Posljedice izlijevanja

NEZAUSTAVLJIVA BUJICA Klanjci uvjereni da se poplava mogla izbjeći da su ih vlasti slušale

Marinko Glavan

Pojednostavljeno rečeno, ako u bocu od litre pokušate uliti dvije litre, to neće ići, prelit će se. Korito je redovito održavano, ali vidimo da je voda koja se slijeva s čitavog okolnog područja donijela ne samo granje, nego i čitava iščupana stabla i to je naprosto bilo previše te je došlo do poplave – kazao je Rački



RIJEKA Vodena bujica poharala je jučer ujutro središte Klane, nakon što se, zbog obilnih kiša Ričina izlila iz svog korita. Poplavljeni su podrumi brojnih obiteljskih kuća, kao i poslovni prostori u prizemljima zgrada u centru Klane, a dijelovi mjesta su bili bez opskrbe električnom energijom zbog opasnosti od strujnog udara. Do poplave je došlo zbog rekordne količine kiše, od čak 204 litre po kvadratnom metru, koja je pala u razdoblju kraćem od deset sati, ali i velike količine granja, srušenih stabala, otpada i drugog materijala koje je vodena bujica nosila sa sobom.


– Voda je nanijela ogromne količine granja i drugog materijala ovdje pod most, zbog čega nije više mogla protjecati te se prelila izvan korita i preko mosta. Most nizvodno blokirala je traktorska prikolica koju je voda također odnijela te je i tamo došlo do prelijevanja – objasnio nam je zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Rijeka Dario Gauš, kojeg smo zatekli na predjelu zvanom Obala, gdje su, uz sam centar Klane, zabilježene najveće štete od poplave.


– Očajni smo. Voda je počela nadirati oko šest ujutro i poplavila nam podrum do vrha, sve unutra je uništeno – kaže Marica Raspor, vlasnica jedne od najteže pogođenih obiteljskih kuća, uz samu obalu Ričine.




Foto Silvano Ježina


Foto Silvano Ježina



– Sve nam je poplavljeno, peć centralnog grijanja, drva koja smo pripremili za zimu, zamrzivač i kompletna zimnica. Ne znam koliko će se moći spasiti, ali šteta je za nas ogomna. Ja sam samohrani roditelj i samo deset metara drva za ogrjev je cijela moja plaća – kaže vlasnica kuće. Poplavljene su i kuće njenih susjeda Linde Šverko i Marije Dujlović, koje kažu kako je razina vode bila gotovo do vrha podruma u kojima im je uništena vrijedna imovina, poput zamrzivača, perilica i sušilica za rublje i drugo. Poplava se, smatraju mještani, mogla izbjeći da su se na vrijeme poduzele odgovarajuće mjere.


Stalna opasnost


– Prije točno dvadeset godina bila je ista ovakva poplava. Od tada do danas mi strepimo prilikom svake jače kiše, pokazalo se, nažalost, s pravom. Korito Ričine se ne čisti kako bi trebalo, što se vidi iz količine granja i otpada koje je voda nabila pod most. Osim toga, ovaj most tu kod nas odavno je trebalo zamijeniti, jer njegova konstrukcija je toliko široka da ispod njega ne može proteći sva voda. Nekad su ovuda prolazili tenkovi iz vojarne, pa je morao biti takav, ali već odavno ga je trebalo zamijeniti novim. Na sve to smo upozoravali općinske vlasti, ali nitko od dosadašnjih načelnika nije poduzeo ništa da nas zaštiti – ogorčeni su Klanjci s pogođenog područja na Obali.


Sa svojim sumještanima na licu mjesta bila je i načelnica Klane, Željka Šarčević Grgić, koja ističe kako nastalu štetu tek treba zbrojiti, nakon čega će se utvrditi postoje li propisani uvjeti za proglašenje elementarne nepogode.


Foto Silvano Ježina


Foto Silvano Ježina



– Odmah po dojavama o poplavi angažirane su sve dežurne službe, a u akciju su se uključili i gotovo svi mještani kojima sam na tome neizmjerno zahvalna. Angažirali smo i bager, u čemu nam je u susret izašao gospodin Dean Šajn te »grajfer« gospodina Branislava Šebelje iz Studene, kojima želim javno zahvaliti na pruženoj pomoći, baš kao i direktoru DIP Klana Miladinu Markoviću koji je osigurao vreće za pijesak. Na žalost, poplavljen je velik broj obiteljskih kuća, kao i niz lokala – ugostiteljski objekti, mesnica, cvjećarnica, trgovina, tako da će šteta sigurno biti velika – kaže načelnica. Osnovni problem je, prema njenim riječima, tehničke naravi, kod oba mosta gdje je došlo do naplavljivanja materijala i blokade korita, zbog čega se Ričina izlila.


– Ne želim nikoga optuživati prije nego se utvrde točni uzroci kako je do toga došlo, ali evidentno je da se tu mora nešto učiniti kako bi se ubuduće izbjegle ovakve situacije. U svemu ovome ipak moram reći da sam ponosna na svoje sumještane koji su iskazali veliku solidarnost i praktički svi pohitali u pomoć najugroženijima – rekla je načelnica. Uklanjanje posljedica poplave u Klani potrajat će po svemu sudeći još nekoliko dana, a kako je istaknula i načelnica, treba utvrditi postoje li uvjeti za proglašenje elementarne nepogode. Vatrogascima i mještanima na žalost, na ruku ne idu ni vremenske prognoze, prema kojima će i tijekom idućih dana biti kiše. I ovoga puta, baš kao i prije dvadeset godina, uzroci poplave su isti, što ukazuje da će Općina Klana, kao i Hrvatske vode, morati pronaći trajno rješenje koje će stanovnike kuća uz korito Ričine zaštiti od ponavljanja ovakvih nemilih događaja.


Na licu mjesta jučer se našao i direktor Vodnogospodarskog odjela Hrvatskih voda Vanja Rački, koji je istaknuo kako se korito Ričine redovito čisti, prema planu upravljanja ovim vodotokom, te da je osnovni uzrok poplave golema količina vode, koja je sa sobom donijela i velike količine granja i blata.


– Pojednostavljeno rečeno, ako u bocu od litre pokušate uliti dvije litre, to neće ići, prelit će se. Korito je redovito održavano, ali vidimo da je voda koja se slijeva s čitavog okolnog područja donijela ne samo granje, nego i čitava iščupana stabla i to je naprosto bilo previše te je došlo do poplave – kazao je Rački.