MIODRAG SILA O NOVOJ SEZONI “NOVINA” ‘Na Kvarneru ćemo snimati na brojnim novim lokacijama’

Edi Prodan

foto: HRT

foto: HRT



Počelo je snimanje nove generacije televizijskog serijala Novine. Sjajni uradak snimljen prema predlošku i scenariju Ivice Đikića, novinara i književnika te jednog od najboljih hrvatskih režisera Dalibora Matanića ne samo da je osvojio hrvatske gledatelje već je, zahvaljujući tematici i realizaciji pronašao put čak do gledatelja u SAD te Izraelu. Serija je k tome napravila velike pomake i po pitanju produkcije, naprosto u svim elementima koji stvaraju jedno takvo djelo izgledala je kao da – ne dolazi iz Hrvatske. I ma koliko to bilo poražavajuće po opće stanje unutar domaće filmske industrije, velika je to pohvala, ujedno i pokazatelj da se s ne pretjerano velikim sredstvima može i u Hrvatskoj realizirati djelo koje odiše najvišim svjetskim standardima.


Moć Rijeke


Ovih je dana počelo snimanje i drugog djela serije, ciklus koji ovog puta problematizira stanje u hrvatskom političkom sustavu. Koje, ma koliko bilo specifično devijantno na ovim prostorima, zrcali i opću političku sliku u nizu tranzicijskih država. Pa i ne samo njih jer od takvih »bolesti« nisu imune ni razvijene zapadne demokracije.


Novine su po pitanju grada Rijeke bile zanimljive jer je upravo Rijeka bila jedan od glavnih »glumaca«. U čitavom nizu elemenata, ne samo kao pozornica na kojoj se radnja odvija. S obzirom da je i po tom pitanju rezultat bio sjajan, snimanje se opet u jednoj značajnoj mjeri odvija na riječkim lokacijama. Uostalom, da je to dobitna kombinacija bilo je vidljivo po nizu reakcija koje su uslijedile nakon što je odrađen novinarski prvijenac serijala Novine. Moć Rijeke i kadrova koje pruža, s kopna ili iz zraka, seriji je dao onu neophodnu komponentu koji nigdje drugdje ne bi mogla dobiti.




Rijeka je naprosto bila dodana vrijednost Novina, ali dogodio se i jedan drugi proces koji je od Rijeke je učinio – zvijezdu. Malo je koja situacija u novijoj povijesti proizvela toliko pozitivnog zanimanja za metropolu Kvarnera kao što je to učinila ta serija. Stoga, ista meta – isto rastojanje, ista ekipa na istoj lokaciji. Producentski dvojac Nebojša Taraba i Miodrag Sila i njihova medijska kuća »Drugi plan«, kao i njihovi suradnici u Rijeci, Liberta Mišan i Dean Lalić prije svih, krenuli su u snimanje eksterijera. O drugoj generaciji Novina razgovarali smo s Miodragom Silom koji se ovih dana vrlo intenzivno kreće riječkim prostorima.


Startali ste sa snimanjem i na riječkom području. Koje su sve lokacije u planu?


– Nemate vi dovoljno mjesta u novinama da nabrojim sve lokacije na kojima cemo snimati u Rijeci i okolici! Trudimo se ove godine snimati na nekim novim lokacijama kako se ne bismo ponavljali. A drago mi je što snimamo i u okolici Rijeke, na Krku, u Čavlima te u prekrasnom Kastvu koji nas je u svakom slučaju oduševio. Dakako ne smijemo zaboraviti ni Omišalj, a od riječkih lokaliteta izdvojio bih galeriju Mali salon, Kantridu te posebno bazenski kompleks u tom riječkom kvartu.


Ono što je također karakteristično, Rijeka ovog puta daje i niz interijera. Poznato nam je naime da će se, i to upravo u Kastvu, koristiti jedan od restorana vrhunskog izgleda i jednake takve kuhinje, u seriju ulazi i jedna unikatna vila, rad riječkog arhitekta koja se nalazi iznad Opatije, specifični i interijeri.


– Ono što najprije ističem je novi opatijski prostor, centar Gervais gdje snimamo neke od glavnih scena u ovoj sezoni i koji nam se toliko svidio da smo neke od njih čak mijenjali kako bismo ih uklopili u scenarij. Kao posebno dopadljiv ističem i Sveučilišni centar u Rijeci koji ce glumiti zgradu Vlade RH, dodaje Sila.


Novine imaju i osebujnu glumačku ekipu. Mnogi su je isticali kao vrlo kompaktnu, moćnu u svakom smislu. Tko su dakle glavni protagonisti serijala?


– Pored naših stalnih likova iz novinarske redakcije koje predvode Branka Katić i Trpimir Jurkić, veliku ulogu u ovoj sezoni ima Dragan Despot kao gradonačelnik Tomašević, lik koji želi postati predsjednikom države. Vaš Riječanin Dražen Mikulić ima također važnu ulogu u ovoj sezoni. Tu je i legendarni Zdenko Jelčić. Imamo i nove likove. Nives Ivanković, Helena Minić Matanić, Livio Badurina su među istaknutijima. S nama je i izvrsni glumac iz susjedne Bosne i Hercegovine Izudin Bajrović. Im ih mnogo, a onima koje nisam spomenuo, unaprijed se ispričavam. Jer, kao i u slučaju lokaliteta – vi opet nemate dovoljno prostora za nabrojat sve likove u seriji. No da ne bude dvojbe, kad je riječ o spomenutim i onima koji to nisu, glume ih redom sve izvrsni glumci, naglašava Sila.


Visoki nivo


Početak snimanja je bio odgođen na nekoliko tjedana. Došlo je do manjih poremećaja, no kao i u prethodnom slučaju, vremenski i klimatski sve je skoro podudarno. Uostalom, kad je jedna tako velika produkcija u pitanju, manja odstupanja se itekako mogu dogoditi. Ono što je jedno od pitanja, mada bismo nakon svega bili skloni tvrditi da je i to neupitno, pitanje je zadržavanja kvalitete opće produkcije kao i krajnjeg proizvoda.


– Ne morate brinuti. Ne samo da ćemo uspjeti održati nivo već sam siguran da ćemo biti puno bolji nego što smo bili u prvoj sezoni. Takav je i scenarij, a i tehnički smo uveli neke novine koje će značajno obogatiti sliku serije.


Startale su dakle Novine II. S obzirom na najave, turbulentni Đikićev scenariji i znane Matanićeve režiserske sposobnosti, uistinu ne preostaje drugo nego nadati se što skorijem dovršetku snimanja i – premijeri. Kad ju možemo očekivati?


– Kako vam je poznato, serija se snima za potrebe HTV-a, tako da je to isključivo u njihovoj nadležnosti kad će je pustiti u svoj program. Koliko mi je poznato iz razgovora s njihovim čelnim ljudima, Novine bi trebale biti jedan od najznačajnijih projekata jesenske sheme HRT-a, završio je Sila.