Internetski "rat"

Obavještajci tvrde da Kinezi špijuniraju američku vladu preko lažnih računa na – LinkedInu

Hina

Foto iStock

Foto iStock



Američka protuobavještajna služba tvrdi kako kineske špijunske agencije koriste lažne račune na poslovnoj društvenoj mreži LinkedIn kako bi regrutirale Amerikance koji imaju pristup vladinim i poslovnim tajnama.


William Evanina, voditelj američke protuobavještajne službe, otkrio je kako su obavještajni i službenici snaga sigurnosti upozorili LinkedIn, čiji je vlasnik Microsoft, na »iznimno agresivno« djelovanje Kine na toj društvenoj mreži.


Evanina kaže kako Kinezi kontaktiraju tisuće njezinih članova, no nije htio reći koliko je lažnih računa pronađeno, koliko je Amerikanaca kontaktirano i je li Kina bila uspješna u svojoj regrutaciji.




Njemačke i britanske vlasti ranije su upozorile svoje građane da Peking koristi LinkedIn za regrutaciju špijuna. No ovo je prvi put da je neki američki dužnosnik javno govorio o tome i natuknuo da je problem puno veći nego što se ranije smatralo.


Evanina ističe kako se LinkedIn treba ugledati na reakcije Twittera, Googlea i Facebooka koji su obrisali lažne račune navodno povezane s iranskim i ruskim obavještajnim agencijama.


»Nedavno sam vidio da Twitter briše, ne znam, milijune lažnih računa, a naš bi zahtjev bio da i LinkedIn možda bude dio toga«, naglasio je Evanina.


Nije uobičajeno da neki istaknuti dužnosnik američke obavještajne zajednice poimence izdvoji neku američku tvrtku i javno joj preporuči što da čini. LinkedIn tvrdi da ima oko 575 milijuna korisnika u više od 200 država, uključujući više od 150 milijuna članova u SAD-u.


Direktor LinkedIna za sigurnost Paul Rockwell potvrdio je da tvrtka razgovara s američkim sigurnosnim agencijama o pokušajima kineske špijunaže. LinkedIn je ranije ovog mjeseca objavio kako je ugasio »manje od 40« lažnih računa preko kojih se pokušavalo stupiti u kontakt s članovima povezanima s političkim organizacijama. Rockwell nije rekao je li riječ o kineskim korisničkim računima.


»Činimo sve kako bi identificirali i zaustavili tu aktivnost«, poručio je, ne želeći otkriti koliko je računa povezano s kineskim agencijama.


LinkedIn je u ovom slučaju žrtva, smatra Evanina i podsjeća na slučaj Facebooka.


»Želite li biti kao Facebook ovog proljeća i svjedočiti u Kongresu?«, pitao je, referirajući se na svjedočenje direktora Facebooka Marka Zuckerberga o ruskim pokušajima da preko njegove društvene mreže utječu na predsjedničke izbore 2016. godine.


Kinesko ministarstvo vanjskih poslova odbacuje Evaninine tvrdnje.


»Ne znamo koje dokaze imaju relevantni američki dužnosnici koje citirate i kojima su došli do ovog zaključka. Ono što govore je potpuna besmislica i krije druge motive«, priopćilo je ministarstvo.


No senator Mark Warner, demokrat u obavještajnom odboru američkog senata, smatra kako kineska upotreba LinkedIna »pokazuje što je sve kineska obavještajna zajednica spremna napraviti« i koji su sve izazovi za »protuobavještajne službe 21. stoljeća u svijetu gdje svi imaju online otisak«.


Umirovljeni špijun iz CIA-e


Evanina ističe kako je izašao u javnost dijelom zbog slučaja Kevina Malloryja, umirovljenog pripadnika CIA-e koji je u lipnju optužen za pokušaj špijunaže za Kinu.Mallory je kao tečni govornik mandarinskog u financijskim problemima u veljači prošle godine kontaktiran preko LinkedIna od strane kineskog državljanina koji je tvrdio da traži nove zaposlenike, stoji u zapisima sa suđenja. Pojedinac koji je koristio ime Richard Yang dogovorio je telefonski razgovor između Malloryja i muškarca koji je tvrdio da radi u jednom šangajskom think-tanku.Tijekom dva putovanja u taj grad koji su uslijedili Mallory je pristao prodavati američke obrambene tajne. U rujnu će mu se izreći kazna, a prijeti mu doživotni zatvor.Iako LinkedIn i druge platforme za slične namjere koriste i Rusija, Iran i Sjeverna Koreja, američki obavještajni dužnosnici kažu kako je Kina u tome najustrajnija i predstavlja najveću prijetnju. Mete špijuna su stručnjaci u područjima poput superračunala, nuklearne energije, nanotehnologije, stealth tehnologije, zdravstva, hibridnog sjemenja i zelene energije.Kako bi ih pokušali regrutirati kineski obavještajci koriste mito ili lažne poslovne prijedloge.

Jedan američki dužnosnik je otkrio kako postoji korelacija između Amerikanaca koji su meta na LinkedInu i podataka koji su u napadima 2014. i 2015. ukradeni od američke agencije koja upravlja zaposlenima u javnom sektoru.


Hakeri su tada ukrali osjetljive privatne informacije poput adresa, financijskih i medicinskih zapisa, povijest zaposlenja i otiska prstiju od više od 22 milijuna Amerikanaca. SAD je i tada prstom upirao u Kinu koja je to odbacila kao »apsurdnu logiku«.