FESTIVAL ZNANOSTI

Cjelodnevna događanja na Sveučilišnim odjelima: Znanstveni laboratoriji otvoreni najmlađima

Ingrid Šestan Kučić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA Čak trećina događanja od njih 150, koliko ih ove godine broji Festival znanosti, održala se danas u zgradi Sveučilišnih odjela u Kampusu na Trsatu i to u okviru tradicionalne manifestacije Otvoreni dan Sveučilišnih odjela. Od jutarnjih do kasnih poslijepodnevnih sati na sva četiri odjela izmjenjivale su se skupine osnovaca i srednjoškolaca, ali i onih najmlađih posjetitelja predškolske dobi, a ovisno o kojem se uzrastu radilo, profesori i studenti za svoje su goste pripremili različite aktivnosti prilagođene upravo njima. Znanstvenog rada i rada sa studentima na odjelima za matematiku, informatiku, biotehnologiju i fiziku  nije bilo, već su i profesori i studenti preuzeli edukacijsku ulogu i svojim gostima objašnjavali čime se oni točno bave te su odgovarali na njihova pitanja.


Predavanja i natjecanje


Najmlađi posjetitelji imali su prilike sudjelovati u jednostavnim znanstvenim pokusima, igraonicama i radionicama, kao i pogledati igrokaz i razgledati laboratorije, dok su za učenike osnovnoškolske i srednjoškolske dobi organizirana kratka znanstvena predavanja i radionice. Srednjoškolci su imali priliku sudjelovati i u natjecanju Tetragon iz poznavanja STEM problematike kojom se u širem smislu te riječi bave zaposlenici pojedinih odjela, a natjecanje je okupilo učenike 16 škola. Sva četiri odjela imala su gust raspored događanja pa se tako na Odjelu za biotehnologiju, kako je pojasnila dr. sc. Sanja Dević Pavlić, svakih pola sata od 10 do 17 sati, izmjenjivala skupina posjetitelja.

– Pripremili smo cijeli niz događanja. Najmlađi imaju priliku sudjelovali u raznim radionicama kao što je radionica iz kemije ili pak radionici »Mali znanstvenici« te prirodne kozmetike za djecu, dok oni stariji imaju priliku sudjelovati u radionici arome vina. Svi laboratoriji otvoreni su za posjetitelje, a na provedbi aktivnosti angažirano je pedesetak studenata – kazala je dr. Dević Pavlić.


Oduševljeni predškolci


Koliko su dobro studenti i njihovi profesori pripremili aktivnosti za svoje goste, pokazalo je oduševljenje 50 polaznika Podcentra Srdoči Dječjeg vrtića Rijeka koji su tijekom jutra sudjelovali u nizu aktivnosti, a kako je otrkrio Noel Ivkić, vidjeli su jako puno zanimljivih trikova.– Vidjeli smo puno zanimljivih trikova, stvari i pokusa. Meni su se najviše dopali pokusi s vulkanom i dinosaurima – kazao je Noel.Otkrio je i da, kad naraste, želi biti istraživač buba i životinja, dok je njegova vrtićka kolegica Marta Turato s oduševljenjem prepričala iskustvo gledanja mikroskopom, a koliko se srdočkim predškolcima svidjelo na nekoliko sati biti malim znanstvenikom, kazao je Patrik Pavlić kojeg su najviše impresionirali kemijski pokusi te je zaključio da mu je u zgradi Sveučilišnih odjela jako lijepo.