Ususret početku školske godine

Rujanski troškovi roditelja školaraca ovise o mjestu prebivališta. Najbolje je u Kraljevici i Bakru

Ingrid Šestan Kučić

Učenike osnovnih škola dočekat će besplatni udžbenici / NL arhiva

Učenike osnovnih škola dočekat će besplatni udžbenici / NL arhiva

Učenici s riječkom adresom čiji roditelji koriste socijalni program, njih više od tisuću svake godine, dobiju bon za nabavku materijala u iznosu od 250 do 700 kuna, a iz gradskog se proračuna podmiruje marenda za 944 osnovca, ručak i užina u sklopu produženog boravka ili cjelodnevne nastave za njih 532, za 555 učnika srednjih škola financira se prijevoz te 88 učenika srednjih i visokoškolskih ustanova prima jednokratnu novčanu pomoć



RIJEKA Nakon niza godina prvog dana nove školske godine učenike osnovnih škola neće dočekati prazne školske klupe, jer svi do jednoga dobit će besplatne udžbenike koji su već prošli tjedan počeli stizati u škole.


Do sada je to bila privilegija tek dijela učenika koji su zahvaljujući senzibiliziranosti jedinica lokalne samouprave u kojima žive i pohađaju školu dobivali besplatne udžbenike te na taj način olakšavali roditeljima rujanske troškove i za više od tisuću kuna, ovisno o uzrastu i cijeni kompleta udžbenika.


Međutim, unatoč tome što ove godine svi dobivaju udžbenike financirane iz državnog proračuna neće svi roditelji ovog rujna imati iste troškove, jer pojedine su jedinice lokalne samuprave opet pokazale veći senzibilitet prema školskim troškovima te su odlučile roditeljima dodatno smanjiti rujanske izdatke.




Među najdarežljivije ubraju se gradovi Bakar i Kraljevica koji će za svoje učenike osigurati gotovo sve. Tako će sve osnovce u Kraljevici uz udžbenike dočekati kompletan radni materijal u što se ubrajaju i likovne mape, kutije za tehnički te radne bilježnice. Klupe prvašića u OŠ Kraljevica bit će još punije, jer njih će dočekati i dar dobrodošlice u kojem će se nalaziti školski pribor.


Sličan takav dar bit će i na klupama prvašića OŠ Hreljin i OŠ Bakar, jer Grad Bakar je za nove učenike tih škola tradicionalno pripremio prigodne poklon-pakete s malim ruksakom, pernicama, omotima, likovnim mapama i cijelim nizom drugih nastavnih potrepština, dok će starije učenike dočekati sva potrebna nastavna sredstva, od radnih bilježnica, zbirki zadataka, atlasa pa do radnih materijala iz tehničke kulture.



Udžbenici što će učenike prvog dana nastave dočekati na klupama bit će vlasništvo škole te će ih učenici na kraju školske godine u očuvanom stanju vratiti školama, a ako učenik tijekom školske godine mijenja školu, udžbenici će se također razduživati te je nova škola u koju učenik dolazi dužna nabaviti novi komplet udžbenika.



No, nisu sve jedinice lokalne samouprave tako široke ruke, a većina njih najveću pažnju posvećuje samo prvašićima. Tako općine Jelenje, Klana, Čavle, Kostrena te Grad Kastav tradicionalno dijele poklon-bonove svojim prvašićima.


Iznosi tih bonova su različiti, a u toj podjeli najbolje će proći roditelji prvašića OŠ Klana koji dobivaju bon u iznosu od 500 kuna. Na 400 kuna mogu računati roditelji s područja Općine Jelenje, dok općine Čavle i Kostrena dijele 300 kuna, a najmanji iznos bona dobit će kastavski prvašići čiji roditelji mogu računati na 200 kuna.


Učenici s područja Općine Viškovo ove su godine zbog neizglasavanja rebalansa proračuna posebna priča. Naime, Općina bi rado financirala nabavku školskog materijala za sve učenike jer godinama je financirala nabavku udžbenika, no do izglasavanja rebalansa proračuna to ne može učiniti. Tako da će školska godina najvjerojatnije započeti bez besplatnih radnih bilježnica, likovnog materijala i ostalih nastavnih potrepština, a ono što je sigurno sve prvašiće OŠ Viškovo razveselit će darovi dobrodošlice s neophodnim školskim potrepštinama.


Za razliku od roditelja čija djeca pohađaju jednu od škola u riječkoj oklici, roditelji učenika s riječkom adresom mogu i ove godine računati na najveći rujanski trošak jer u riječkim školama učenike osim besplatnih udžbenika prvog dana nastave neće dočekati baš ništa.


Iznimka su učenici čiji roditelji koriste socijalni program, a prema podacima Grada Rijeke takvih učenika i nije baš malo, jer njih više od tisuću svake godine dobije bon za nabavku obrazovnih materijala u iznosu od 250 do 700 kuna, a iz gradskog se proračuna podmiruje marenda za 944 osnovca, ručak i užina u sklopu produženog boravka ili cjelodnevne nastave za njih 532, za 555 učnika srednjih škola financira se prijevoz te 88 učenika srednjih i visokoškolskih ustanova prima jednokratnu novčanu pomoć jednom u školskoj godini.