Glavni sastojak ljubav

U maloj riječkoj tvornici kreiraju se jedinstvene igračke: ‘U našim igračkama sve je hrvatsko – od ideje do materijala’

Ingrid Šestan Kučić

Vjeruju u svoj san i uspjeli su ga ostvariti - Iva i Ivor / Foto R. Brmalj

Vjeruju u svoj san i uspjeli su ga ostvariti - Iva i Ivor / Foto R. Brmalj

Kupili su teren na Kukljanovu gdje planiraju preseliti proizvodnu i zaposliti još više djelatnika, a pokrenut je i projekt s jednom riječkom tvrtkom čiji će krajnji rezultat biti plasman riječkih igračaka na inozemno tržište

Dio svakog djetinjstva je igra, a igre igračka, no za riječku obitelj Tucić igračke i igra dio su života, jer oni su vlasnici male tvornice specijalizirane za proizvodnju igračaka i didaktičkog materijala. Igračke koje nastaju u njihovoj obiteljskoj tvornici nisu bilo kakve, jer pomno su osmišljene kako bi utjecale na sva područja dječjeg razvoja te su izrađene od prirodnog materijala, a osnovni sastojak recepta po kojem igračke nastaju je ljubav, jer, kako objašnjavaju supružnici Iva i Ivor, ako nešto volite i zagrizete u to onda ne možete biti neuspješni.Njihove su igračke drvene, obojane ekološkim bojama, osmislili su ih stručnjaci i isprobane su u dječjoj igri. U širokoj paleti proizvoda koje nude ima doslovce svega, od puzzli do učenja o recikliranju otpada, sunčevom sustavu, godišnjim dobima, geografiji, slovima ili pak ljudskom tijelu.– Moja supruga je kreativa, a ja operativa. Naša je prednost što osmišljavamo nešto čega na tržištu nema. Često nam ljudi šalju slike i pitaju da napravimo nešto, no mi to odbijemo, jer želimo raditi igračke koje nisu viđene na našem tržištu. Svaki naš proizvod je jedinstven. Tako je zapravo i cijela priča oko Linit Designa i započela, jer željeli smo kupiti za kćer drvenu slovaricu, a onda smo shvatili da na tržištu ne postoji hrvatska abeceda. Našli smo englesku i njemačku abecedu, ali ne i hrvatsku i tada nam je sinulo da bi je mogli sami izraditi, objašnjava Ivor.


– Kada se osmišljava edukativna didaktička igračka treba se voditi činjenicom da je ona »oruđe djetinjstva«, sredstvo koje odgovara autentičnim potrebama djeteta i svojim karakteristikama i mogućnostima omogućava aktivnost koja pridonosi cjelovitom razvoju i učenju, kaže Iva.Ona je svo svoje znanje odgajatelja i Montessori pedagoga ugradila u riječke igračke koje su osmišljene da kod djeteta razvijaju pažnju i koncentraciju, utječu na razvoj mozga, razvijaju logičko mišljenje i razumijevanje, razvijaju motoričku koordinaciju, odnosno finu motoriku i koordinaciju oko-ruka. Linit igračke utječu i na razvoj govora i kroz njih dijete bogati svoj rječnik, razvijaju emocionalnu ravnotežu, maštu i kreativnost, kao i pozitivnu sliku o sebi, a razvijaju i sposobnosti uočavanja veza i odnosa među prirodnim pojavama te školske vještine poput pisanja, čitanja, matematičkih i logičkih vještina.– Osmišljavanje igračaka treba shvatiti kao kontinuiran proces koji se neprestano razvija, koji uključuje različita istraživanja i metode učenja. One se implementiraju u završni proizvod koji u konačnici ima cjelovitu funkciju na dječji razvoj, pojašnjava Iva.


Odabrala djeca


U dvije godine, koliko postoji tvrtka Linit Design, čiji je vlasnik Ivor, a direktorica Iva, nastalo je tako više od 300 različitih igračaka, a ponuda se stalno nadopunjuje. U prosjeku, svakih desetak dana, kaže Ivor, stvori se nova igračka, a onda se ona pomno promatra. Točnije promatra se njena upotreba, a za to su zadužena upravo djeca, jer Iva je odgajateljica u čijoj vrtićkoj grupi ne nedostaje pametnih Linit Design igračaka. Isprobavanje igračke u praksi podrazumijeva i prihvaćanje sugestija korisnika, a prije nego završni proizvod dođe na tržište on se u skladu s prijedlozima predškolaca dorađuje, popravlja i mijenja. U konačnici na tržište izlazi jedinstven i savršen proizvod koji potiče zabavu, istraživanje, kritičko promišljanje, snalaženje u novim situacijama te uspjeh u svakodnevnom životu i svim kasnijim etapama institucijskog života.


: Ivor, po struci strojarski tehničar, dao je otkaz u struci i mjesto komercijalnog direktora zamijenio je trlišem te se posvetio izradi igračaka


: Ivor, po struci strojarski tehničar, dao je otkaz u struci i mjesto komercijalnog direktora zamijenio je trlišem te se posvetio izradi igračaka





Koliko su njihove ideje pretvorene u edukativnu igračku uspješne potvrđuje i nagrada Zlatna kuna Hrvatske gospodarske komore koja im je dodijeljena za najbolji start up u 2017. godini, no kako navodi Iva najbolja povratna informacija je pohvala kupaca, ali i njene vrtićke grupe.– Najviše ideja crpim upravo iz rada s djecom, a koliko je to uspješno najbolji mi je pokazatelj koliko djeca u vrtiću često samoinicijativno uzimaju naše igračke i koliki napredak postižu. Kao i kada me nazove kupac i kaže da je dijete u roku sedam dana naučilo slova ili pak roditelj djeteta s teškoćama vidi napredak nakon korištenja naše igre, kaže Iva.


