VELIKA GOSPA

Trsatsko svetište spremno primiti 40 tisuća hodočasnika, saznajte kako izbjeći gužve

Sanja Gašpert

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



RIJEKA Najstarije hrvatsko marijansko svetište, Svetiše Majke Božje na Trsatu, spremno je za proslavu najvećeg Marijinog blagdana – Velike Gospe, kada se očekuje oko 40 tisuća hodočasnika iz raznih krajeva Hrvatske, pa i šire.


– Ovogodišnji je blagdan u znaku dviju obljetnica – 40. obljetnice dolaska Marije Tereze, koja će posebno biti obilježena u rujnu, u suradnji s albanskom zajednicom, kao i 15. obljetnice dolaska Ivana Pavla II. Već tradicionalno, liturgijski program obilježavanja blagdana Velike Gospe počinje trodnevnicom, od 12. do 15. kolovoza. Trodnevnu duhovnu pripravu predvodi fra Josip Grubišić, iz zagrebačkog Sigeta. Marijanske pobožnosti na rasporedu su u 17.45 sati, a mise će biti slavljene u 18.30 sati. Večer uoči blagdana, 14. kolovoza, bit će organizirano molitveno bdijenje i mala procesija, odmah nakon večernje mise. Na sam blagdan, u srijedu, 15. kolovoza, svečano euharistijsko s procesijom u perivoju Svetišta Majke Božje Trsatske u 18.30 sati predvodit će riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić. Hodočasničku misu u 10 sati predstavit će provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljan, dok će isti dan mise biti slavljene u 6, 7, 8, 9 i 11.30 sati. Moram reći kako su već godinama, vjerojatno zbog vrućina, najposjećenije ranojutarnje mise – u 6, 7 i 8 sati, naravno, uz svečanu večernju u 18.30 sati, kazao je trsatski gvardijan i čuvar Svetišta fra Bernard Barbarić.


Zabrana prometa


Dodao je kako će i ove godine biti mogućnost ispovjedi u osamnaest ispovjedaonica, a zainteresirani vjernici mogu se ispovjediti već od 5.30 sati pa do 13 sati te u poslijepodnevnim satima od 16 sati do svečane večernje mise. Također, i ove će godine ispred Dvorane mladosti na Trsatu biti organizirana prigodna sajamska ponuda.




Foto M. Gracin


Foto M. Gracin



U povodu blagdana Velike Gospe, u utorak, 15. kolovoza, provest će se posebna preregulacija prometa na području Trsata. Kako je najavio voditelj Odjela sigurnosti cestovnog prometa Policijske uprave primorsko-goranske Boris Skeledžić, zabrana prometa na snazi će biti od 6 do 22 sata na sljedećim prometnicama: Šetalište Joakima Rakovca od raskrižja na Parizu do Frankopanskog trga, Radićeva ulica, Ulica fra Serafina Schona, Ulica Drage Šćitara, od raskrižja s Marohnićevom ulicom do Ulice fra Serafina Schona, Frankopanski trg, Ulica Slavka Krautzeka, od Frankopanskog trga do raskrižja s Marohnićevom ulicom. Prometovanje će biti dozvoljeno samo autobusima i interventnim vozilima, taxi vozilima uz određene preduvjete, kao i vozilima s akreditacijama.


Prema riječima Kristine Prijić, specijalista za odnose s javnošću, autobusne linije 2 i 8 javnog gradskog prijevoza Autotroleja prometovat će na dan blagdana, 15. kolovoza besplatno, prema voznom redu za radni dan, ali i s povećanim brojem autobusa, koji će se prema potrebi u promet uključivati sa Željezničkog kolodvora. Novinarima se obratio i Marinko Puškarić, načelnik III. policijske postaje Rijeka, koji je kazao kako će djelatnici policije biti uključeni u manifestaciju osiguravanjem prometa, ali i samog događanja, najvećim dijelom na lokalnim prometnicama, a na Trsatu će biti već nekoliko dana prije blagdana. Također, Puškarić je pozvao građane da u što većem broju dođu na Trsat, ali je i apelirao na građane da za dolazak na Trsat koriste javni gradski i taxi prijevoz, kako bi se izbjegle gužve u prometu.