Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
24. veljače 2020.
Ispis članka: Nova metoda u riječkom KBC-u: Počeli prve zahvate odstranjivanja tromba iz krvnih žila glave - Novi List

NoviList.hr

Nova metoda u riječkom KBC-u: Počeli prve zahvate odstranjivanja tromba iz krvnih žila glave

Brzina je važna

22. srpanj 2019 13:44

Napisao: Barbara Čalušić

Liječenje je multidisciplinarno, u njemu uz intervencijske radiologe koji izvode sam zahvat, sudjeluju još i neurolozi i anesteziolozi, a izrazito je važna i suradnja s hitnim službama na terenu i drugim neurološkim centrima

 Ekipa iz KBC-a Rijeka koja je izvela prve zahvate tromboektomije / Foto: S. DRECHSLER

RIJEKA - Kod akutnog moždanog udara od presudne je važnosti prepoznati ga i reagirati što prije jer su sa svakom izgubljenom minutom manje šanse za oporavak pacijenta, ali i za mogućnost primjene modernih metoda liječenja.

Mehanička tromboektomija kojom se endovaskularnim putem odstranjuje tromb iz krvnih žila glave, u KBC-u Zagreb primjenjuje se od 2015. godine, u KBC-u Split od prošle godine, dok KBC Rijeka ovih dana izvodi prve zahvate uvodeći tako ovu metodu u svoj redovni program. Sve se odvija pod vodstvom prof. dr. Marka Radoša, intervencijskog radiologa iz KBC-a Zagreb, koji ističe kako cjelokupni sustav zbrinjavanja moždanog udara mora biti organiziran tako da pacijent može što prije doći u centar gdje se ovakvi zahvati izvode.

Organizacija i umreženost

- Mehanička tromboektomija kod liječenja akutnog moždanog udara postala je u KBC-u Zagreb standardna metoda liječenja 2015. godine, nakon što je konačno dokazano da je ovakvo liječenje moguće u nekih pacijenata. Od 2016. godine postoji obaveza liječenja akutnog moždanog udara po protokolu koji podrazumijeva trombolitičku terapiju i provođenje mehaničke tromboektemije kod pacijenata koji su kandidati za takav zahvat. A pacijenti koji su prikladni za ovakav zahvat imaju okluziju velikih krvnih žila. Začepljenu veliku krvnu žilu moramo što prije rekanalizirati i to je suština cijelog zahvata. Tromb se vadi iz krvne žile glave da bi se rekanalizirala odnosno omogućila perfuzija mozga, kaže Radoš.

Liječenje je multidisciplinarno, u njemu uz intervencijske radiologe koji izvode sam zahvat, sudjeluju još i neurolozi i anesteziolozi, a izrazito je važna i suradnja s hitnim službama na terenu i drugim neurološkim centrima.

Kako kaže Radoš, grad koji poput Rijeke ima sveučilišnu bolnicu, jednostavno mora imati mogućnost liječenja intravenskim trombolitičkim procesom i mehaničkom tromoboektomijom.

3727554

- Rijeka s obzirom na sve to mora pokrivati tri županije: Primorsko-goransku, Istarsku i Ličko-senjsku županiju i tako omogućiti pacijentima da budu u potpunosti izliječeni od akutnog moždanog udara ako je to moguće. KBC Rijeka u dogledno vrijeme mora organizirati i edukaciju stanovništva, ali i organizacijski voditi cjelokupni sustav da bi se kroz dvije godine ovdje nalazio centar koji uspješno liječi moždani udar na principima suvremene medicine, smatra Radoš.

Na isti način prošle je godine ova metoda uvedena i u KBC-u Split koji danas obavi osamdesetak tromboektomija godišnje. Splitska bolnica pokriva veće područje od riječke, no kako tvrdi Radoš, uz turistički potencijal ove regije i KBC Rijeka dosegnut će splitske brojke. Primjerice, njegova matična kuća KBC Zagreb prošle je godine obavila 145 tromboektomija.

Brzina i efikasnost

A koliko su za uspješnu tromboektomiju važne organizacija i umreženost, najbolje svjedoči praksa. Naime, nakon što hitna medicinska služba dobije dojavu o pacijentu s teškim simptomima moždanog udara, on se dovodi do prve neurološke jedinice. Tu bi trebalo provesti intravensku trombolitičku terapiju kod koje se u venu daje posebni lijek, alteplaza koja se može primijeniti u periodu do četiri i pol sata od nastanka prvih simptoma moždanog udara.

3727556

- Ako se, međutim, kod prvog kontakta s pacijentom zaključi da je riječ o okluziji velikih krvnih žila, a radi se o žilama promjera tri milimetra, što je unutar mozga veliko, onda taj pacijent mora dobiti brzi nalaz CT-a i CT-angiografiju i u tom trenutku slika treba doputovati do centra koji provodi mehaničku tromboektomiju gdje se pak odmah odlučuje treba li preuzeti pacijenta.

