Trami

Japanu se približava novi tajfun, bit će vjerojatno i snažniji nego Jebi

Hina

Reuters

Reuters



Tajfun Trami spušta se na zapadni Japan u nedjelju, donoseći obilne pljuskove i snažan vjetar, zbog čega je otkazano više od 1100 letova.


Mnoge željezničke linije, uključujući superbrzi vlak Shinkansen, obustavljene su a međunarodna zračna luka Kansai je zatvorena od 11 sati prijepodne po lokalnom vremenu dok se očekuje da će 24. tajfun u ovoj sezoni pogoditi regiju Kinki kasnije tijekom dana.


Trami je donio obilne pljuskove i jak vjetar na jugu i zapadu Japana te izazvao prekid opskrbe električnom energijom na otocima Okinawa i Kyushu.




Japan je izdao odluku o evakuaciji i upozorenja za oko 700.000 kućanstava u južnom i zapadnom Japanu, a prema lokalnim kompanijama za opskrbu električnom energijom oko 313.000 kućanstava ostalo je bez struje na otoku Kyushu a više od 160.000 u prefekturi Okinawi u kojoj se održavaju regionalni izbori.


Japanska televizija NHK javila je da je gotovo 50 osoba ozlijeđeno u južnim prefekturama Okinawi i Kigoshimi.


Ranije u rujnu Japan je pogodio tajfun Jebi, najjača oluja koja ga je pogodila u 25 godina.


Jebi je izazvao najviše plime od 1961. te poplavio zračnu luku u Kansaiju pored Osake, koja je danima morala biti zatvorena.


Trami će vjerojatno biti snažan kao Jebi, ili bi »mogao biti još snažniji«, rekao je dužnosnik meteorološke agencije na konferenciji za novinare.