će zatvaranje škola smanjiti i promet autima.


Guverner naglašava da postoji mogućnost izdavanja zabrane vježbanja na otvorenim područjima, poput parkova. Air Visual, koja mjeri indeks kvalitete zraka, pokazuje da u Bangkoku isti iznosi 167 i označen je crvenom bojom uz fotografiju maske za lice.


Usporedbe radi, riječki indeks kvalitete zraka ovog je tjedna iznosio 26 i označen je zelen bojom, kao zdrav.