Slučaj Jurešić

DINKO BEAKOVIĆ TRAŽI ODGOVORNOST: Komadina nema integritet ni moralno pravo za voditi Županiju

Damir Cupać

foto: Ivica Tomić

foto: Ivica Tomić

 Izražavamo još jednom sumnju da je počinjeno kazneno djelo krivotvorenja službenih dokumenata, upozorio je Beaković. On je najavio da će tražiti odgovornost na Županijskoj skupštini zbog ovoga i niza drugih slučajeva namještanja javnih natječaja.



RIJEKA – Županijski vijećnik HDZ-a Dinko Beaković ocijenio je da je slučaj pročelnika za kulturu Valerija Jurešića koji je dobio otkaz nakon sudskog rješenja novi dokaz da župan Zlatko Komadina mora dati ostavku jer više nema integritet ni moralno pravo za voditi Primorsko-goransku županiju.


– Sve što se godinama događalo pokazuje da – ili kriminalna hobotnica upravlja Zlatkom Komadinom, ili joj je on na čelu. Ovaj slučaj obiluje kaznenim djelima, a jedno od njih je krivotvorenje službenih dokumenata u što su umiješani i u Županiji i u mirovinskom. Od 2013. godine unazad, postoji opravdana sumnja, krivotvorio se radni staž kako bi se dokazalo da je Jurešić radio na poslovima visoke stručne spreme. A da to nije tako, svjedoče plaćeni doprinosi za poslove niže i srednje stručne spreme. Odgovorno tvrdim da je sve to točno, a ako nije, spreman sam dati ostavku na mjesto županijskoga vijećnika, izjavio je Beaković. On je dodao da o nezakonitostima svjedoče i činjenice oko Jurešićeve diplome.


– Povjerenstvo za provedbu natječaja moralo je isključiti Valerija Jurešića zbog toga što nije priložio diplomu. Natječaj je bio raspisan puno prije datuma koji mu stoji na diplomi, a to je 6. prosinac 2013. godine. U redu, na diplomi piše da je diplomirao 22. ožujka 2013. godine, ali na natječaju nije priložio ono što je bilo potrebno priložiti. O traženom radnom iskustvu na odgovarajućim poslovima visoke stručne spreme, deplasirano je i pričati. Netko tko je diplomirao 2013. godine te iste godine nije mogao imati pet godina iskustva.




No, da bi se zadovoljila forma počelo je prepravljane službenih dokumenata u mirovinskom. Neka nam iznesu dokaz da to nije istina i ja sam spreman dati ostavku na mjesto županijskoga vijećnika. Izražavamo još jednom sumnju da je počinjeno kazneno djelo krivotvorenja službenih dokumenata, upozorio je Beaković. On je najavio da će tražiti odgovornost na Županijskoj skupštini zbog ovoga i niza drugih slučajeva namještanja javnih natječaja.


– Još jednom ću tražiti odgovornost svih koji su uključeni u ovaj slučaj i ostavku župana Komadine. Što sa svim odlukama koje je Jurešić kao pročelnik potpisivao, što sa svim onim što mu je od 2013. godine isplaćeno kao pročelniku. On sada najavljuje da će se javiti ponovno na natječaj za pročelnika. Iako je svima jasno da nije mogao skupiti pet godina iskustva jer se ovako stečeno iskustvo mora poništiti. Ako imaju morala i obraza, to se neće dogoditi, ali sve je moguće, zaključio je Beaković.