Opasni otpad

Videonadzor otkrio tko je odbacio karbid na Kikovici: Sanacija terena u roku nekoliko dana

Marinko Glavan

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Zbog učestalih incidenata te vrste, tamo je postavljen videonadzor, kao i upozorenje da je područje pod nadzorom videokamera, ali nekima očito ni to nije dosta da ih odvrati od ovakvih nedjela, kaže Mavrinac



RIJEKA – Opasni otpad, kalcijev karbid, ilegalno odbačen na području šljunčare na Kikovici u Općini Čavle te kod Križišća na teritoriju Grada Kraljevice bit će zbrinut do kraja ovog tjedna, potvrđeno nam je jučer iz Općine Čavle i Grada Kraljevice. I jedna i druga jedinica lokalne samouprave tijekom jučerašnjeg dana prikupile su ponude tvrtki specijaliziranih za uklanjanje i zbrinjavanje opasnog otpada, a potencijalno zapaljiv i eksplozivan otpad bit će uklonjen u roku od nekoliko dana. U međuvremenu i iz Grada Kraljevice i Općine Čavle upozoravaju građane da se i dalje, dok sav otpad ne bude uklonjen, ne približavaju odbačenim bačvama kalcijevog karbida zbog opasnosti po zdravlje i život.


Komunalni redar Općine Čavle Daniel Mavrinac kaže kako je na području šljunčare odbačeno više od stotinu bačvi s kalcijevim karbidom, no zahvaljujući postavljenom videonadzoru počinitelj je uhićen.


– Na području šljunčare godinama smo imali problema s ilegalnim odbacivanjem otpada. Prije tri godine imali smo također slučaj ilegalnog bacanja opasnog otpada, tada je bila riječ o nekim premazima koji su možda i opasniji od kalcijevog karbida. Zbog učestalih incidenata te vrste, tamo je postavljen videonadzor, kao i upozorenje da je područje pod nadzorom videokamera, ali nekima očito ni to nije dosta da ih odvrati od ovakvih nedjela, kaže Mavrinac.




Općina Čavle će, objašnjava, angažirati jednu od specijaliziranih tvrtki za uklanjanje kalcijevog karbida, no ističe kako će od počinitelja sudskim putem tražiti povrat svake kune potrošene na zbrinjavanje.


– S obzirom na to da je riječ o kaznenom djelu, vjerojatno ćemo morati čekati sudski pravorijek, ali ne, nećemo odustati i od počinitelja ćemo tražiti, sudskim putem, da u proračun općine vrati sav novac koji ćemo u tu svrhu potrošiti. Prema nalogu inspekcije zaštite okoliša otpad je dužan ukloniti počinitelj ili vlasnik zemljišta. Sada će to platiti Općina, kao vlasnik zemljišta, kako bi opasni otpad bio čim prije uklonjen, ali sve ćemo troškove naplatiti od počinitelja. Jednako ćemo tretirati i sve ostale neodgovorne pojedince koji bacaju otpad u okoliš, kaže Mavrinac.


Jednak stav ima i kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić.


– Dobili smo ponude tvrtki koje se bave zbrinjavanjem opasnog otpada. Uklanjanje kalcijevog karbida s ceste između Križišća i Plasa započet će već u srijedu. Troškove će za sad snositi Grad Kraljevica, a najvjerojatnije u jednom dijelu i Županijska uprava za ceste, s obzirom na to da je riječ o županijskoj cesti. Vjerujemo da će policija identificirati počinitelja, a nakon toga ćemo od njega, putem suda, tražiti povrat svih troškova zbrinjavanja, kaže Čandrlić.


Grad Kraljevica će također, dodaje, tražiti zatvaranje prometnice na kojoj je otpad odbačen i to za sav promet, osim interventnih službi i službi održavanja infrastrukture.


– Svatko tko je prolazio tom cestom vidio je u kakvom je ona stanju. Kolnika praktički ni nema, upitna je i statika potpornih zidova, tako da smatramo da je ta cesta opasna za sve sudionike u prometu. Kako njome praktički nitko ne prolazi, sve su češći slučajevi ilegalnog bacanja otpada na cesti i uz nju, te ćemo od Županijske uprave za ceste tražiti da se na oba kraja ceste postave rampe. Cestu bi i dalje mogli koristiti vatrogasci i druge interventne službe, po potrebi, kaže Čandrlić.