Ako smo CT-angiografijom utvrdili da postoji okluzija velike krvne žile i pacijent je u vremenskom prozoru od šest sati, budući da prema protokolima u tom vremenu od nastanka prvih simptoma moždanog udara mora doći na angiografski stol, provodi se procedura koja treba biti brza i efikasna i koja će završiti rekanalizacijom krvne žile. Da bismo krvnu žilu kanalizirali, ulazimo u femoralnu arteriju sa specijaliziranim kateterima.

Kroz kateter koji nam služi kao vodilica ulazimo aspiracijskim kateterom koji nam omogućava da ga dovedemo u krvne žile u glave. Kateter mora savladati brojne zavoje i doći do mjesta gdje se nalazi tromb, a on se obično nalazi u srednjoj cerebralnoj arteriji odakle ga aspiriramo. To je naravno idealna situacija, a kod složenijih situacija složenije su i metode. No, uvijek se radi o minutama, a sa samo jednom izgubljenom minutom, propada nam dva milijuna neurona, opisuje Radoš.

Zbog utrke s vremenom pacijenti obično nisu u općoj antesteziji. Postupak se najčešće radi u sedaciji dok trajanje zahvata ovisi o brojnim individualnim faktorima svakog pojedinog pacijenta.

No, kako ističe Radoš, nakon uspješnog zahvata oporavak pacijenta se primjećuje već u angiosali.

Riječki su liječnici dosad izveli četiri ovakva zahvata, a Radoš vjeruje da će ih do kraja godine intervencijski radiolozi u Rijeci moći samostalno izvoditi.

Intervencijska neuroradiologija je relativno novo područje u medicini te, kako pojašnjava Radoš, uključuje puno više od liječenja akutnog moždanog udara i podrazumijeva liječenju svih krvožilnih malformacija u glavi.

Baza postoji

Dr. Slavica Kovačić, koordinatorica intervencijskog neuroradiološkog tima u KBC-u Rijeka kojeg još čine dr. Siniša Knežević, dr. Lovro Tkalčić i dr. Boris Bezak svjesna je da je riječki tim na početku dugotrajanog procesa uspješnijeg liječenja moždanih udara.

- No, već smo 2015. godine organizirali i educirali jedan tim ljudi koji su u prvom redu entuzijasti u svom poslu. Medicina tehnički ide jako naprijed i sada imamo mogućnost da pacijenta čiji je slučaj mogao završiti smrću ili trajnim invaliditetom, uspješno izliječimo, kaže Kovačić dok njezin kolega dr. Siniša Knežević podsjeća kako se u riječkoj bolnici već 15-ak godina razvija jedan segment neurointervencija kroz liječenje stenoza karotidnih arterija.
- Na tom području dosad smo izveli 300-tinjak procedura, što znači da bazu imamo, a sad se razvijamo dalje, smatra Knežević.

Statistički podaci ukazuju kako je u Hrvatskoj godišnje potrebno napraviti 700-tinjak tromboektomija, a broj pacijenata koji su kandidati za ovaj zahvat u skoroj će se budućnosti povećavati jer će se i njegovo indikacijsko područje širiti.

- Naša je ideja da s ovim zahvatima u budućnosti pokrivamo širu regiju. Zahvalio bih se KBC-u Zagreb, posebno prof. dr. Marku Radošu i njegovim kolegama koji borave kod nas i educiraju nas. Radi se o velikom entuzijazmu i želji svih nas da u Hrvatskoj ova vrlo bitna intervencijska metoda zaživi, zaključuje predstojnik Kliničkog zavoda za radiologiju prof. dr. Damir Miletić.

Operacije u tijeku / Foto: S. DRECHSLER

Konstantna skrb neurologa

Predstojnica riječke Klinike za neurologiju doc. dr. Vladimira Vuletić još jednom upozorava kako je brza reakcija kod moždanog udara presudna za uspješno liječenje trombolizom i mehaničkom tromboektomijom. Na Klinici za neurologiju akutni moždani udar već se dulje vrijeme liječi trombolizom, no broj pacijenata koji su stigli na vrijeme odnosno unutar četiri i pol sata još uvijek je manji od očekivanog.

- Strogo se držimo vremenskog prozora i drago mi je što mogu reći da smo povećali broj tromboliziranih pacijenata koji bi trebao dostići oko deset posto pacijenata s moždanim udarom. I kod mehaničke tromboektomije koju izvode intervencijski radiolozi, neurološki pacijent ostaje neurološki pacijent, a to znači da nakon ovog zahvata ostaje u JIL-u na Sušaku uz konstantnu skrb neurologa tijekom prva 24 sata nakon čega dolazi k nama na Neurologiju gdje se nastavlja njegovo liječenje, ističe Vuletić.