Za svakog po nešto

Od Barbare do Lucije: Kostrena pripremila bogat program

Sanja Gašpert

Program predstavili Sandra Svetić, Dražen Vranić i Vesna Valenčić

Program predstavili Sandra Svetić, Dražen Vranić i Vesna Valenčić



KOSTRENA – Sljedećih dana Kostrenjane i njihove goste očekuju brojna kulturna, humanitarna, sportska, gastronomska i glazbena događanja, pod zajedničkim nazivom »Od Sv. Barbare do Sv. Lucije«, koja pokazuju bogatstvo društvenog i kulturnog života Kostrene, a koja su na konferenciji za novinare predstavili načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić, direktorica Turističke zajednice Općine Kostrena Sandra Svetić i predsjednica Odbora za kulturu, odgoj i obrazovanje Vesna Valenčić.


Kako je tom prigodom istaknuto, događanja od Sv. Barbare do Sv. Lucije simboliziraju dva velika blagdana u čast svetica po kojima su dvije kostrenske župe dobile ime – Župa sv. Barbare i Župa sv. Lucije.


– Barbarina i Lucina bit će obilježene svetim misama i različitim programima, a između njih održat će se zanimljive izložbe, koncerti, promocije.




Na dan sv. Nikole, 6. prosinca, Kostrena slavi Dan Općine, koji ćemo obilježiti svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Kostrena, na kojoj će nagrade i priznanja dobiti istaknuti mještani Kostrene. U čast sv. Nikoli, na trgu ispred Sportske dvorane Kostrena u subotu, 7. prosinca održat će se Mikulna, središnji prosinački događaj u kojem sudjeluje čitava zajednica. Ovaj privlačan glazbeni i gastronomski doživljaj i ove će godine oživjeti stari običaj Kostrene – »sajanje«, prikupljanje pomoći za potrebite kao posebno zanimljiv djelić njezine bogate pomoračke povijesti. Nekada su to bili pomorci, a kroz Mikulnu će se prikupljati sredstva za novi knjižnični fond Osnovne škole Kostrena, istaknuto je.


Program Mikulne u subotu počinje u 14 sati na trgu ispred Sportske dvorane Kostrena. Uz sudjelovanje kostrenskih udruga, škole i vrtića, u proslavi Mikulne Kostrenjanima će se pridružiti prijatelji iz slovenske Općine Selnica ob Dravi. Male i velike posjetitelje očekuje pregršt zabave i bogata gastroponuda uz kuharski show Kristiana Kozmića, dok će središnji dio programa biti zanimljiv prikaz sajanja u kojem će sudjelovati članovi Bratovštine sv. Nikole i plesna skupina Ri Dance, kao uvod u paljenje blagdanske rasvjete i vatromet koji će obasjati nebo nad Kostrenom. U 19 sati u Sportskoj dvorani Kostrena nastupit će diva hrvatske glazbene scene Vanna i njezina gošća Mia Negovetić, u organizaciji Udruge Narodna čitaonica Kostrena i Odbora za kulturu, odgoj i obrazovanje Općine Kostrena. Nakon koncerta druženje se nastavlja na After partyu Mikulne uz grupu Fortunal.


Turistička zajednica Općine Kostrena i ove će godine birati najljepšu božićnu okućnicu.


– S početkom blagdana i Kostrena poput mnogih drugih mjesta odijeva blagdansko ruho, a takvom ozračju pridonose i mnogi mještani uređenjem svojih kuća i okućnica božićnim dekoracijama, čineći Kostrenu ljepšom i uređenijom. S namjerom da se dodatno potakne mještane na blagdansko uređenje, pokrenut je izbor Najljepša božićna priča, a svi koji se žele prijaviti to mogu učiniti do 18. prosinca, nakon čega će komisija obići sve prijavljene lokacija i na završnom događanju 20. prosinca u 19.30 sati u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji proglasiti pobjednika, istaknuto je na konferenciji za novinare.