Karikatura

Karikaturu Serene Williams mnogi proglasili rasističkom i uvredljivom: ‘Prikazali su je kao majmuna!’

Portal Novilist.hr

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

Sporna se karikatura našla u listu Herald Sun



Karikatura izašla na stranicama Herald Suna, prikazuje Serenu Williams kako skače i “pljuje” nakon izgubljenog meča protiv Naomi Osake. Karikatura je podignula prašinu u javnosti, jer su je mnogi proglasili uvredljivom, seksističkom i rasističkom, prenosi Guardian. 


Australsko novinarsko vijeće, odbacilo je te navode i prihvatilo objašnjenje tabloida. “Iz Herald Suna su objasnili da karikatura prikazuje trenutak kad je gđa Williams, u krajnje animiranom izljevu bijesa, razbila reket i napala sudca da je lopov, lažljivac te mu zaprijetila da više neće niti blizu njezinih mečeva”, stoji u priopćenju kojeg javlja Guardian.


“Objašnjeno je da su htjeli prikaziti njezinu tantru koristeći satiru, karikaturu, pretjerivanje i humor, a crtež je imao namjeru ocjeniti njezino ponašanje kao djetinjasto – što se pokušalo postići pljuvanjem dude dok skače gore – dolje”, dodaju. 





Iako je većina medija stala na stranu Herald Suna, dio javnosti nije zadovoljan. Kćer Marthina Luthera Kinga Jr., Bernice King, prošle je godine oštro kritizirala karikaturu. “Ovo je bez sumnje, bolan povijesni kontekst fotografije i dokaz kako može poduprijeti pristranost i rasizam danas”, prenosi Guardian. Autorica serijala o Harryju Potteru, J. K. Rowling, izjavila je da je crtež “rasistički i seksistički portretirao jednu od najvećih žena u sportu”. 


Osobe koje su se žalile Vijeću, izjavile su da je crtež prikazao rasističke i seksističke stereotipe Afro-Amerikanki: velike usne, širok nos i kuštravu afro frizuru. Izjavilo se i da je karikaturist koristio pretjeranost i apsurdnost kako bi dokazao novinske tvrdnje da tenisačicu Williams nisu prikazali kao “majmuna” već kao da “pljuje dudu”. Vijeće je zaključilo da iako dio čitatelja smatra da je karikatura uvredljiva, nije prekršila standarde vezane uz širenje predrasuda ili uvreda, javlja Guardian.