Seoski razvoj

Komadina najavio konferenciju o gospodarskome i demografskom razvoju Gorskog kotara

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Vedran Kružić rekao je da se na konferenciji žele definirati projekti i projektne aktivnosti koji mogu što prije donijeti rezultate, u prvom redu u gospodarskome i demografskom razvoju Gorskog kotara



RIJEKA Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina najavio je u ponedjeljak konferenciju o razvoju Gorskog kotara, koja će se 26. travnja održati u Mrkoplju, te druge aktivnosti vezane za seoski razvoj Gorskog kotara i otoka.


Ravnatelj Regionalne razvojne agencije Vedran Kružić rekao je da se na konferenciji žele definirati projekti i projektne aktivnosti koji mogu što prije donijeti rezultate, u prvom redu u gospodarskome i demografskom razvoju Gorskog kotara.


Jedan od većih projekata na Kvarnerskim otocima je projekt Unije – samoodrživi otok, koji će se provoditi u sklopu većeg europskog projekta i u kojemu se planira izgradnja prve fotonaponske elektrane i spremnika energije na hrvatskim otocima.




Direktor Regionalne energetske agencije (REA) Kvarner Darko Jardas rekao je da će idući tjedan u Bruxellesu biti potpisan ugovor kojim se za razvoj tog projekta dodjeljuje dva milijuna eura. Nositelj investicije, jednako kao i kod velike solarne elektrane na Cresu, trebao bi biti HEP jer je već iskazao namjeru uključiti se.


Partneri u hrvatskom dijelu projekta na Unijama su REA Kvarner, tvrtka Ericsson Nikola Tesla, Fakultet strojarstva i brodogradnje iz Zagreba te creska Odvodnja i vodoopskrba. Ove godine će biti dobivene potrebne dozvole, a početak gradnje elektrane očekuje se 2020.


Tijekom projekta tražit će se i rješenja za obližnje otoke kako bi i oni mogli biti energetski samodostatni.


Komadina o sjednici Predsjedništva SDP-a


U nastavku konferencije župan Zlatko Komadina odgovarao je na pitanja novinara. Na pitanje hoće li na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva SDP-a predložiti skidanje suspenzije za četvoricu stranačkih kolega, Komadina je odgovorio kako pretpostavlja da će i o tome razgovarati. »Na tom tragu sam govorio da, kada uključujemo vanjske ljude i ljude koji su napuštali SDP i svojevremeno bili protiv svoje nekadašnje stranke, onda je red da razgovaramo i o ljudima koji su u stranci, a koji su napravili greške u koracima«, rekao je.


Na tvrdnju medija da Zoran Milanović neće poduprijeti SDP na izborima za Europski parlament, da se očito odmiče od te stranke, te na upit koga vidi kao predsjedničkog kandidata SDP-a, Komadina je rekao kako ne zna primiče li se Milanović ili odmiče.


»Nemam namjeru komentirati njegove stavove, neka sam komentira«, rekao je i dodao kako, koliko zna, Milanović osobno nije rekao ništa. »Za sebe znam da ću podržati listu SDP-a«, istaknuo je Komadina i dodao da će se kandidati za predsjedničke izbore utvrditi na Glavnom odboru kada za to dođe vrijeme te kako je zasad dogovor da to bude poslije europskih izbora.


Mislim da imamo dovoljno relevantnih ljudi da utvrdimo kandidaturu, da SDP kao najjača oporbena stranka mora imati kandidata i da ćemo ga imati, rekao je Komadina.