Otočani na Trsatu

Više tisuća vjernika na tradicionalnom hodočašću Krčke biskupije

Edi Prodan

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



TRSAT Živimo u vremenu u kojem svatko ima pravo na svoju istinu, u kojem svatko tumači kako je upravo njegova istina ona jedna i jedina prava, istina u koju moramo svi vjerovati. Mi se pak pitamo kako doći do objektivne istine, ne istine koja bi bila moja ili tvoja, nego ona prava istina koja vrijedi oduvijek. Pa kažimo da postoji i takva, objektivna istina, a nju daje samo on, Isus Krist, istaknuo je to biskup krčki Ivica Petanjak na svetoj misi održanoj u Trsatskom svetištu pred više tisuća vjernika koji su se okupili kao dio tradicionalnog zavjetnog hodočašća vjernika Krčke biskupije Majci Božjoj Trsatskoj.


– U godini smo koja je posvećena i sinodi Mladi, vjera i razlučivanje zvanja, u rujnu smo u Splitu i Solinu pohodili 3. Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, a ono što je najznačajnije i nalazi se u središtu svih tih aktivnosti je – čovjek. Onaj koji treba doći do spoznaje i donijeti mudre odluke. Ali, kad svatko ima svoju istinu nastaje – konfuzija, nastaje zbunjenost, koju može riješiti samo objektivna istina koju nam donosi Isus, dodao je Petanjak.





Vjernike iz Krčke biskupije u uvodnom je dijelu misnog slavlja pozdravio fra Bernard Barbarić, gvardijan i čuvar Trsatskog svetišta koji je zaključio kako su vjernici iz otočne biskupije – jako dobri ljudi.


– Uvijek u vrijeme vašeg tradicionalnog hodočašća, lijepo je vrijeme. To može značiti samo jedno – da je među vama jako velik broj dobrih ljudi, istaknuo je Barbarić, s čime se u velikoj mjeri složio i sam biskup Petanjak.


S obzirom na to da je hodočašće održano 14. u mjesecu, sjetio se biskup Petanjak i svog dalekog prethodnika, uglednog biskupa Antuna Mahniča, rođenog i umrlog na datum 14., koji je unatoč činjenici da je bio Slovenac, pokrenuo Hrvatski katolički pokret i silno se zalagao za hrvatsku samobitnost, pa tako i u pismu, jeziku i književnosti. U završnom obraćanju vjernicima biskup Petanjak je zamolio Blaženu Djevicu Mariju, zbog koje se s otoka i hodočasti Trsatu, da svima da mudrosti kako bi bili spremniji slušati Isusov glas.



Na Trsatu je inače zbog hodočašća vladala velika gužva, s Krka posebno, ali i sa svih otoka koji čine tu jedinstvenu otočnu biskupiju je stigao i velik broj autobusa, a kako se dalo zamijetiti, bilo je tu i mnogo Riječana čije je podrijetlo s kvarnerskih otoka. A u mnoštvu smo uočili i mnogobrojnu obitelj Katarine i Franje Toljanića koja je po prvi put u svom najvećem broju, s vrlo simboličnih 12-ero djece, bila dio misnog, hodočasničkog slavlja. Ono što je također zanimljivo, i svakako ide u prilog Trsatskom svetištu kao globalno omiljenom vjerničkom mjestu, bio je velik broj hodočasnika s Dalekog istoka kao i poveća grupa katoličkih vjernika iz Kostarike. Kako nam je pojašnjeno, gosti iz Srednje Amerike su u višednevnom posjetu Rijeci i Opatiji tako da je njih 30 također poželjelo biti dio nedjeljnog, posebno svečanog, hodočasničkog misnog slavlja na Trsatu.