Stvarno stanje

Rijeka prepuna praznih lokala, ali od 320 slobodnih u zakup ih može tek – 91. Istražili smo zašto

Damir Cupać

U javnosti se često stječe dojam da je u Rijeci previše praznih poslovnih prostora / NL arhiva

U javnosti se često stječe dojam da je u Rijeci previše praznih poslovnih prostora / NL arhiva

Zbog imovinskopravnog režima ili fizičkog stanja, 229 poslovnih prostora ne može se dodijeliti u zakup. Dio poslovnih prostora  nije moguće, bez znatnih novčanih ulaganja, dati u zakup zbog stanja u kojem se nalaze, pa će neki biti predmet prodaje. U zakup ne mogu ni poslovni prostori u suvlasništvu Grada Rijeke i fizičkih osoba ili RH, kaže pročelnica Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom Denis Šulina



RIJEKA Vrlo često u javnosti se stječe dojam da je u Rijeci previše praznih poslovnih prostora koji i nisu najljepša i najpoticajnija slika za grad koji će za godinu dana ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture. U Odjelu gradske uprave za gospodarenje imovinom napravili su analizu kako bi se pokazalo kakvo je stvarno stanje.


– Grad Rijeka upravlja s 1.677 poslovnih prostora. Na kraju prošle godine u zakupu ih je bilo 1.357, odnosno 80,91 posto svih prostora, a slobodno je 320 poslovnih prostora, odnosno 19,09 posto. No međutim, od slobodnih poslovnih prostora, 91 poslovni prostor može se dodijeliti u zakup, dok se 229 poslovnih prostora, zbog imovinsko pravnog režima u kojem se prostori nalaze ili fizičkog stanja prostora, ne može dodijeliti u zakup. Dio poslovnih prostora koji su trenutno slobodni nije moguće, bez znatnih novčanih ulaganja, dati u zakup zbog stanja u kojem se nalaze. Pojedini prostori u takvom stanju biti će predmet postupka prodaje. Isto tako, predmet javnog natječaja za zakup poslovnih prostora ne mogu biti poslovni prostori koji su u suvlasništvu Grada Rijeke i fizičkih osoba, odnosno poslovni prostori koji su predmet sudskog ili upravnog postupka. Poslovni prostori koji su u suvlasništvu Grada Rijeke i Republike Hrvatske mogu se putem javnog natječaja za davanje u zakup poslovnog prostora dati u zakup jedino ako Grad Rijeka ima pravo upravljanja, raspolaganja ili korištenja poslovnog prostora na temelju odgovarajućeg akta sklopljenog između Grada i Republike Hrvatske, pojasnila je pročelnica Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom Denis Šulina.


Prema podacima Ministarstva državne imovine, na području Grada Rijeke, Republika Hrvatska ima u vlasništvu ili suvlasništvu 318 poslovnih prostora.



Gradonačelnik Vojko Obersnel također je istaknuo percepciju da je jako puno gradskih poslovnih prostora bez zakupaca.– To nije točno jer od 320 poslovnih prostora u našem vlasništvu samo je 91 poslovni prostor moguće dodijeliti u zakup. Analiza cijena zakupa pokazala je da se ne postižu iznosi kao nekada, ali postoji veliko zanimanje za zonu Korza pa je šteta da Korzo nije duže. Vjerujemo da će neki poslovni prostori postati zanimljiviji zakupcima nakon revitalizacije kompleksa »Benčić« – kazao je Obersnel.


– Promatrajući poslovne prostore koji se trenutno nalaze u zakupu i slobodne prostore koji se mogu dodijeliti u zakup, Grad Rijeka raspolaže s 1.448 poslovnih prostora koji se mogu dodijeliti u zakup, od čega se u zakupu nalazi 1.357 poslovnih prostora, odnosno 93,71 posto, a da je slobodan 91 poslovni prostor, odnosno 6,29 posto prostora koji se mogu dodijeliti u zakup – naglasila je Šulina.


Ona je navela da je tijekom 2018. godine objavljeno devet javnih natječaja za davanje u zakup poslovnih prostora, od čega je u sedam javnih natječaja objavljeno više od trideset poslovnih prostora. Ukupno je objavljen natječaj za 251 poslovni prostor, odnosno u prosjeku 28 poslovnih prostora po natječaju.


Denis Šulina, snimio Vedran KARUZA


Denis Šulina, snimio Vedran KARUZA



– Bitno je napomenuti da su se pojedini poslovni prostori pojavljivali više puta u javnim natječajima za davanje u zakup poslovnih prostora. Za 148 poslovnih prostora zaprimljene su 232 prijave, od čega je izlicitiran 101 poslovni prostor za koje su sklopljeni ugovori o zakupu. Ukupna površina svih izlicitiranih poslovnih prostora iznosi 8.704 kvadrata s ukupnim mjesečnim iznosom zakupnine od 34.407 eura, dok prosječna izlicitirana cijena zakupnine u 2018. godini iznosi 3,95 eura po kvadratu. Najviše je izlicitiranih poslovnih prostora za uslužnu djelatnost, a slijedi djelatnost trgovine, uredska djelatnost, ugostiteljska djelatnost, obrazovna djelatnost, dok je za proizvodnu djelatnost izlicitirano sedam poslovnih prostora – navela je Šulina.