Počinje ljetni rok

Danas na državnu maturu kreće 2.114 učenika iz PGŽ-a: Čekaju ih znatno strože kontrole

Ingrid Šestan Kučić

Foto M. Angelini

Foto M. Angelini

Najmasovniji izlasci maturanata na ispite bit će 17. lipnja kada se piše test iz hrvatskog jezika, potom 19. lipnja kada je na rasporedu engleski jezik te 26. lipnja kada se piše matematika. Najmanje maturanata, svega jedan, pisat će ispit iz španjolskog te latinskog jezika



RIJEKA – Ispitima iz materinskih jezika nacionalnih manjina danas počinje ljetni rok državne mature, a u Primorsko-goranskoj županiji standardizirane ispite ove će godine pisati 2.114 maturanata. Naime, toliko ih je prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja ove godine prijavilo maturu. Iako državna matura počinje danas najmasovniji izlasci maturanata na ispite bit će 17. lipnja kada se piše test iz hrvatskog jezika, potom 19. lipnja kada je na rasporedu engleski jezik te 26. lipnja kada je na redu ispit iz matematike.


Nova pravila


Prema podacima Nacionalnog centra daleko veći broj učenika odlučio je polagati B razinu iz matematike, njih 1.649, dok će A razinu polagati svega 464 maturanata. Za razliku od matematike, kod odabira razine hrvatskog jezika gotovo je podjednak broj onih koji su se odlučili za teži i za lakši ispit pa će tako A razinu polagati 1.074 učenika, a B njih 1.040. Slična je situacija i kod ispita iz engleskog jezika gdje je A razinu prijavilo 907 maturanata, a B razinu njih 1.046.


Što se tiče izbornih predmeta, najveći broj primorsko-goranskih srednjoškolaca prijavilo je ispit iz fizike, njih 452, s 398 prijava slijedi bilogija, a potom informatika koju je odabralo 259 maturanata. Najmanje maturanata, svega jedan, pisat će ispit iz španjolskog te latinskog jezika, dok je glazbenu umjetnost odabralo 4 maturanata, a francuski jezik i vjeronauk je prijavilo njih 8.




Novost ovogodišnje državne mature nova su pravila o pripremi, organizaciji i provedbi ispita državne mature koja propisuju da se strože kontrolira moguće posjedovanje elektroničkih uređaja tijekom ispita. U pravilima NCVVO-a jasno je istaknuto da pristupnik tijekom ispita ne smije imati u blizini radnoga mjesta mobilni telefon niti druge elektroničke audiouređaje i videouređaje, poput pametnih satova ili naočale te slušalica, niti se smije njima koristiti.



Od ove godine maturanti ne smiju imati ni vlastite kemijske olovke, već će školama u kutijama s ispitima biti dostavljenje i kemijske olovke s kojima će se pisati ispiti. Učenicima će se kemijske olovke dijeliti na početku svakoga ispita, a na završetku učenik uz ispitni materijal predaje i kemijsku olovku koja će se zatim upotrebljavati pri provedbi sljedećih ispita. lsto tako, pristupnici koji polažu ispit iz likovne umjetnosti dobit će potreban flomaster kojim će označavati tražene elemente u ispitnoj knjižici. Učenici ne smiju imati na klupi pribor kao što su kemijske olovke, grafitne olovke, gumice, šestar i slično.


Strože kontrole


Tijekom pisanja ispita iz matematike, fizike i kemije dopušteno je koristiti se samo jednim trokutom ili ravnalom te džepnim računalom propisanih karakteristika i bez poklopca. Stroža pravila i kontrole učenika na ovogodišnjoj maturi posljedica su organiziranih prevara koje su se dogodile na ljetnom roku mature prošle godine kada su zabilježena dva slučaja korištenja kamerice u olovkama i slušalica.


Koliko su bili uspješni na ispitima, maturanti će saznati 10. srpnja kada će biti objavaljeni rezultati, dok će 15. srpnja biti objavljeni konačni rezultati, a podjela svjedodžbi održat će se 17. srpnja.