HZZ kaznio liječnika

Pravila su pravila: Pedijatar kažnjen zbog propisivanja lijeka dok je dijete boravilo u bolnici

Barbara Čalušić



    Pedijatar dr. Sanjin Kilvain nedavno je dobio kaznu kontrolora HZZO-a jer je propisao lijek djetetu koje je na datum recepta za lijek boravilo u bonici. On smatra da je kontrolor postupio ispravno, ali isto tako kaže da je u njegovoj praksi neminovno ponekad se ogriješiti o pravilnike osiguravatelja. 


   Kazna do 10 posto glavarine


– Zaista sam pogriješio. Propisao sam lijek dok je dijete bilo u bolnici, što zakonski nisam smio. Vjerujem da bi se na odjelu gdje je dijete boravilo snašli, no pitanje je jesu li u tom trenutku imali lijek. Nemam nikakvu primjedbu na kontrole HZZO-a, štoviše to su liječnici koji razumiju o čemu je riječ i često nam izlaze u susret – kaže Kilvain. On ipak ne dvoji da će se takve pogreške koje podliježu kaznama osiguravatelja ponavljati jer, kako kaže, za dobrobit djece ponekad je potrebno ubrzati proceduru koja za posljedicu ima i kršenje pravila. 


    – Niti jedno dijete neće biti zakinuto i ja ću dalje nekad morati pristupiti empirijski, a ne po smjernicama HZZO-a. Primjerice, činjenica je da danas ima sve više djece s astmom. Po smjernicama propisivanja terapije takvoj djeci uključuju protokole zbog kojih bi roditelj trebao izbivati s posla tri tjedna pod prijetnjom otkaza. Praksa je u nekim slučajevima pokazala da je izbor puno jednostavniji i iziskuje manje vremena – objašnjava Kilvain koji će na rješenje o iznosu kazne morati pričekati još dva do tri rješenja. Inače kazne u ovakvim slučajevima mogu varirati od visine cijene neopravdano propisanog lijeka pa do deset posto glavarine određene ordinacije. 


   Pravila se moraju poštovati




Pedijatrica Dolores Gall Sviderek slaže se da kad su djeca u pitanju treba biti fleksibilan, a toga su prema njezinom mišljenju svjesni svi koji rade u sustavu zdravstva. U ovom slučaju riječka pedijatrica apelira na roditelje. Kako kaže, bolnički dan je plaćen u potpunosti i ugovaratelj, odnosno HZZO, nije dužan pokrivati troškove pacijenta koji su nastali izvan bolnice. Roditelji što zbog praktičnosti, što zbog realne potrebe, nerijetko zahtijevaju lijek za dijete koje je taj dan evidentirano u bolnici. 


    – Mi naravno razumijemo roditelje u cijeloj toj priči, no isto je tako činjenica da se pravila moraju poštovati. Isto tako, onaj tko s nama ugovara usluge, a to je HZZO, ima nas pravo kazniti ako smo pravila prekršili. Novac će se u tom slučaju vratiti onom tko je oštećen jer svi u lancu zdravstvene zaštite imaju svoju odgovornost – zaključuje Gall Sviderek.