Linit u svojoj ponudi uz cijeli niz novoosmišljenih igara ima i one tradicionalne poput igre »križić-kružić«, tetrisa, tangrama ili memorija. Može se tu naći i matematička ploča zbrajanja, društvena matematička igra, a može se naučiti i sve o životnom ciklusu različitih životinja, osjećajima, glazbenim instrumentima, no Iva je i nekim starim igrama udahnula sasvim novu dimenziju. Riječ je o igri »Vješala« koja se nekada igrala s papirom i olovkom, a u Linit svijetu u toj su igri vješala zamijenjena kućom.– Osmislili smo igru istog principa, ali u našoj igri ako pogriješite neće vas obijesti, već će vam se srušiti kuća. Željeli smo izbjeći onu negativnu konotaciju vješanja čovjeka.


Odbijena ideja


Međutim, dodaje, unatoč današnjoj uspješnosti tvrtke i prepoznatljivosti njihovih proizvoda prije dvije godine kada su bili na početku nisu im svi prognozirali uspjeh.– Moj je suprug na Zavodu za zapošljavanje zatražio poticaj za samozapošljavanje i odbijen je s obrazloženjem da nam ideja o proizvodnji igračaka nije dobra i da je taj poduhvat nije održiv, osuđen je na propast. To nas je zateklo i malo zaustavilo, ali onda smo se žalili i u međuvremenu otišli na Hand Made Fest u Pulu gdje smo pobudili interes istarske Gospodarske komore i dobili smo njihovu preporuku, priča Iva.Uložili su ušteđevinu, Ivor, koji je po struci strojarski tehničar, dao je otkaz u struci i mjesto komercijalnog direktora zamijenio je trlišem te se posvetio izradi igračaka i u konačnici dokazao da je njihova ideja itekako održiva.


– Radio sam i po 16 sati dnevno. Nisam imao izbora. I sada radim po cijeli dan, ali ipak malo manje nego u početku. Svaki je početak težak, to je sve rizik. Ne znaš hoće li to uspjeti ili neće, ali ako radiš posao koji voliš i radiš to s ljubavlju, onda to mora uspjeti. Krenuli smo s radom u obiteljskoj garaži, a poslije se preselili u veći iznajmljeni prostor u blizini obiteljske kuće, navodi Ivor.Za dosadašnji put kaže da je bio trnovit, međutim ipak se proizvodnja proširila, zaposlili su jednu djelatnicu i planova je mnogo. Kupili su teren na Kukljanovu gdje planiraju preseliti proizvodnu i zaposliti još više djelatnika, a pokrenut je i projekt s jednom riječkom tvrtkom čiji će krajnji rezultat biti plasman riječkih igračaka na inozemno tržište.– Mi nikada nećemo biti milijunaši, no ono što nam je bitno je da pokrijemo troškove. Najbolja nam je reklama dobar glas, a njega ne nedostaje. Naši kupci su roditelji i razne ustanove, od vrtića pa do škola, kao i ustanove koje rade s djecom s teškoćama u razvoju. Najbolja je pohvala kada kupe nešto i nakon što isprobaju igračku naručuju još, priča Ivor.

Hrvatski proizvod


On je do sada proizveo desetak tisuća igračaka i sve su one prodane putem internet trgovine, jer fizička prodaja, kaže, zbog prevelikih trgovačkih marži nije opcija.– Ne želimo da naš proizvod bude preskup i nedostupan roditeljima, a trgovačke su marže takve da bi kupac gotovo duplo više platio proizvod nego sada. Stoga smo odlučili da ostajemo isključivo na internet trgovini, poštom naš proizvod u nekoliko dana stiže do kupca, a velikom prednošću smatramo i to što uvijek možemo nadomjestiti dio igračke koji se izgubi. Nedavno nas je kontaktirala jedna škola iz Varaždina, jer im se na karti Hrvatske izgubio »Čakovec« i mi smo im taj dio odmah poslali. To je naša prednost. Ne morate kupovati cijelu igračku jer ste izgubili dio. Trudimo se imati kvalitetan proizvod koji je u cijelosti hrvatski proizvod, od ideje do materijala od kojeg je napravljen i na taj način pokušavamo konkurirati uvoznim igračkama. Pored toga, naš je proizvod jedinstven, navodi Ivor.U dvije godine igračke iz Linit svijeta ušle su u mnoge domove diljem Hrvatske, s njima se igraju i uče predškolci, ali i školarci, a unatoč tome što krovne obrazovne institucije ne prepoznaju baš najbolje što sve dijete s pomno osmišljenom didaktičkom igračkom može, vrijednost riječkih igračaka prepoznaju stručnjaci, jer rado ih koriste odgojitelji, učitelji, logopedi, a surađivalo se i s riječkim Učiteljskim fakultetom.