Matuljska dvorana

“Mladi i inovacije” : Od solarnih auta do natjecanja u 3D printanju

Srđan Brajčić



MATULJI Mladi i inovacije naziv je tradicionalne izložbe postignuća mladih inovatora iz Hrvatske koja se može pogledati u matuljskoj sportskoj dvorani od 14. do 16. rujna. Izložba ove godine ima svoje već 10. izdanje, a posjetitelji imaju priliku vidjeti 50-ak najboljih inovacija. Organizator izložbe je Savez inovatora Primorsko-goranske županije, po prvi put je mladim inovatorima domaćin Općina Matulji.


– Mladim ljudima moramo konačno dati dobar razlog da ostanu u Hrvatskoj. Moramo im omogućiti da budu prepoznati i da napreduju. Izložba radova mladih inovatora dobra je prilika da se upoznamo s inovacijama mladih, odnosno da nam oni prezentiraju svoja inovativna rješenja. Vjerujem također da će mladi posjetitelji ove izložbe dobiti poriv da realiziraju neke svoje ideje.


Osim toga, izložba mladih inovatora može biti zanimljiva matuljskim obrtnicima i poduzetnicima koji bi možda nekome od njih mogli pružiti poslovnu priliku, poručila je zamjenica općinskog načelnika Matulja Eni Šebalj koja ističe da izložba može poslužiti kao pokretač lijepih priča o mladima koji su prepoznati i koji su dobili šansu uspjeti u Hrvatskoj.




Prva izložba radova mladih inovatora održana je 2008. godine u Kastvu i otad postoji ideja da ona postane putujuća. Osim Kastva izložba je prijašnjih godina postavljena još u Bakru.


– Izložba nam dočarava vrlo različite interese mladih inovatora. Naravno, još uvijek ih najviše privlači elektronika. Mladi Osječani ove su godine ponudili nekoliko izvanrednih rješenja. Također, na razini Primorsko-goranske županije nastaju izvanredna, inovativna rješenja. Jedno od njih je i samogradnja 3D printera.


Možemo se pohvaliti da će na izložbi u Matuljima biti predstavljena i dva automobila na solarni pogon, od koji su jedan izradili učenici Elektroindustrijske i obrtničke škole – informirao je Kazimir Mihić iz Saveza inovatora Primorsko-goranske županije koji napominje da će se u okviru izložbe po prvi put organizirati natjecanje u 3D printanju.