Gospodarenje otpadom

Inspekcija na Marišćini. Iz Ekoplusa tvrde: ‘Nisu se osjetili iritirajući mirisi’

Biljana Savić

Projekt Marišćina ne odstupa od ugovorenih parametara, tvrde iz Ekoplusa  / Snimio Marko GRACIN

Projekt Marišćina ne odstupa od ugovorenih parametara, tvrde iz Ekoplusa / Snimio Marko GRACIN

Nadzorom je utvrđeno da od posljednjeg  inspekcijskog nadzora provedenog 29. svibnja ove godine do nadzora obavljenog 3. kolovoza, kao ni u trenutku inspekcijskog nadzora, nije bilo tehnoloških ni procesnih poremećaja, kvarova opreme, niti poremećaja u opskrbi električnom energijom  



RIJEKA   Temeljem zaprimljene prijave o pojavi neugodnih mirisa u okolici ŽCGO-a Marišćina, Služba inspekcijskog nadzora zaštite okoliša Ministarstva zaštite okoliša i energetike, 3. kolovoza ove godine provela je inspekcijski nadzor trgovačkog društva Ekoplus.


 U nadzoru je izvršen obilazak Centra za gospodarenje otpadom u prisustvu odgovorne osobe za ŽCGO Marišćina, prostori oko MBO postrojenja i plohe za odlaganje otpada te je izvršeno foto-dokumentiranje lokacija.

Mjerenja ZZJZ-a


– Nadzorom je utvrđeno da u razdoblju od posljednjeg  inspekcijskog nadzora provedenog 29. svibnja ove godine do nadzora obavljenog 3. kolovoza, kao ni u trenutku inspekcijskog nadzora, nije bilo tehnoloških ni procesnih poremećaja, kvarova opreme, niti poremećaja u opskrbi električnom energijom –  izvješćuju iz Uprave TD-a Ekoplus i navode da je obilaskom lokacije odlagališne plohe 1A, utvrđeno da se izvršilo preporučeno prekrivanje odlagališta LDPE folijom na oko 75-80 posto odlagališne plohe koja je učvršćena nakupinama grita (troske), kako bi se i na taj način spriječilo potencijalno širenje neugodnih mirisa.


 – U trenutku inspekcijskog nadzora nisu se osjetili neugodni mirisi oko odlagališne plohe. Oko samog MBO postrojenja su se osjetili neugodni mirisi i to u trenutku kad se odvijao iskrcaj otpada s jednog kamiona tvrtke Čistoća iz Rijeke u prihvatnu jamu, a čija je posljedica sastav otpada. Prisutnost mirisa se osjeti i prolaskom pored bazena biofiltera, međutim, taj miris nije neugodan ni iritirajući i nalazi se u neposrednoj blizini upravne zgrade Ekoplusa – priopćili su iz Ekoplusa i naveli da je tijekom nadzora izvršen i uvid u internetski preglednik Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a koji  kontinuirano prati kvalitetu zraka na mjernoj postaji Viškovo-Marišćina.




 – Od zadnjeg inspekcijskog nadzora nije bilo prekoračenja vrijednosti dnevnih prosjeka za nijedan mjereni parametar (NO2, O3, H2S, PM10, CO, NH3, C6H6), za cijelo razdoblje lipnja i srpnja, te 1. i 2. kolovoza.  Ekoplus je predočio i kvartalni izvještaj NZZJZ PGŽ o praćenju kvalitete zraka na mjernoj postaji Viškovo-Marišćina, za razdoblje od siječnja do ožujka ove godine – kažu u Ekoplusu. Također navode da je NZZJZ PGŽ  prošlog ljeta izvršio analizu o zapažanju neugodnih mirisa na 5 postaja u okolici ŽCGO-a, i to posebno noću uz predočeno izvješće na koje je transponirana i učestalost i smjer vjetrova.  


 – Praćenje  pojavnosti neugodnih mirisa nastavilo se i tijekom ovog ljeta i to u dnevnim terminima, radnim danima, a uskoro se očekuje da bi u funkciju trebao biti stavljen i uređaj »elektronski nos« za detekciju neugodnih mirisa – najavljuju iz Ekoplusa.


Odlukom Općine Viškovo, u siječnju 2018. osnovana je i radna skupina za praćenje kakvoće zraka koju čine predstavnik Ekoplusa, predstavnik NZZJZ PGŽ, predstavnik PGŽ, predstavnik Mjesnog odbora Marčelji i predstavnik Općine Viškovo. Radna skupina redovito prati stanje kvalitete zraka, mjerenja neugodnih mirisa o čemu izvještava načelnicu Općine Viškovo te su predočena i dva zadnja zapisnika o sastancima održanim 28. 5. i 26. 7. 2018.



Kako izvješćuju iz Ekoplusa, 1. kolovoza 2018. u ŽCGO je zaprimljena količina od 339,61 tona u 65 dovoza, dok je dan kasnije u ŽCGO  zaprimljena količina od 383,39 tona u 77 dovoza.  – Dnevni prosjek ulaza otpada varira u količini od oko 400 tona. Tako je 30. srpnja odloženo 369,04 tone otpada dok je 2. kolovoza odloženo 373,55 tona. Dnevni prosjek odlaganja otpada varira oko 350 tona. Nadzorom je utvrđeno da je zadnji izlaz otpada iz ŽCGO-a bio 28. lipnja i predan je tvrtki Metis d.d.  Radi se o korisnim sirovinama koje se izdvajaju iz otpada tijekom mehaničko-biološke obrade, prije konačnog odlaganja na odlagališnu plohu.


U ŽCGO Marišćina se zaprima i obrađuje miješani komunalni otpad s područja Rijeke i okolice, područja Liburnije te pretovarnih stanica Novi Vinodolski, Vrbovsko, otok Cres i otok Rab. Radi povećanog obima posla i turističke sezone, ŽCGO Marišćina od svibnja radi u dvije smjene, a planira se da će takav rad potrajati otprilike do kraja rujna. Kada se izvan navedenog perioda rad odvija u jednoj smjeni, ŽCGO svejedno radi stopostotnim kapacitetom. Subotom je također organiziran rad u dvije smjene dok nedjeljom ŽCGO ne radi.


Pozitivni propisi


Inspekcijskom nalazu iz kojeg je vidljivo da se poslovanje Ekoplusa i upravljanje Marišćinom odvija u skladu s pozitivnim propisima i praksama, vrijedi pridodati i pozitivno izvješće predstavnika JASPERS-a, instrumenta partnerstva za tehničku pomoć u okviru kojeg djeluju tri partnera: Europska komisija, Europska investicijska banka (EIB) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), za projekte koji su sufinancirani sredstvima iz strukturnih i investicijskih fondova partnera.


U okviru ovog instrumenta izvršen je i konačni pregled kvalitete projekta koji je pozitivno ocijenjen. Kada bi projekt odstupao od ugovorenih parametara i bio kako to često navodi Krizni eko stožer Marišćina, ekološki i tehnološki upitan, tada vjerojatno ne bi mogao niti dobiti sredstva, a ako bi ih i dobio, u slučaju bilo kakvih odstupanja morao bi se izvršiti povrat dobivenih sredstava za njegovu izgradnju – stoji u priopćenju Ekoplusa.