Osvanuo parking prostor

Susjedi iznenađeni nakon postavljanja parking rampe na Pećinama. Provjerili smo o čemu se radi

Ljiljana Hlača

Uređenje novog parkirnog prostora s rampom uznemirilo građane koji žive u blizini / Snimila Ljiljana HLAČA

Uređenje novog parkirnog prostora s rampom uznemirilo građane koji žive u blizini / Snimila Ljiljana HLAČA

U Odjelu gradske uprave za urbanizam kažu da se ne radi o »privatnom parkiralištu na javnoj površini« već o privremenom rješenju kojim je Grad Rijeka odgovorio na molbu građanina što je do sada, u različitim situacijama, ne nužno vezanima za parkiranje, učinio nebrojeno puta



RIJEKA Na adresi Pećine 1 uz cestu osvanuo je parkirni prostor s rampom što je uznemirilo građane koji žive u blizini jer je riječ o lokaciji koja vapi za takvim mjestima, ali i zbog načina kako je to izvedeno uz cestu, na zemljištu Grada Rijeke.


– Stanari koji tu žive traže pojašnjenje i proceduru izvedivosti takvog projekta. Možda se iz ovog specifičnog poduhvata izrodi i nešto pozitivno za građane Pećina. Kako vikend-građanin uspije izboriti dva parkirna mjesta i rampu? Kako to ide? Na čija se vrata prvo zakuca, piše pismo, šalje e-mail ili sms porukicu? Zašto drugi mogu, a ostali ne – obratio nam se čitatelj (podaci poznati redakciji) koji živi u toj ulici.


Saznali smo da iza svega toga ne stoji ni Rijeka plus (inače zadužen za parkirališta), ni Odjel gradske uprave za komunalni, sustav već Odjel gradske uprave za urbanizam.




Oni kažu da se ne radi o »privatnom parkingu na javnoj površini« (pa čemu onda rampa?) već o privremenom rješenju kojim je Grad Rijeka odgovorio na molbu građanina što je do sada, u različitim situacijama, ne nužno vezanima za parkiranje, učinio nebrojeno puta.


– Naime, Odjelu se zahtjevom za zakup zemljišta za potrebe parkiranja obratio vlasnik nekretnine na adresi Pećine 1B i tražio zakup zemljišta koje graniči s njegovom česticom, a koje je u vlasništvu Grada. Nakon primitka zahtjeva napravljena je analiza. Riječ je o površini koja predstavlja dio čestice na kojoj je Detaljnim planom uređenja gradskog područja Pećine predviđeno proširenje postojeće prometne površine, odnosno predviđena je izgradnja sjeverozapadnog nastavka ulice Pećine, stoji u odgovoru.


No, kako je izgradnja te dionice »na dugom štapu« podnositelju zahtjeva izašlo se ususret, dalje saznajemo, a za što je čak i raspisan javni natječaj koji je objavljen i u Novom listu i na web stranici Grada Rijeke. Na njega se javio samo podnositelj tog zahtjeva!


Zakup je ugovoren na deset godina, u iznosu od 1.551 kuna, ali se može raskinuti bilo kada. Troškove uređenja ove površine snosio je zakupnik. Pitali smo leži li u ovom modelu rješenje za sve koji imaju ovakav problem, ili žive u sličnoj ulici?


– Ovakvo rješenje, međutim, ne treba promatrati kao generalnu mogućnost rješavanja parkirnih potreba. Naime, važećim prostornim planovima utvrđene su obveze rješavanja parkirnih potreba unutar građevinske čestice svake građevine. Na područja grada koja su pokrivena detaljnim planovima uređenja, također su utvrđena rješenja nedostajućih parkirnih mjesta, pri čemu se ta rješenja razlikuju ovisno o tome je li riječ o planiranju već izgrađenih predjela (poput Pećina) ili neizgrađenih. Kako je rečeno, u konkretnom slučaju rješenje parkiranja, ali privremeno, moglo se realizirati radi specifične situacije, odnosno radi namjene utvrđene važećim Detaljnim planom uređenja, zaključak je ovog Odjela.