NASTAVAK SURADNJE

Talijani iz Lipika u Lovranu: Dvodnevno druženje učvrstilo prijateljstvo

Radovan Trinajstić



LOVRAN Višegodišnja uspješna i korisna suradnja Zajednice Talijana Lovran sa srodnom udrugom Talijana Lipik uspješno je nastavljena novom posjetom Lipičana svojim prijateljima u Lovranu. Za dvodnevni boravak dragih gostiju u Lovranu njihovi domaćini su pripremili raznovrstan i sadržajno bogat program. Lijepo i sunčano vrijeme na Kvarneru, 43 člana Talijanske zajednice Lipik s posebnim zadovoljstvom iskoristilo je za, njima neuobičajno, kasnoljetno kupanje na pragu jeseni, koje ih je oduševilo. Program zajedničkog druženja nastavljen je u novouređenim prostorijama Zajednice Talijana Lovran. Tom prigodom su novoizabrani predsjednik Igor Prodan i Lionella Brisinello iz Lipika razmijenili prigodne spomen-darove. Riječi dobrodošlice i pohvale na dosadašnjoj suradnji uputili su načelnik Općine Lovran Bojan Simonič i predsjednik Izvršnog vijeća Talijanske Unije Rijeka Marin Corva koji je pohvalio ovaj oblik međusobne suradnje srodnih zajednica Talijana u Hrvatskoj.


Zajednica Talijana  iz Lipika


Zajednica Talijana iz Lipika





U kulturno-zabavnom programu, koji je uslijedio, najprije su nastupili članovi mješovitog pjevačkog zbora talijanske zajednice Lipik i njihova mlada recitatorica Antonella Straga. Domaćini su svoje prijatelje iz Lipika iznenadili izložbom fotografija s prošlogodišnjeg susreta u Lipiku. Autor izložbe Jerko Gudac ovom prigodom darovao je svoje uratke Lipičanima koji su zabilježeni okom kamere.


Program je zaključen dvojezičnom recitacijom pjesnikinje Marine Česen i malom izložbom ručnih radova žena Lipika naslikanih u radionici rukotvorina.U veselom raspoloženju kroz pjesmu i ples, te prigodni domjenak, vrijeme zajedničkog druženja nastavilo se dugo u noć. Dvodnevno rujansko druženje Lipičana i Lovranaca zaključeno je razgledavanjem Lovrana i šetnjom obalnim putem te boćarskim susretom na lovranskom jogu. Susret u Lovranu pridonio je jačanju prijateljstva i novim dogovorom o suradnji, uz najavu da će idući susret uskoro uslijediti u Lipiku.