Obnova Titova broda

Za Galeba stigle dvije ponude, teško da će u Gradu biti sretni. Evo koliko nude Dalmont i Lenac

Marinko Glavan

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Čak i niža ponuda tvrtke Dalmont d.o.o. za dobrih 13 milijuna kuna premašuje procijenjenu vrijednost te s PDV-om iznosi 58,5 milijuna kuna. Druga ponuda brodogradilišta Viktor Lenac više je nego dvostruko veća od procjene, te iznosi 75,8 milijuna kuna s PDV-om



Na natječaj za obnovu broda Galeb danas su pristigle samo dvije ponude. Obje su znatno više od procijenjene vrijednosti nabave, koja je iznosila 33,6 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno oko 45 milijuna kuna s PDV-om.


Čak i niža ponuda tvrtke Dalmont d.o.o. za dobrih 13 milijuna kuna premašuje procijenjenu vrijednost te s PDV-om iznosi 58,5 milijuna kuna.


Druga ponuda brodogradilišta Viktor Lenac više je nego dvostruko veća od procjene, te iznosi 75,8 milijuna kuna s PDV-om.




Nada Gunjača, pročelnica Odjela za javnu nabavu Grada Rijeke, nakon otvaranja ponuda kazala je kako slijedi postupak evaluacije te donošenje odluke o odabiru ili poništenju postupka javne nabave.


Rok za odluku 120 dana


Krajnji rok za donošenje takve odluke 120 dana, ali postupak može biti dovršen i ranije.


Nakon objave odluke, sukladno zakonu, slijedi period za eventualne žalbe, a u ovom trenutku nemoguće je reći hoće li ijedna ponuda biti odabrana.


Reakciju gradonačelnika Vojka Obersnela još nismo dobili. Izvjesno je da su u Gradu Rijeci s pravom strijepili od otvaranja ponuda zbog toga što je ovaj projekt postao prvorazredno političko pitanje.


Brod Galeb podijelio je gradski parlament točno na pola, 18 vijećnika je za obnovu, 15 vijećnika je protiv dok je klub Liste za Rijeku od tri vijećnika suzdržan, ali s jasnim stavom koji je pojasnio gradski vijećnik još uvijek Mosta Zvonimir Peranić.


Lista za Rijeku podržat će kreditno zaduženje više zbog Palače šećerane nego zbog »Galeba« kako se ne bi ostalo bez oko 70 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava.


Ali pod uvjetom da stigne ponuda za obnovu »Galeba« i da ona bude u skladu s iznosom koji je naveden u natječaju, a to je oko 45 milijuna kuna.


Sat odbrojava


Iako je vijećnik Liste za Rijeku Predrag MIletić i te kako nezadovoljan zbog toga što je brod »Galeb« dobio prioritet u odnosu na izvornu riječku baštinu, klub Liste za Rijeku preuzeo je političku odgovornost i odlučio biti konstruktivan jer su procijenili da bi onemogućavanje kredita izazvalo veću štetu.


Naime, kredit iznosi 44 milijuna kuna, a u slučaju odbijanja novog kreditnog zaduženja Grad Rijeka bi morao osigurati iz proračuna otprilike toliki iznos za vraćanje 16 milijuna već povučenih europskih sredstava za obnovu Šećerane, za dovršetak tog projekta 20-ak milijuna kuna, a moguće je da bi se morali platiti i penali, iako nitko ne zna koliki bi taj iznos bio.


Kao što sat odbrojava za one koji smatraju da je projekt dobro rješenje kako bi se u funkciju stavilo kulturno dobro Republike Hrvatske, tako sat otkucava i za one koji se nadaju da ni jedna ponuda neće stići. A takvih je sigurno 15 u Gradskom vijeću.


Da se antiobersnelova koalicija spremna potruditi da sve napravi da zakomplicira život riječkome gradonačelniku na ovom pitanju, vidjelo se na zadnjoj sjednici Gradskoga vijeća i na njezinom nastavku.