Učila za obuku

Medicinski fakultet dobiva anatomske modele nosnih šupljina i sinusa u – 3D printu

Andrej Petrak

Anatomski modeli nosne šupljine u 3D printu / Foto Roni BRMALJ

Anatomski modeli nosne šupljine u 3D printu / Foto Roni BRMALJ

Model služi za primjenu u nastavi anatomije i otorinolaringologije, a namijenjen je studentima medicine kao učilo i nadopuna za lakše i kvalitetnije savladavanje nastave



RIJEKA – Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci potpisao je ugovor s tvrtkom Tabletop, proizvođačem učila anatomskog modela nosnih šupljina i paranazalnih sinusa 3D Fess Slices, koji služi za primjenu u nastavi anatomije i otorinolaringologije.


Namijenjen je studentima medicine kao učilo i nadopuna za lakše i kvalitetnije savladavanje nastave. Agencija za strukovno obrazovanje uvrstila ga je u nastavni program, a istraživanja provedena na studentima Medicinskog fakulteta u Rijeci i Sveučilišta u Zürichu, na kolegiju Klinička anatomija, pokazala su da su ga studenti u potpunosti prihvatili kao nastavno pomagalo za aktivno učenje i savladavanje anatomije, pojasnio je prof. dr. Darko Manestar, začetnik ove ideje.


Učilo i nadopuna za lakše i kvalitetnije savladavanje nastave / Foto Roni BRMALJ


Učilo i nadopuna za lakše i kvalitetnije savladavanje nastave / Foto Roni BRMALJ





Model je nastao kao rezultat zajedničkog rada prof. dr. Manestra i doc. dr. Svena Maričića s Medicinskog fakulteta te prof. dr. Mladena Perinića s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, na čijoj su se katedri među prvima u Hrvatskoj počeli baviti 3D printom. Prof. dr. Perinić naglašava da se digitalni model može dodatno usavršavati, a ideja je da kasnije posluži i u kirurgiji.


– Jako smo sretni što je ovaj model među prvim ovakvim projektima na Sveučilištu. Očekujemo lijepe rezultate u budućnosti – rekao je Sven Maričić.


Dekan Medicinskog fakulteta Tomislav Rukavina potpisivanje ugovora ocijenio je značajnim korakom za fakultet, ali i šire.


Neven Tamarut, Mladen Jurčić, Tomislav Rukavina, Sven Maričić, Darko Manestar i Mladen Perinić / Foto Roni BRMALJ


Neven Tamarut, Mladen Jurčić, Tomislav Rukavina, Sven Maričić, Darko Manestar i Mladen Perinić / Foto Roni BRMALJ



– Vjerujemo da će ovaj model doživjeti svjetlo dana na tržištu, a toga nam u našoj domovini nedostaje, prvenstveno hrabrosti u realizaciji svojih ideja. Stisnut ćemo palčeve i nadati se da će se ova priča razvijati u dobrom smjeru – rekao je dekan Rukavina.


Direktoru Tabletopa Mladenu Jurčiću drago je da je njegova tvrtka prepoznata kao ona koja posjeduje znanje i tehnologiju da se bavi ovako kompleksnim odljevcima.


– Nadam se da će naš primjer biti svjetionik drugim pojedincima i poduzećima oko komercijalizacije njihovih ideja – rekao je Jurčić.


Projekt je financiran sredstvima Medicinskog fakulteta i HAMAG BICRO kroz program POS, dok je sveučilišni Ured za transfer tehnologije sufinancirao komercijalizaciju inovacije, odnosno 50 komada učila za vježbanje endoskopske kirurgije sinusa. Direktor razvoja STePa Ri Neven Tamarut najavio je da će nastaviti davati podršku Tabletopu i Medicinskom fakultetu u vidu financiranja odlaska na sajmove te traženja novih kanala za globalnu distribuciju modela. Određeni razgovori u tom smjeru, rekao je, već su pokrenuti, pa će model uskoro biti poslan u Skandinaviju. Krajnja cijena modela ovisi o dogovoru s distributerima, a Tamarut očekuje da bi se kretala između 100 i 300 dolara, dok dekan Rukavina kao potencijalno tržište vidi tisuće centara u Europi koji imaju potrebu za ovakvim modelima.