Anita Gardasanić

Ova žena je prava turistička rekorderka. U Mošćeničku Dragu dolazi već punih sedam desetljeća

Marina Kirigin

S obzirom na to da punih 70 godina kao gošća dolazi u ovo mjesto, može se reći da je draška turistička rekorderka. Kaže da je za Dragu najbitnije da je zadržala autentičnost mjesta i plaže



MOŠĆENIČKA DRAGA Anita Gardasanić draška je turistička rekorderka. Naime, ova Fiumanka koja je većinu života provela u njemačkom Boden Seeu, u Mošćeničku Dragu dolazi već 70 godina. Prvi put je u Mošćeničku Dragu došla još kao dijete, davne 1935. godine, kad je u privatnom aranžmanu došla na Sveti Ivan. Bilo je to doba, kaže, kad se tek počeo nazirati turizam pod vladavinom Italije. Gospođa Gardasanić ipak navodi da je ono najbitnije u liburnijskom mjestu koje je zavoljela ostalo gotovo isto – zadržala se autentičnost mjesta i plaže.


Prisjeća se da je u početku na odmor stizala iz Rijeke, kao i mnogi imućni riječki privrednici koji su u Mošćeničkoj Dragi provodili duge vikende. U vrijeme rata napravila je pauzu, da bi potom nakon rata dolazila redovito, kod prijatelja obitelji, doktora Giampaola Velčića. Jedno vrijeme boravila je i u hotelu, a potom kod Marina i Meri Krnetić u čijem apartmanu boravi više od 30 godina.


Draška gošća Anita Gardasanić danas ima 91 godinu, bistrog je uma i odličnog pamćenja. Ujutro se rano budi i već u sedam sati ulazi u more na plaži Sipar, zatim se prepušta dugim šetnjama draškim lungomarem te kuša sladoled i riblje delicije. Uživa u svakom trenutku života, uvijek nasmiješena i sretna, te tvrdi da joj upravo Mošćenička Draga i planirani dolasci svake godine produljuju život.




Draški rekord, 70 godina dolazaka u Mošćeničku Dragu, nagradile su i općinske vlasti i turistička zajednica. Tortu, sliku Antona Škalamere i priznanje gošći su dodijelili načelnik Mošćeničke Drage Riccardo Staraj, njegova zamjenica Luciana Sterle te direktorica TZ-a Nensi Dretvić uz prisustvo iznajmljivača Marina Krnetića i nekoliko dragih prijatelja.