Problemi

UPRAVITELJI ZGRADA SE ŽALE ‘Riječki Dimnjačar je skup i neefikasan’

Ljiljana Hlača

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Ta se tvrtka postavlja kako joj odgovara, a taj svoj stav opravdava propisima, čulo se na sastanku. Upravitelji su u začaranom krugu jer rješenje leži jedino u liberalizaciji tržišta, što je još daleko



RIJEKA Poduzeće Dimnjačar je skupo i zbog nedostatka radne snage nije u mogućnosti promptno odraditi poslove na terenu. Cijelo vrijeme se dimnjaci održavaju, a sada odjednom niti jedan ne valja i svi iziskuju kompletnu sanaciju, a što nije nimalo jeftino niti brzo. Imamo dosta problema po tom pitanju, a Grad Rijeka, koji dodjeljuje koncesiju za tu vrstu usluge, trebao bi imati neku korektivnu ulogu u cijeloj toj priči, a ne da se to poduzeće postavlja kako mu odgovara opravdavajući svoj stav propisima – moglo se čuti na sjednici Strukovne skupine djelatnosti upravljanja zgradama i nekretninama pri HGK – Županijskoj komori Rijeka.


Energetska obnova


Strukovna skupina osnovana je ove godine s ciljem objedinjavanja riječkih upravitelja, rješavanja, ali i kada drugačije nije moguće – samo ukazivanja na tekuće probleme na terenu kao što su primjerice održavanje dimovodnih kanala. Na riječkom području te poslove upravljanja zgradama obavljaju 24 tvrtke.


Naime, kada je riječ o održavanju dimovodnih kanala upravitelji su u začaranom krugu jer rješenje leži jedino u liberalizaciji tržišta – a do toga je još daleko. Natječaji su tako sastavljeni da se na njega može javiti jedino Dimnjačar.




Bilo je riječi i o problemima koji nastaju kod izvođenja radova na zgradama koje su pod energetskom obnovom. Problem ne leži samo u pronalasku izvođača zbog nedovoljnog broja tvrtki, već i svega ostaloga što uključuje jedan takav projekt, od nabavke materijala kao što je kamena vuna – u Hrvatskoj su, naime, samo dva proizvođača vune ali tolika je potražnja da nabavku nije moguće ispoštovati te je tu još i izvoz (op.a.) – pa do osiguravanja građevinske skele. Primjerice, samo će upravitelj Rijeka stan morati zatražiti produžetak rokova za 12 zgrada koje su dobile sredstva Fonda.


Digitalna komora


– Sada je samo pitanje hoće li nam to dopustiti Ministarstvo graditeljstva, rekao je direktor Rijeka stana Tomislav Štimac. Produljenje roka za izvedbu zatražit će i upravitelj Rumat i to osobito za zgradu Ante Kovačića 1 na Kozali, o kojoj je naš list pisao, a koja nakon svake kiše trpi štete, jer radovi nisu gotovi, a radnika na gradilištu više nema nego što ih ima.


Na sjednici je prezentirana i Digitalna komora – nova informacijsko-komunikacijska patforma za e-usluge pri HGK-u. Platforma omogućuje članovima Komore pristup informacijama kao što su makroekonomski pokazatatelji na razini Hrvatske, realne stope rasta, podatke o inflaciji, o hrvatskom gospodarstvu, ali tu je i tražilica poslovnih subjekata.