Sukob

Hoće li Rijeka na nove izbore? Vojko Obersnel pozvao Gradsko vijeće da se samoraspusti

Damir Cupać

Vojko Obersnel, Foto: R. BRMALJ

Vojko Obersnel, Foto: R. BRMALJ

S obzirom na način kako funkcioniraju, služeći se lažima i manipulacijama, bilo bi poželjno da raspuste Gradsko vijeće i da provjere koliko povjerenje imaju među građanima, poručio je Vojko Obersnel o situaciju u Gradskom vijeću



Gradonačelnik Vojko Obersnel odlučio je uzvratiti na prošlotjedne optužbe Liste za Rijeku, Akcije mladih, Mosta, HDZ-a i Hrvoja Burića, a u vezi s neprolaskom nove Odluke o komunalnoj naknadi, prozvavši još jednom sve njih da će se smanjiti standard održavanja i čistoće javnih površina te svega onoga što se financira namjenski iz sredstava komunalne naknade.


Pozvao je sve njih da odluče o samoraspuštanju Gradskoga vijeća kako bi provjerili imaju li povjerenje građana.


– Riječ je o prozivkama i orekstriranom napadu oporbe ili većine u Gradskom vijeću, a jesu li oporba ili većina, teško je reći. Njihovi istupi izgledaju kao da smo ušli u predizborno vrijeme, a ako baš hoće na izbore, jedini način je raspuštanje Gradskoga vijeća.




S obzirom na način kako funkcioniraju, služeći se lažima i manipulacijama, bilo bi poželjno da raspuste Gradsko vijeće i da provjere koliko povjerenje imaju među građanima, poručio je Obersnel.


On je dodao da izvršna vlast podrazumijeva odgovornost i predlaganje nepopularnih mjera ako se grad želi dalje razvijati.


– Zakonom je određeno da jedinice lokalne samouprave u pravilu ovise o politici vlade koja određuje njihov način financiranja, uglavnom kroz porezne prihode te administrativne pristojbe – komunalni doprinos i komunalnu naknadu, i vlastite prihode koji su u slučaju Rijeke bolji od Splita, a proporcionalno i od Zagreba.


Na prihode od gospodarskih djelatnosti ne možemo računati jer je lokalnoj samoupravi to onemogućeno, iako u Europi gradovi mogu biti u vlasništvu poduzeća, recimo luka.


Tome treba dodati da su sve vlade do sada, nažalost i SDP-ove, ostavile lokalnu samoupravu bez značajnih prihoda.


Kada gledamo riječki proračun, on je manji za 40 do 50 milijuna kuna zbog odluka vlade. I onda oporba ili vlast u Gradskom vijeću, ni sam ne znam, tvrdi da je komunalna naknada harač. A riječ je o zakonom određenom javnom davanju, izjavio je Obersnel.


Vojko Obersnel / Foto: R. BRMALJ


Vojko Obersnel / Foto: R. BRMALJ



Riječki gradonačelnik još je jednom ponovio što je bila bit nove odluke.


– Pokušali smo napraviti pravilniju raspodjelu naplate komunalne naknade, a ne poskupjeti račune. Predložili smo zone unutar mjesnih odbora jer je jedan od kriterija za obračuna komunalna opremljenost. Upravo su u tijeku natječaji za male komunalne akcije, a od 2004. godine do danas na taj je način uloženo 160 milijuna kuna.


Da je prihvaćena nova odluka, tamo gdje je veći komunalni standard bila bi veća komunalna naknada.


Što se tiče građana, njima bi komunalna naknada ili pojeftinila nekoliko kuna ili bi poskupjela, ako uzmemo za primjer stan od 65 kvadrata, najviše oko 16 kuna. Teško da se takav prijedlog može zvati haračem.


Htjeli smo olakšati gospodarskim subjektima koji se bave proizvodnom djelatnošću na način da im smanjimo komunalnu naknadu. Tako bi 3. maj na godišnjoj razini plaćao oko 2 milijuna kuna manje, a Strojogradnja oko 900.000 kuna…, naveo je Obersnel.


On se osvrnuo i na kritike gradskih vijećnika da ih neopravdano proziva da će biti krivi za smanjeni standard održavanja javnih površina.


– To nisu nikakve kritike već utvrđivanje činjeničnog stanja. Nećemo uprihodovati 12 milijuna kuna i to će se osjetiti na standardu. Možemo ukinuti komunalnu nalnadu, ali moramo biti svjesni što će to značiti. Upravo je u tijeku savjetovanje temeljem prijedloga odluke o komunalnoj gradskoga vijećnika Danka Švorinića. Prema tom prijedlogu sredstva će se smanjiti za dotanih 26 milijuna kuna. Oni koji budu glasovali u Gradskom vijeću za takav prijedlog moraju biti svjesni što će to značiti, upozorio je Obersnel.


Dodao je i da gradski vijećnici manipuliraju podacima kada je riječ o visini komunalne naknade.


– Tvrde da je komunalna naknada najviša u Hrvatskoj. Mi vrijednost boda imamo najvišu, ali samo u zoni koja se odnosi na Korzo. A ukupno zaduženje za stambeni prostor na Korzu iznosi oko 7.000 kuna mjesečno. I kada govore o haraču koji provodim kao gradonačelnik, zaboravljaju na naš socijalni program koji pokriva 500-tinjak osoba kada je riječ o plaćanju komunalne naknade. Da je po HDZ-ovim socijalnim standardima, pravo na pomoć imalo bi samo 12 posto korisnika od ukupnog broja, kazao je Obersnel.


Kada je riječ o optužbama da Grad Rijeka nikada nije zatražilo od Ministarstva zaštite okoliša izuzeće od provedbe uredbe prema kojoj je napravljena i odluka o gospodarenju otpadom, Obersnel je naveo da je resorno ministarstvo u pisanoj formi u nekoliko navrata kontaktirano, a održani su i sastanci.


– Od kuda gradskoj vijećnici Petri Mandić informacija da se nismo obratili resornom ministarstvu, ne znam, ali to nije točno. Naša odluka je zakonita, a ostale gluposti neću komentirati. Odgovorio bih i na upit za što je utrošen kredit od 10 milijuna franaka za koji je u zalog svojevremeno stavljena zgrada HKD-a. Utrošen je za izgradnju ceste A na Drenovi, Ulice Zagrad, proširenje Osječke ulice, imovinsko-pravnu pripremu za cestu D-404, za gradnju portala tunela za nju, zaključio je Obersnel, pozvavši još jednom sve one koji zazivaju izbore da se raspuste sami jer je to najjeftinija varijanta.