HGK

Gospodarstvo u PGŽ-u posustaje u investicijama, potrebno jače subvencioniranje poduzetništva

Orjana Antešić

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

U PGŽ-u je 9.689 poduzetnika koji zajedno zapošljavaju 60.244 radnika ostvarilo 5 posto veće prihode, dobit porasla je 13 posto, ali po tim pokazateljima i dalje su tek na 4. mjestu, nakon Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Istarske, ali i Splitsko-dalmatinske



Županijsku gospodarsku komoru u Rijeci i u naredne će četiri godine voditi Vidoje Vujić, koji je ujedno bio i jedini kandidat za tu dužnost, a Gospodarsko vijeće Komore potvrdilo ga je jučer jednoglasno. Sa sjednice ovog središnjeg tijela Županijske komore Rijeka jedinicama lokalne samouprave i uprave bit će odaslani dopisi kojim će ih se nastojati podsjetiti i animirati da se u proračunima za sljedeću godinu pokuša iznaći više sredstava za poduzetništvo.


Povod su podaci i analize Ministarstva financija i Državnog zavoda za statistiku slijedom kojih je u prošloj godini za subvencioniranje poduzetništva izvan javnog sektora na razini Hrvatske izdvojeno (tek) 135 milijuna kuna.


Grad Pula u ovom se vidu stimuliranja svojeg lokalnog gospodarstva iskazao najboljim jer je ispalo da za poduzetništvo izdvaja 156 kuna po stanovniku. U top 5 gradova slijede još Buzet, Vukovar, Vis i Novalja. Grad Rijeka po ovoj je analizi bio debelo ispod hrvatskog prosjeka od 31,5 kune po stanovniku.





Najveću prosječnu plaću u PGŽ lani je imala općina Punat – 5.446 kuna, gradovi Krk i Cres – 5. 435 odnosno 5.369 kuna, a potom Rijeka s 5.368 kuna. Najniža primanja bila su u Skradu – svega 3.371 kunu. Među 9.689 poduzetnika na razini županije, njih 6.241 lani je poslovalo s dobiti, a 3.448 bili su gubitaši.



Pokazatelji razvoja


U gradu na Rječini za subvencioniranje poduzetnika izvan javnog sektora prošle se godine izdvojilo 22 kune po stanovniku, u Splitu 33 kune, Zagrebu 57 dok je, primjerice, Osijek na začelju te liste sa svega 4 kune po glavi stanovnika. Na sjednici Gospodarskog vijeća Komore u Rijeci prezentirani su i lanjski rezultati poslovanja gospodarstva Primorsko-goranske županije. Po većini glavnih pokazatelja – od broja poduzetnika, ukupnim ostvarenim prihodima i dobiti poduzetništva, PGŽ je na rang listi lani »smjestila« na četvrtom mjestu, nakon Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Istarske, ali i Splitsko-dalmatinske županije. Po prosječnoj neto plaći od 5.032 kune, primjerice, PGŽ je na 5. mjestu dok je za poziciju niže kada su u pitanju investicije.


Ulaganja u novu dugotrajnu imovinu na području PGŽ-a lani je bilo 1,25 milijardi kuna što je za 17 posto slabije u odnosu na 2015. godinu. Ukupno 9.689 primorsko-goranskih poduzetnika, koji zajedno zapošljavaju 60.244 radnika, imalo je za 5 posto veće prihode ili 34,9 milijardi kuna, a drastičan skok od čak 64 posto u odnosu na 2015. bilježi se na stavci neto dobiti koja je porasla za 468,5 milijuna i iznosila je ukupno 1,2 milijarde kuna. Trgovinski saldo bio je u pozitivi je za 4,3 milijarde kuna.


Manje zaposlenih


Rezmirajući protekli četverogodišnji mandat, Vidoje Vujić konstatirao je kako se u Županijskoj komori postigla poželjna kvaliteta rada.


– Naravno da uvijek može bolje, ali uvjeren sam da smo napravili puno – ocjena je Vujića koji je, između ostalog, istaknuo da se broj zaposlenika u stručnim službama Komore smanjio za gotovo duplo u odnosu na prije četiri godine, tako danas na Bulevaru oslobođenja zaposleno 22 djelatnika. Pritom se, zaključio je predsjednik Komore, nije ništa izgubilo na učinkovitosti, dapače. Nekadašnjih osam strukovnih skupina, koje su djelovale pri Komori, porastao je na čak 26. U tijeku je i izrada izvedbene dokumentacije i raspisivanje natječaja za izgradnju Mediteranskog obrazovnog centra inovativnosti na prostoru ex motela Panorama, koji je prijavljen za bespovratna sredstva iz Eu fondova.


Vujić je jučer još jednom istanuo kako očekuje da će se Komora i njihove službe u te nove prostore preseliti tijekom iduće godine dok bi se zgrada na Bulevaru ili prodala ili dala u najam.